screenshot
MOMCI SU ZASLUŽILI

NAJTROFEJNIJI U EUROPI, ALI NEMAJU NOVCA ZA ODLAZAK NA SP Dok su ostali u hotelima, oni spavaju po šatorima, a Hrvatskoj su donijeli hrpu medalja

Igrači će sami skupiti pola potrebnog iznosa, no nedostaje im još 20.000 dolara. Trenutno imaju 7500 dolara, a ne skupe li u iduća tri dana još 12.500, ništa od SP-a...
Piše: HinaObjavljeno: 13. lipanj 2017. 15:45

Hrvatski vitezovi (Croatian Knights) su aktualni europski prvaci u australskom nogometu (footyju) i trebali bi od 5. do 19. kolovoza sudjelovati na svjetskom prvenstvu koje se održava u Melbourneu.

"Hrvatski vitezovi do sada nikada nisu otišli na svjetsko prvenstvo radi financijskih problema, iako je muška reprezentacija jedna od najtrofejnijih reprezentacija u povijesti europskih natjecanja sa dvije zlatne, tri srebrne i tri brončane medalje od 2008. godine", izjavio je za Hinu predsjednik Saveza australskog nogometa Hrvatska Josip Kravar.

"Trenutačno smo europski prvaci, titula je osvojena 2015. na europskom prvenstvu koje je održano u Umagu, dok su cure (Croatian Queens) brončane", dodao je Kravar.

Hrvatsko sudjelovanje na prvenstvima je rezultat samofinanciranja i sponzorstva, a odlazak na svjetsko prvenstvo u Australiju iziskuje puno veća sredstva i zato je Hrvatska gospodarska komora iz Viktorije (VCCC), neprofitna organizacija koja radi na uspostavljanju mreže između hrvatske i australske zajednice, organizirala kampanju za prikupljanje sredstava. Kravar je istaknuo da akcija prikupljanja sredstava traje još tri dana, i da, ako se ne sakupi potreban novac za karte, reprezentacija neće otići u Melbourne.

"Do sad smo prikupili 7.500 $, a potrebno nam je 20.000 dolara da platimo karte što je 50 posto sveukupnog iznosa jer su igrači sami spremni pokriti 50 posto troškova, a to je maksimalno koliko mogu", naglasio je Kravar.

"Najbolji smo već duže vremena u ovom sportu, a spavamo po šatorima u kampu, dok su ostale reprezentacije u hotelima sa svim uvjetima. Kada dođe utakmica, lagano ih odradimo i vratimo se u kamp na roštilj", ispričao je predsjednik SANH-a.

Dodao je i da su do sada već dva igrača iz Hrvatske otišla igrati profesionalno u Australiju, što je pošlo za rukom samo Irskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji. Za usporedbu, naglasio je kako u Velikoj Britaniji ima 3.000 registriranih igrača, a u Hrvatskoj niti 100.

"Tomislav Cvetko je otišao u Norwood FC Adelaide, Josip Habljak u Sturt FC, Adelaide, a dogovor je da Hrvoje Kežić slijedeće godine, kada navrši 16, ode u Norwood FC Adelaide", kazao je Kravar.

Ovogodišnje svjetsko prvenstvo, koje je šesto po redu i na kojem će nastupati i žene i muškarci, bit će za hrvatsku momčad prvi nastup u Australiji.

Hrvatska je do sada bila domaćin AFL European Cup 2015. godine u Umagu, a prošlo je prvenstvo održano u Lisabonu 2016.

Našim Vitezovima možete pomoći OVDJE.

Linker
20. travanj 2024 04:55