CROPIX
PROBLEMI SA SRCEM

EKSKLUZIVNO ZA SN NAKON ZABRINJAVAJUĆE VIJESTI Proslavljeni hrvatski reprezentativac otkrio što se skriva iza dramatične priče o bolesti

KAPETANOVO SRCE Liječnik Barakuda i predsjednik Zdravstvenog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza precizira kakve su srčane probleme talijanski liječnici otkrili našem najboljem vaterpolistu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. listopad 2017. 17:31

Dojava kolege iz Italije u petak navečer budila je nespokoj. “Suknu otkriveni srčani problemi, pauzira dva mjeseca”, glasio je SMS iz Rima. Uslijedio je poziv u Italiju kapetanu Barakuda.

- Je, istina je, ali nazvat ću za 15 minuta. Samo da se parkiram.

Sandro Sukno se, naime, upravo bio vratio u Genovu iz Milana, gdje je bio na specijalističkom pregledu kod jednog od najcjenjenijih talijanskih kardiologa, a ujedno i najboljeg liječnika specijaliziranog upravo za rad sa sportašima dr. Paola Zeppillija.

- Nije baš ugodno kada ti kažu da imaš problema sa srcem. Nije to kao kada slomiš prst ili rebro, ali mislim isto tako da i nije ništa dramatično. Nisam osjetio nikakve tegobe, sad su mi samo nešto otkrili pa za svaki slučaj preporučili pauziranje - rekao je Sukno.

2016 Rio Olympics - Water Polo - Final - Men's Gold Medal Match Croatia v Serbia - Olympic Aquatics Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 20/08/2016.   Sandro Sukno (CRO) of Croatia reacts.  REUTERS/Damir Sagolj FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Damir Sagolj / REUTERS

Najrazvijeniji mišić

Sandro je, valja pojasniti, sa suigračima iz Pro Recca bio na uobičajenim liječničkim pregledima uoči sezone. Milanski specijalist otkrio je “nešto”.

O čemu se konkretno radi, podrobnije će prof. dr. Boris Labar, predsjednik Zdravstvenog odbora HVS-a i jedan od liječnika Barakuda, koji je s njima bio u Budimpešti na Svjetskom prvenstvu.

- To je tzv. blago hipertenzivno srce u sportaša, ima blagu nasljednu promjenu srčanih zalistaka, koja nije progresirala. Zbog toga je prisutan šum. Mislim da sve to neće biti takve naravi da bi morao prekinuti karijeru - veli dr. Labar.

- Mi ćemo u svakom slučaju konzultirati još nekoliko liječnika jer nam je zdravlje sportaša primarno. Međutim, vjerujem i temeljem pretraga koje je on napravio i dostavio nalaze, pa onda i temeljem razgovora s kolegama da će to apsolutno biti spojivo s njegovom daljnjom sportskom karijerom.

Pojednostavljeno, radi se o šumu na srcu, koje je povećano. Griješimo li u takvom postavljanju stvari?

- To je to otprilike. S tim da valja reći da je povećano srce posljedica stalnih fizioloških napora, treninga, a ne srčanih bolesti.

Povećano srce i inače je vrlo česta pojava kod vrhunskih sportaša.

- Ma, to nije često, to je pravilo. Srce je mišić, a on je u sportaša najrazvijeniji. Samo znate kako je, čovjek puše i na hladno kada je zdravlje u pitanju. Ja ću još jednom pogledati sve nalaze i savjetovati se s našim vrhunskim kardiolozima. Zasad je moje mišljenje da će Sandro nastaviti sportsku karijeru i da neće biti većih problema.

Što velite na preporuku talijanskih liječnika o dvomjesečnom mirovanju?

- Mislim da se u tom vremenu ništa veliko neće dogoditi i promijeniti, tako da čak ne vidim razloga da miruje, ali isto tako nemam ništa protiv toga. Budući da je to dosta usko područje kardiologije, treba slušati stručnjake. Možda i nije loše da se dobro odmori. Oprez nije loš, dapače.

Doktor Labar dodao je još nešto.

Povišen krvni tlak

- Mislim da ćemo morati obaviti blagu antihipertenzivnu terapiju jer on ima tek blagu, tek naznačenu hipertenziju.

Malo smo se posavjetovali u vezi s pojmom “hipertenzija” i to je, pojednostavljeno, povišeni krvni tlak.

- Angažirat ću kolege iz klinike Magdalena u Krapinskim Toplicama i KBC Rebro u Zagrebu, pa ćemo donijeti zaključak temeljem Suknovih nalaza koje mi je već dostavio. Opet, siguran sam da neće prekinuti sportsku karijeru jer je njegovo srce povećano kao posljedica tjelesnih napora u smislu treninga. Osim toga, tko god je bio u Budimpešti ljetos na Svjetskom prvenstvu, vidio je da on sve te napore izdržava najbolje u našoj momčadi. Uz sve, on nema ni subjektivnih tegoba.

To nam je potvrdio i sam Sandro na upit je li osjećao ikakav zamor, aritmiju, zapuhanost i slično.

- To je vrlo bitan pokazatelj - zaključio je dr. Labar.

Linker
23. travanj 2024 22:49