CROPIX
UTRKA KROZ HRVATSKU

KAKO JE HRVAT SRUŠIO SVJETSKE DIVOVE I USRED LIJEPE NAŠE POSTAO JUNAK 'Stali smo, pogledao sam ga u oči i odlučio - ovo je moj dan'

U ukupnom redoslijedu hrvatski biciklist Kristijan Đurasek ima sedam sekundi ispred Talijana Nibalija
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 20. travanj 2017. 13:40

Sveti Jure je odlučio da druga etapa neće biti kraljevska, snijegom, burom i hladnoćom spustio cilj s 1732 na 820 metara, ali nije mogao spriječiti da Kristijan Đurasek (UAE Emirates) postane hrvatski biciklistički kralj.

Petsto metara prije cilja na Vratima Biokova, odlučio je da je ovo njegov veliki dan, pobijedio je jednog od najvećih biciklista današnjice, Vincenza Nibalija (Bahrain Merida).

- Zastali smo, pogledali u oči tko će napraviti potez i odlučio sam da ću to biti ja, pričao nam je najbolji hrvatski biciklist dok nas je šibao jak vjetar i stvarao dojam da je temperatura oko ništice.

start na -7 Stotinjak entuzijasta se tijekom dana uspelo do Vrata Biokova. Neki pješice, neki biciklima, neki i sa “gornje” strane. Svi s jednim ciljem, a u njihovu priču na kraju se i Đurasek uklopio.

- Bravo Đuro, tooooo, čulo se nakon što je naš heroj, iscrpljen i sretan, ušao u cilj.

Etapa u kojoj se na vlastitoj koži mogla upoznati sva ljepota, sav adrenalin koji donosi sport u prirodi i biciklizam. Dan koji je započeo dramom, snijegom, temperaturu od -7 stupnjeva Celzija i udarima bure sve do 120 km/h pretvorio se u najljepšu priču.

- Šest sati nervoze, ali vrijedilo je svega, uskliknuo je direktor utrke Vladimir Miholjević, a pridružio mu se i event menadžer utrke Ivan Črnjarić.

- Jesss, a sljedeće godine idemo sve do vrha, do Svetog Jure.

Polako, uživajmo u uspjehu Kristijana Đuraseka. Hrvatima uglavnom nepoznat, potvrdio je da postaje jedan od najvećih faca našeg sporta.

- Zadovoljan sam, presretan, pokazao da mi forma raste - nastavio je 29-godišnji Varaždinac koji će valjda sada dobiti zasluženo pozornost i u Hrvatskoj.

- Nadam se, vjerujem, volio bih da nas bicikliste više priznaju u Hrvatskoj. Pomogao je i Kvasina, vjerujem da je ovo naš trenutak

Trenuci kad se na hrvatskom tlu vozi utrka protiv osvajača Toura, Gira i Vuelta. Vozi i pobjeđuje.

- Lijepo je pobijediti Nibalija, kako ne bi bilo, ali ne zavaravam se da je utrka odlučena. Subota s dva uspona na Učku je kraljevska etapa i očekujem njegov žestok napada. Spreman sam, noge me slušaju, ali u biciklizmu se ništa ne može prognozirati.

Osim da će jednako žestoko čuvati prednost koja mu je u ovom trenutku donijela majica vodećeg u ukupnom poretku, najboljeg brdaša i vodećeg po bodovima.

- Do zadnjeg metra ću se boriti, nemojte sumnjati.

Dok je čekao na odrađivanje antidopinške obaveze, proveo nas je kroz taktiku skraćene etape…

- Momčad je napravila odličan posao, doveli su me u najbolju moguću poziciju, ali moram priznati da sam iskoristio i veliki posao koji je Bahrain Merida radila za Nibalija. Savršeno su odradili posao i imali smo najbolju poziciju za završni sprint. Onih 500 metara prije cilja uzeo sam par metara ‘lufta’ i prošao brzinom koju do cilja nisu uspjeli nadoknaditi. Uspjelo mi je sve što sam zamislio, izvukao sam najbolji, zastao je da bi došao još malo do daha i nastavio…

- Nibali ima ekstremno jaku momčad uz sebe, zbog toga će biti jako teško obraniti majicu vodećeg. Borba, kao što sam i rekao, velika borba. Cijela momčad će raditi za pobjedu, ali već sad smo odradili dobar posao. Dvije etape, dvije pobjede (Modolo u sprintu Koprivnici, nap. a,), za nas je to veliki uspjeh.

želi na juru Rekao je nam je Đurasek kako se nada da će njegovi osobni navijači doći i na Učku, te da je uživao u krajoliku Biokova.

- Volio bih i na Svetog Juru, ali ne moru reći da mi je žao kad sam pobijedio. Vremenski uvjetu su bili takvi da je bilo logično da su je skratili. Kao što sam u najavi rekao, domaći teren je takav da izvlači najbolje iz nas, psihološka prednost koju stvaraju navijači i obitelj je najveća prednost. Mene je takva podrška podigla, a bilo mi je i lakše jer nemam pritisak kakav je na Nibalijevim leđima.

Na kraju ništa mu nije smetalo, čak niti bura po kojoj ne voli voziti. Srećom, na usponu se znatno smirila u odnosu na udare koji su odgodili “muku po Svetom Juri”.

- Osjećao sam ju, i te kako, posebno jer ne volim voziti po njih nego po lijepom vremenu. Srećom imali smo sunce, pa je bilo prihvatljivo.

Linker
21. travanj 2024 14:28