SN
PIŠE SRĐAN ŠALE

EMOTIVNI RAZGOVOR DVOJICE ŠAHISTA KOJI SE GODINAMA GLEDAJU 'PREKO NIŠANA' Što bi se dogodilo ako bi se Kramnikov sin zaljubio u Topalovljevu kćer?

Piše: Srđan ŠaleObjavljeno: 26. travanj 2017. 16:13

Iako je u prvom planu na Memorijalu Gašimova šah koji igraju elitni igrači, jedan nesvakidašnji emotivni razgovor dvojice šahista koji ne razgovaraju i ne rukuju se već 10 godina, premda igraju međusobno, kao da će postati glavno sjećanje na ovaj turnir.

U posljednjih nekoliko godina skoro sve partije između Kramnika i Topalova bile su oštre i uzbudljive, tako da je partija odigrana u 3. kolu postala izuzetak. Bijeli, Topalov, vršio je pritisak, a crni, Kramnik, uspješno je rješavao probleme i nijedan protivnik nije uspio steći prednost. Protivnici se nisu rukovali ni prije ni poslije partije. To ne čine od 2006. godine kada je došlo do sukoba u njihovu meču za prvaka svijeta. Tada je naime Topalov skupa s Danailovom optužio Kramnika da previše vremena provodi u toaletu i da se mora provjeriti prima li nedopuštenu pomoć. Nakon toga Kramnik je izjavio da Topalov za njega više ne postoji kao ljudsko biće.

Ipak, zahvaljujući komentatoru turnira, nekadašnjem 3. igraču svijeta, srpskom velemajstoru Ljubomiru Ljubojeviću, poslije njihove partije na konferenciji za novinare sve je ispalo, nekako, iscjeljujuće.

- Obojica imate malu djecu - obratio se Ljubojević Kramniku i Topalovu, koji su vrlo ljubazno odgovarali na pitanja, a da se pritom nisu nijednom pogledali.

- A što ako se vaš sin kada odraste zaljubi u kćer Veselina Topalova? Što će onda biti? - upitao je Ljubojević Kramnika, prisjetivši se pritom tragedije “Romeo i Julija”.

- Meni stvarno to ne bi smetalo. Bez obzira na izbor moje djece, ja ću ih podržati. To je njihov život, njihova osobna stvar, a mene se ne tiče. Možda bi mi bilo malo neugodno ako se Topalovljeva kći zaljubi u moju kćer. Ali ako se zaljubi u mog sina, tu nema nikakvih problema - odgovorio je Kramnik, na što je Topalov nastavio:

- Ja teško mogu zamisliti nešto takvo, ali u životu se događa i ono što izgleda nezamislivo. Usporedba možda nije baš korektna, ali postoje i palestinsko-izraelski brakovi. Dakle ništa se ne može potpuno isključiti. U principu, mislim da mene neće nitko ni pitati. Moja starija kćer sada ima tri godine i ona je već gazdarica u našoj obitelji, a tko zna što će biti za 15 godina?

- I kod mene je ista situacija, nitko me neće o tome pitati. Biti će dobro ako potomci uopće jave svoj izbor! - zaključio je Kramnik.

Linker
19. travanj 2024 12:50