CROPIX
I TO JE PROCURILO

KUHINJA U HRVATSKOJ ODBOJCI Predsjednik koji se nije dao smijeniti na kraju odlučio sam otići?!

Dugogodišnjeg predsjednika nacionalnog saveza Zdeslava Barač mnogi su pokušavali svrgnuti, ali nije uspjelo nikome, sad se to navodno promijenilo, iako su službeno razlozi - zdravstveni
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 08. ožujak 2017. 13:55

Kako su nas već naviknuli u Hrvatskom odbojkaškom savezu, vijesti, ako uopće dolaze, dolaze kasno i šturo. Dakle, u ponedjeljak je održan sastanak Izvršnog ili možda Upravnog odbora, tko će ga znati - jer na službenim stranicama HOS-a nema ni spomena o tome, a ne može se čak niti saznati tko sve sjedi u Predsjedništvu Saveza - nakon kojega je procurila vijest, a one uvijek nekako procure, da je predsjednik Zdeslav Barač podnio ostavku zbog - zdravstvenih razloga.

Dan kasnije stigla je potvrda toga u pisanom obliku na memorandumu Saveza, s dodatnom rečenicom, valjda kao pojašnjenjem. U kojoj stoji: “temeljem članka 44. Statuta HOS-a predsjednika zamjenjuje zamjenik Ante Baković”. Koji je već jednom bio predsjednik.

Šturo? Šturo!

Nepovjerenje članova

Zdeslav Barač čovjek je koji već desetljećima u hrvatskoj odbojci na neki način, u nekoj funkciji i vodio je kroz sve “Scile i Haribde”. Smjenjivali su ga mnogi, rušili i pokušavali svrgnuti, ali nije uspjelo nikome. Do sada, dok nije navodno sam odstupio, zbog navodnih zdravstvenih razloga. Dosta neuvjerljiva teorija, u svakom slučaju.

Barač je bio nedostupan za razgovor u utorak, kao i većina članova njegova boarda, koji se “zasad ne bi htjeli izjašnjavati ni o čemu”. Dapače, zamjenik Baković je u Beču na službenom putu, tako da ostaje nejasno je li spomenuta sjednica održana telefonski, što običava i Hrvatska vlada, ili su se ipak našli “oči u oči”. Prema nekim informacijama, do sastanka je ipak došlo i neki članovi Baračeve odbojkaške vlade nisu bili blagi prema njemu.

No, sve su to zasad, dok se javnosti ne prezentiraju sve činjenice, koje i te kako zanimaju ljubitelje odbojke, samo špekulacije. Za sada ostaju tek mnoga otvorena pitanja, a među prvima je kako će Savez nadalje funkcionirati, u ovom sastavu ili će se uskoro morati sazvati nova Izborna skupština. Također, i tko je kandidat za novog predsjednika, neka nova osoba ili netko iz sadašnjeg sastava. Nadalje, što je sada s Baračevim funkcijama u CEV-u i MEVZA-i...

Da u HOS-u nema pravih informacija za javnost, svjedoči i nedavna ostavka direktora svih reprezentacija Frane Žanića na sve funkcije u Savezu, koje je obavljao volonterski, što nije doprlo do javnosti legalnim putem, već zaobilaznim kanalima.

Smijenjen i izbornik?

I Zrinka Petrović je iz HOS-a prešla u Zagrebački odbojkaški savez bez objašnjenja. Slična je i priča, koja se već provlači neko vrijeme, da je izbornik muške reprezentacije Igor Šimunčić smijenjen i da je novi trener Ivan Rančić. Priča koju su mnogi već čuli, ali službene potvrde nema. I sve tako u nedogled, transparentnost nikad nije bila jača strana HOS-a.

Linker
27. travanj 2024 06:04