CROPIX
TKO JE KRIV ZA RASKOL?

IZBORNIK HRVATSKE ZA SN PROGOVORIO O PROBLEMIMA JUNAKA IZ RIJA To su nebuloze! Oni traže tri milijuna kuna, desetak ljudi..., pa to je neizvedivo

IZBORNIK NA MUKAMA Darko Mikšić nije zapravo ni počeo s poslom izbornika, a već mu je u ruke pao ‘vrući krumpir’ sa ‘slučajem Martin’
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 09. travanj 2017. 13:07

Darko Mikšić preuzeo je dužnost izbornika veslačke reprezentacije krajem 2016, nakon što je ostavku na to mjesto podnio Srećko Šuk opravdavajući se na “nemogućnost zajedničke suradnje s novoizabranim predsjednikom HVS-a Branimirom Bašićem”.

S izborničkim poslom još nije zapravo ni počeo, a već su ga dočekali problemi i “slučaj Martin”.

- Više su oni sami stvorili problem, mislim na Šuka i VK Trešnjevka - počet će Mikšić s osvrtom na medijske napise i izjave nekih “aktera” koji po njemu...

- Nemaju puno veze s istinom. Koliko znam, Šuk je kao trener došao s planom za Damirov program rada, ali u njemu je bilo puno nebuloza, bio je skup i neprovediv i to mu je rečeno, a onda je iz toga eskaliralo sve dalje zbog nekih dubljih međuljudskih neslaganja.

Damir ima 3 čamca

Mikšić je konkretno i naveo “nebuloze” i neistine.

- Recimo, ispada da Damir Martin nema ni jedan čamac, a ima tri. Nije se dogodilo da nema kombija na raspolaganju, ako je jedan zauzet, uvijek se iznajmi dodatni. Šuk je ispisao plan koji košta 2,5-3 milijuna kuna godišnje samo za Martina, a tu je uključeno i 180.000 kuna od HOO-a, iako se dobiva 60.000, pa 550.000 kuna za intelektualne usluge trenera, pomoćnog trenera, psihologa... Ukupno bi tu bilo uključeno desetak ljudi, ali mi tako nešto ne možemo prihvatiti jer jednostavno ne živimo u uvjetima da je to moguće i izvedivo - napominje Mikšić opisujući “zatrovanu atmosferu” između dviju strana.

Zagreb, 201216.
Hotel Westin.
Proglasenje najboljih sportasa i kolektiva 2016. godine u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora.
Na fotografiji: Damir Martin - nagrada za fair play.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX

Drugi problem koji se zakotrljao iz cijele situacije jest status Damira Martina, odnosno činjenica da je ozljeda Valenta Sinkovića prisilila brata mu Martina da vesla Damirovu disciplinu, samac. I sada postoji realna šansa da se obojica bore za samo jedno mjesto koje vodi na EP.

- Martin Sinković vesla skif samo iz nužde jer nitko nije mogao znati da će Valent biti ozlijeđen - kaže Mikšić.

- Čim se vrati Valent, oni će zajedno u dvojac, a to bi moglo biti već za desetak dana.

Ali nije zagarantirano, odnosno ako se Valent ne vrati, onda je to otvorena bitka u samcu i tko bude bolji na regati Svjetskog kupa u Beogradu (5-7. svibnja). ide na Europsko prvenstvo (26-28. svibnja)?

- Da, to je kriterij i mislim da je to ispravno i logično. Pri čemu je to kriterij samo za EP, a za SP krajem rujna će kriterij biti regata u Luzernu u srpnju.

Odluka je pala u ožujku

Damir Martin kao osvajač olimpijske medalje u skifu nema pravo na barem donekle zaštićenu poziciju, da može u miru trenirati i raditi?

- Ne mislim da je potrebna jer samo je rezultat zaštita. Pravedno bi bilo da na EP ide bolji u tom trenutku. Ako Damir Martin bude na svojoj razini, onda mislim da će biti bolji i tu ne vidim problem. Kada je spreman, teško ga netko može dobiti u skifu. A ako nije spreman, zašto ne bi išao netko spremniji? Isto bi, teoretski, bilo i kod Sinkovića, da se pojavi neki dvojac koji je bolji, ne bi išli Sinkovići, već oni koji su bolji od njih.

Damir Martin zamjera što je HVS mogao to u najmanju ruku bolje iskomunicirati, odnosno napraviti plan za tako nešto, a ne da mora “ad hoc” dizati formu za SK i boriti se protiv Sinkovića kako bi izborio mjesto za EP. Onda bi se, u postolimpijskoj godini, drukčije pripremao. Kad je dogovoreno da će Beograd biti kriterij?

- U veljači, ožujku smo razgovarali o tome, i on sam je rekao da je to OK.

Fer sam prema svima

Tada se, doduše, nije znalo da će Valent Sinković biti ozlijeđen, odnosno da će Damir imati konkurenciju u drugom Sinkoviću.

- Svjetski kup je samo dva tjedna prije Europskog prvenstva, dakle, već bi do tada morao biti u određenoj formi za EP. Ali ako misli da nije dovoljno spreman, nitko ga ne prisiljava da mora ići, uostalom, to je samo EP, može se i bez toga nastaviti pripremati po svom programu za SP. No, ponavljam, pitanje je hoće li Martin Sinković uopće htjeti ići u Beograd u skifu ako se Valent vrati treninzima...

Mikšić je trener Mladosti, kluba iz kojeg je Martin Sinković (naravno, i brat mu Valent) te njihov trener Nikola Bralić. Naš olimpijski skifist požalio se kako mu se čini da neki žele da se njegova karijera podredi Sinkovićima i Braliću.

Pogoduje li Mikšić kao izbornik klupskim “suigračima”?

- Ne, ni govora. Radim samo ono što smatram da je fer za sve strane - zaključio je izbornik Mikšić.

Linker
26. travanj 2024 14:32