Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
'AMNEZIJA' PONOVNO UDARA

NEVJEROJATAN PROPUST ORGANIZATORA U SPLITU Hrvatskoj je donio prvo olimpijsko zlato i još ukupno šest medalja, a nisu ga ni pozvali na otvaranje EP-a!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 03. travanj 2017. 17:11

Ceremoniji otvaranja prvenstva prisustvovao je i Nikolaj Pešalov, ali nije kao ostali uzvanici bio na vip dijelu odmah uz pozornicu, na parketu, već s običnim gledateljima na tribini. Ulaz je bio slobodan.

- Dobro je što je Split domaćin jednog ovakvog natjecanja. Došao sam, pogledao sam otvaranje. Lijepo su to sredili. Ja nemam veze s organizacijom. Oni znaju sve što treba. Došao sam tu kao što ste i vi došli, samo što ste vi došli raditi ha, ha...

- Došao sam svojom dobrom voljom, gledati ovaj sport u kojem sam cijeli život. Nadam se da će biti interesantno – rekao je za Slobodnu Dalmaciju Pešalov, legenda dizanja utega i čovjek koji je za Hrvatsku osvojio prvo pojedinačno zlato na Olimpijskim igrama (2000. godine u Sydneyu), a ukupno dvije olimpijske, jednu medalju sa SP-a i četiri sa Europskih prvenstava. Bugarski dizač utega koji je od 2000. godine hrvatski državljanin je simbol ovog sporta u Hrvatskoj.

Split, 140916.
 Na fotografiji je Nikolaj Pesalov, hrvatski sportas bugarskog porijekla koji se natjecao u dizanju utega. S olimpijada je donio cetiri medalje od toga i zlatnu iz Sydneja. A ovojio je i nekoliko svjetskih te europskih prvenstava u dizanju utega.
Foto: Mario Todoric / CROPIX
Foto: Mario Todoric / CROPIX

Jesu li vas zvali na otvaranje EP-a, kao gosta, na prvenstvo?

- Nisu.

Pogađa li vas to, s obzirom da ste za hrvatsko dizanje utega najviše napravili?

- Sami to možete zaključiti. Nitko me nije zvao. Ovdje su mi došli prijatelji iz Bugarske. Pa su se raspitivali gdje sam. Ja nisam znao da su tu dva dana. Pitali su ljude da li sam tu. Pričali su im da nisam u Splitu, da ne znaju jesam li u Hrvatskoj. Velika glupost.

Gdje ste sada, čime se bavite?

- Živim u Splitu, ponekad odem u Bugarsku kao što sam nedavno bio mjesec i pol za Božić i Novu godinu. Ne radim trenutno ništa. Do prije dvije godine bio sam juniorski izbornik, ali su mi raskinuli ugovor.

- Sada sam sve riješio što treba, čekam da prođe Europsko prvenstvo. Sredio sam papirologiju za klub koji ću otvoriti u fitnes centru u “Jokera”, vjerujem za dva mjeseca da biti gotovo. Za početak će biti tamo.

Kako će se klub zvati?

- Pešalov!

Je li vam žao što ovakvog prvenstva nije bilo u Splitu kada ste vi dizali za Hrvatsku, pa da ste mogli imati i podršku navijača?

- Ma, ja sam 30 godina u teretani. Uopće me nije briga gdje su bila natjecanja, bilo je bitno samo da sam spreman. To se i vidi iz rezultata, devet puta sam bio europski prvak, nemam ni sam pojma koliko sam još puta bio drugi ili treći... Dok sam nastupao za Bugarsku, bilo je EP u Sofiji. Ipak je lijepo nastupati kući – zaključio je Pešalov.

Linker
20. travanj 2024 19:42