Getty Images
ŽIVOT POSLIJE SKIJANJA

NEŠTO ŠTO JOŠ NISMO VIDJELI OD IVICE KOSTELIĆA Legendarni hrvatski skijaš javno poslao poruku Milanu Bandiću: 'To je želja moga oca'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. ožujak 2017. 11:55

Ivica Kostelić gostovao je u utorak navečer u emisiji Veto na N1 televiziji te je potvrdio kako je vjerojatno odvozio svoju posljednju utrku.

"Ne znam hoćete li me više ikada vidjeti na startnoj kućići u Svjetskom kupu. Da, može biti i to da mi je plan da nikada ne kažem zbogom ili da mi je neka utrka bila posljednja, iako se ona dogodila. Najljepše je nestati odjednom, bez puno pompe", rekao je Kostelić koji nagodinu ipak neće na Zimske olimpijske igre.

"Sigurno je da su Olimpijske igre motiv za svakog sportaša, ja sam bio na njih nekoliko, imao sam uspjeha, i eventualno bih odlazio na OI radi borbe za odličja. Ali, mislim da to nije realno zbog stanja u kakvom s nalazim i teško da ću otići na Olimpijske igre".

Iako tvrdi da mu nije teško govoriti o kraju karijere, čini se da je puno teže to napraviti i prelomiti tu zadnju odluku.

Zagreb, 050117.
Medvednica, Sljeme.
Utrka muskog slaloma Snow Queen Trophy 2017 u sklopu Audi FIS Ski World Cup koja se vozi na Crvenom spustu.
Na fotografiji: Ivica Kostelic (CRO).
Foto: Damir Krajac  / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

"Ja nisam radio ništa drugo u životu osim skijanja, bio je to jedan dugačak put, na kraju kojeg sam sada. Nije lako, to je kao da se opraštate od dugogodišnjeg prijatelja. U određenom smislu skijanje sam ja, mi smo toliko isprepleteni i uvijek je to u meni bilo duboko usađeno. Na neki način je to prekid dugačkog putovanja s kojim sam se stopio", kazao je Ivica i dodao kako konačno zbogom nikada nije izrekao javno i zbog mogućeg straha od nečega novog, što ga čeka u životu nakon 30 godina karijere.

"Ima nešto u tome da me je i pomalo strah tog nečeg novog za mene, premda se ne bojim novih iskustava. To je izlazak iz jedne rutine koja je trajala cijeli život i nadam se da ću tu rutinu prenijeti na neku drugo polje aktivnosti gdje se vidim u budućnosti. Posvetit ću se svojoj obitelji, od nečega se mora i živjeti i moram imati neki posao, nadam se da ću sa nekom savjetničkom ulogom u Savez moći pomoći novim generacijama".

Govoreći o obitelji kazao je kako je sretan što kada bi se njegovi sinovi poželjeli baviti skijanjem ne bi morali proći sve ono štu su on i Janica prošli.

"Na neki način je to i ostavština obitelji Kostelić. Što god oni odabral, pa bilo to i skijanje, neka bude što manje ozljeda. Podupro bih svakoga tko želi ići tim putem kojim sam ja išao", kaže Kostelić.

Odgovorio je Ivica i na često postavljano pitanje - je li zapravo osoba s izgubljenim djetinstvom zbog režima treninga kakve je prolazio.

"Ja sam imao prekrasno djetinjstvo. Gledajući oko sebe bio sam u privilegiranom položaju jer sam bio stalno u prirodi, otkrivao samog sebe, pomicao svoje granice dok mnogi vršnjaci nisu to mogli. Kad prolazite kroz tu skijašku pripremu, vi ste daleko od kuće na mjestima koja nisu bogata ikakvim socijalnim životima. Jednom sam bio na ledenjaku 46 dana bez spuštanja u dolinu i to bez televizora. Kratio sam vrijeme na druge načine, crtao stripove, čitao knjige i istraživao okolo ledenjak kada bi se žičare zatvorile. U takvom okruženju ste izolirani u svijetu i lako možete postati asocijalna osoba. Zato smo Janica i ja toliko vezani jer smo provodili toliko vremena zajedno", rekao je Ivica i na kraju poslao poruku Milanu Bandiću - volio bi da zagrebački gradonačelnik njegovom ocu pronađe angažman na Sljemenu.

"Ne treba gledati skijalište na Sljemenu kao neko nasljeđe koje smo ostavili mi Kostelići. Skijališta je bilo i prije, a ako smo mi pomogli da bude na takvoj svjetskoj razini, drago mi je. Sljeme je sigurno profitiralo od Svjetskog kupa, kojeg istina u Zagrebu ne bi bilo da nije bilo nas. No, volio bih da se moj otac sada može više uključiti u pripremu i održavanja skijališta. Bio bi to dobar potez, da se posveti Sljemenu i svoju energiju usmjeri tamo, sada kada više nije trener. Nisam osobno razgovarao s Bandićem, ali postoji ta želja kod mog oca", otkrio je Ivica u emisiji Veto.

Linker
20. travanj 2024 13:11