Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
LAVINA OPTUŽBI NA PRESSICI

HEROJ ILI VARALICA? HRVATSKI ZLATNI OLIMPIJAC POD TEŠKOM PALJBOM 'Kaže da je socijalni slučaj, a država mu već 10 godina plaća 1200 eura mjesečno!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 20. travanj 2017. 19:51

Europsko prvenstvo u dizanju utega u Splitu što se održalo početkom ovog mjeseca najbolje je i najgore što se tom sportu, iz hrvatske perspektive, moglo dogoditi. Najbolje jer je u grad pod Marjanom privuklo najbolje što europsko dizanje utega ima u ovom trenutku, a najgore jer je na površinu izbacilo probleme i neke narušene odnose, piše Slobodna Dalmacija.

Sve se „zakuhalo" izjavom Nikolaja Pešalova, našeg proslavljenog dizača, da ga nitko iz Hrvatskog dizačkog saveza nije pozvao na otvorenje EP-a. Reagirao je predsjednik HDS-a Damijan Krklec, ujedno jedan od vodećih ljudi splitskog kluba Matadure, koji je zajedno s izbornikom reprezentacije Boškom Čavkom sazvao konferenciju za medije kako bi raščistio stvari.

Pešalovu zbog karijere treba skinuti kapu. Pozivnicu smo mu poslali na adresu u Mosećku ulicu u Splitu, a zašto se nije pojavio, ne znam. Nikoga nisam proglasio alkoholičarem, samo sam povukao paralelu da su on i Nykänen bili veliki sportaši, a kako su završili... - rekao je Krklec, demantiravši da je Savez dao otkaz Pešalovu, tada treneru u reprezentaciji.

Cropix/Jakov Prkic
Cropix/Jakov Prkic

- On je bio na plaći Hrvatskog olimpijskog odbora koji mu temeljem neostvarenih rezultata i nepojavljivanja na poslu nije produžio ugovor. Uvijek smo ga podržavali, a osobno sam mu nekoliko puta posuđivao novac koji nikad nije vratio. Klub se odrekao svog budžeta iz gradskog proračuna da bi se njemu pokrio dug od cca 80 tisuća kuna za stan i privatne račune. Našim smo dizačima uskratili opremu i pripreme da bismo zaštitili Pešalova.

Nastavio je Krklec u istom dahu:

- Pešalov za sebe kaže da je socijalni slučaj, a predsjednik bugarskog saveza kaže kako već desetak godina prima mirovinu 1200 eura. Primao je oko 5500 kuna od HOO-a, a sada mu ide i 5790 kn doživotne naknade za izvrsnost. Platili smo mu i licencu za suca, ali se nije pojavio na prvenstvu na kojem je morao suditi.

O odnosu Pešalova prema poslu Krklec također nije imao ništa lijepoga za reći.

- Zaposlili smo ga u klubu Solin, platili smo mu dva mjeseca unaprijed. Pojavio se prvi mjesec, a onda mu se izgubio svaki trag. Država mu je dala 130 tisuća kuna za zlato, grad oko 200 tisuća, a preko iseljenika u Australiji skupili smo za njega 20 tisuća dolara. Brinuli smo o njemu, a on se samo žalio.

Split, 140916.
 Na fotografiji je Nikolaj Pesalov, hrvatski sportas bugarskog porijekla koji se natjecao u dizanju utega. S olimpijada je donio cetiri medalje od toga i zlatnu iz Sydneja. A ovojio je i nekoliko svjetskih te europskih prvenstava u dizanju utega.
Foto: Mario Todoric / CROPIX
Mario Todoric / CROPIX / CROPIX

Krklec je reagirao i na izjave sveučilišnog profesora i bivšeg predsjednika Saveza Ivana Zoraje koji je stao u obranu Pešalova.

- Kad sam postao predsjednik 2012., Savez je bio „mrtav". Odmah smo proširili ligu na pet kola, a financirali smo se i sa strane. Naši su članovi po tijelima europskih saveza, organizirali smo seminar sudaca Svjetske dizačke federacije i Europsko prvenstvo... Zoraja me par puta prozivao po medijima, a nije se udostojio doći na zadnju skupštinu kad je trebao predati Savez.

Isprintao je Krklec i na „presicu" donio neke SMS-ove koje kaže da je primio od Zoraje.

- Nazivao me redikulom, a ja tako primitivno ne želim razgovarati. Onda je govorio da mu je Savez dužan 300 tisuća kuna, što nigdje u knjigama ne piše. Poslao mi je i jednu vulgarnu poruku koju ne smijem niti izgovoriti. I onda nam takva osoba daje kritike.

Split, 220217.
U hotelu Raissson Blu Resort odrzana je konferencija za medije povodom Svjetskog prvenstva u dizanju utega koje se u travnju odrzava u Splitu.
Na fotografiji: Boris Cavka, Ivo Baldasar, Damijan Krklec, Zlatko Zevrnja i Jaksa Ivanisevic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

Izbornik Čavka također je naglasio da Pešalov kao sportaš zaslužuje sve pohvale, ali:

- Postao je drugi čovjek u odnosu na karijeru sportaša. Što je tome kumovalo, nažalost svi znamo, nesportski život! U Hrvatskoj je zaradio stotine tisuća eura. Ja sam ga ispočetka financirao zajedno s Goranom Ivaniševićem nakon što sam ga doveo u Hrvatsku i tako je to išlo godinama.

Već godinama Čavka i Pešalov nisu u kontaktu.

- Nezadovoljan je vjerojatno zbog pogrešnih investicija, ako je suditi po informacijama Bugara s kojima sam prijatelj. Ovo mu danas ne služi na čast. Nikola je kao trener zaposlen još 2009., ali baš ništa nije radio. Ni njegova matična država nije ga angažirala, čak su ga lani izbacili iz dvorane. Ovime se naša priča o Pešalovu zatvara, a oni neka govore što hoće - zaključio je Čavka.

Linker
23. travanj 2024 18:24