CROPIX
PRIMJENA ZAKONA O SPORTU

JANICA KOSTELIĆ DONIJELA JEDNU OD NAJVAŽNIJIH ODLUKA OTKAD JE PREUZELA URED Čekaju nas promjene u Hrvatskom nogometnom savezu i to na svim razinama

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 06. ožujak 2017. 23:55

Hrvatski nogometni savez, uključujući i sve županijske saveze unutar njega, morat će uskladiti sastave svojih skupština po Zakonu o sportu na način na koji to do sada nisu napravili, a koji je propisan rečenim zakonom!

Mišljenje je ovo Središnjeg državnog ureda za šport na čijem je čelu legendarna skijašica Janica Kostelić, a koje je SDUŠ u ponedjeljak poslijepodne odaslao Hrvatskom nogometnom savezu i svim županijskim savezima, kao i Sportskoj inspekciji.

U SDUŠ-u smatraju da je u hrvatskom nogometu ispunjen osnovni uvjet Zakona o sportu da "barem polovina klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja imaju profesionalni status" te da, shodno tomu, svi nogometni savezi u državi moraju uskladiti sastave svojih skupština prema odredbama rečenog zakona, prenosi Slobodna Dalmacija.

U prijevodu, skupština Hrvatskog nogometnog saveza birat će se i slagati drugačijim sustavom od dosadašnjeg, a sve u skladu sa Zakonom o sportu. I to na svim razinama, počev od županijskih, do same skupštine HNS-a.

Ako smo vas umorili terminologijom koju niste navikli čitati na sportskim stranicama i koja vam je, možda, nerazumljiva i složena, pokušat ćemo vam zakonske odredbe, članke i stavke predočiti onako "po narodsku".

Dakle, najbitnija su dva članka Zakona o sportu: članak 46. (stavak 7.) i članak 47. (stavak 8.). Sukladno članku 46., ukoliko se radi o sportu koji u najvišem rangu natjecanja ima barem polovinu profesionalnih klubova trebaju se po Zakonu o sportu uskladiti svi županijski savezi, a sukladno članku 47. i nacionalni savez u istome sportu.

U slučaju skupštine Hrvatskog nogometnog saveza to bi značilo dvije velike promjene: prva se odnosi na način biranja skupštinara po županijama, a druga je način glasovanja unutar same skupštine HNS-a.

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI OVDJE.

Linker
18. travanj 2024 04:13