Ronald Gorsic / Hanza media / CROPIX
TREĆA SREĆA ZA BRAĆU

NAJBOLJI NA SVIJETU 'Za ovu nagradu nije dovoljno biti prvi, moraš napraviti nešto posebno'

Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. prosinac 2016. 22:24

Valent i Martin Sinković najbolja su muška veslačka posada u 2016. u izboru Svjetske veslačke federacije. Braća su dosad sve osvojila, oni su i olimpijski pobjednici i višestruki svjetski prvaci i osvajači Svjetskog kupa, a sad je priča zaokružena i ovim prestižnim priznanjem.

Najbolje posade, trenere i zaslužne veslačke radnike kandidiraju ljubitelji veslanja, mediji, veslači, a među nekoliko finalista Vijeće FISA bira - najbolje.

- Prekrasno je dobiti ovu nagradu, baš sam jako, jako sretan. To je velika potvrda našeg rada i potvrda koliko vrijedimo u veslanju, koliko smo dobri - oduševljen je Valent Sinković, koji je rekao i jednu vrlo bitnu stvar:

Ovako je još slađe

- Nije često da netko iz male zemlje kao što je naša dobije ovakvu nagradu, da nas izaberu za najbolje u sportu na svjetskoj razini, pa samo zato posebno ponosni, a i nagrada je još slađa.

Doista nije, recimo ove su godine za istu nagradu, ali u jedrenju, kandidirani i naši zlatni jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić, a recimo Sandru Perković se redovito zaobilazi u atletskim izborima iako ima itekakve argumente.

Valent i Martin Sinković prvu su nominaciju za najbolju posadu godine u svijetu zaradili 2014. U svojoj prvoj godini u dvojcu na pariće osvojili su svjetsko zlato i postali prvi dvojac koji je odveslao utrku na 2.000 metara ispod šest minuta. Drugu su nominaciju zaradili lani, za nastavak pobjedničkog niza i obranu naslova svjetskih prvaka. Oba su puta ostali praznih ruku, 2014. su nagradu dobili Novozelanđani Hamish Bond i Erik Murray (dvojac “bez”), prošle godine Francuzi Jeremie Azou i Stany Delayre (laki dvojac na pariće).

Za prvu je godinu bilo i razumljivo, The Kiwi Pair već je tada iza sebe imao šest godina dominacije u kojima je osvojio sve što se osvojiti može, ali lani su Sinkovići s pravom bili razočarani jer su Francuzi kao i oni bili svjetski prvaci, ali naša je posada imala duži uspješan niz. Za utjehu, njihov trener Nikola Bralić proglašen je najboljim trenerom na svijetu.

- Ma, kad smo prvu godinu bili nominirani, i nije nam teško palo što nismo izabrani, posebno jer su nam Novozelanđani bili konkurencija, lani smo se nadali da ćemo je dobiti... Ma, valjda su shvatili da nam sad moraju dati, da smo zaslužili - kaže Valent.

Oduševljenje dijeli i mlađi brat Martin.

- Stvarno nam puno znači, to je velika stvar. Najveća nagrada koje se može dobiti u veslanju i samo se rijetki mogu njome pohvaliti jer je u konkurenciji nekoliko olimpijskih pobjednika ili svjetskih prvaka uvijek nekoliko posada kojima se može dodijeliti.

Jednostavno...

- Nije ti dovoljno pobijediti u tvojoj disciplini, moraš napraviti nešto posebno za tu nagradu - dodao je Martin.

Njihova je posebnost trogodišnja dominacija i savršeno veslanje, po čemu su prepoznatljivi u veslačkom svijetu.

- Koliko mi znači u odnosu na neke druge nagrade? Jako puno, definitivno je u vrhu, jer možeš osvojiti zlato na SP-u ili OI, ali to svejedno nije garancija da ćeš biti izabran, i zato je ova nagrada posebna - kaže Valent Sinković, kojeg je vijest o nagradi potaknula i da u glavi odvrti film svega što su braća prošla posljednjih godina:

- Istina je da smo napravili mnogo toga što nije nitko prije i baš sam razmišljao da mi je neki cilj prije sedam-osam godina bio doći u finale Svjetskog kupa, pa onda osvojiti jednom neku medalju, a o ovakvoj nagradi tada nismo ni sanjali. Puno, puno smo premašili ono što smo nekad mislili da bismo mogli ostvariti.

I ne misle tako skoro stati. Nova im je “igračka” dvojac “bez”, a druženje ide i bolje nego su se nadali. Zapravo, izgleda da oni redovito veslaju brže od svojih snova...

- Je, sad smo opet našli nešto što nas zbilja veseli i ide nam jako, jako dobro. Napravit ćemo puno veći posao u ovom dijelu godine nego što smo mislili i na proljeće ćemo krenuti već s neke razine, a ne od dna. S obzirom na to da nismo počeli trenirati u rujnu nego dosta kasnije, nismo očekivali da bismo mogli toliko toga odraditi, ali baš nam ide.

Nemamo pravo glasa

A što kaže najbolji trener svijeta u 2015. najboljoj posadi svijeta u 2016?

- Kaže da je zadovoljan, a svi znamo što to znači - smije se Martin Sinković, a nadovezuje stariji brat:

- Sve ga slušamo jer nam je ovo novo, nemamo iskustva i nemamo pravo glasa. Sad je opet došao na svoje, haha.

Proglašenje najboljih održat će se 28. siječnja u Vancouveru, a na put će sva trojica.

- Bralić je pozvan kao predavač, što je također jako velika čast - napominje Valent uz opasku da trener “već naveliko sprema predavanje”.

Najbolji na svijetu! Kako to dobro zvuči...

Linker
20. travanj 2024 17:11