REUTERS
U ČAST VELIKOM ŠAMPIONU

NAJVEĆA BICIKLISTIČKA UTRKA U NOVOME RUHU U čast Eddyja Merckxa 'Tour de France' 2019. starta iz Bruxellesa

Piše: HinaObjavljeno: 30. svibanj 2017. 14:34

Najveća svjetska biciklistička utrka, "Tour de France" 2019. godine startat će iz glavnog grada Belgije Bruxellesa kako bi se obilježila 50. godišnjica prve pobjede na "Touru" najvećeg vozača svih vremena Eddyja Merckxa, objavili su organizatori u utorak.

Bit će to 23. put u povijesti kako će "Tour" krenuti izvan Francuske, a drugi puta je za domaćina izabran Bruxelles. Prvi put je glavni grad Belgije bio domaćin Velikog starta 1958. godine. Osim toga starta 1958., Bruxelles je još 10 puta bio domaćin neke od etapa "Toura".

"To je najmanje što možemo učiti za nesvakidašnjeg šampiona kakav je Eddy Merckx", izjavio je direktor utrke Christian Prudhomme.

S pet naslova pobjednika "Toura" Merckx je zajedno s Francuzima Jacquesom Anquetilom i Bernardom Hinaultom te Španjolcem Miguelom Indurainom rekorder po broju ukupnih pobjeda, no njegove 34 etapne pobjede i 96 dana provedenih u "žutoj" majici vodećeg su i dalje nedostignuti rekordi.

Osim što je pet puta osvajao "Tour", Merckx je pet puta pobjeđivao i na "Giru d'Italia", dok je tri puta osvajao naslov svjetskog prvaka, što su također rekordi.

Ovogodišnji "Tour" krenut će 1. srpnja iz njemačkog Duesseldorfa, dok je za domaćina Velikog starta sljedeće godine izabrana zapadna francuska regija Vendee.

Linker
20. travanj 2024 15:35