REUTERS
NAJVEĆI DRAGULJ HR SPORTA

ONO ŠTO SU FRANCUZI U RUKOMETU, TO SU SRBI U VATERPOLU, ALI 'SVEMU DOĐE KRAJ' Legenda se vratila kući i najavila: Hrvatska može skinuti Srbiju s trona

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 05. veljača 2017. 00:06

Najveći “dragulj” hrvatskog sporta, proslavljeni izbornik reprezentacije Ratko Rudić vratio se u hrvatski vaterpolo na mjesto stručnog savjetnika Hrvatskog vaterpolskog saveza. Nakon što je uspješno doveo reprezentaciju Brazila do četvrtfinala olimpijskog turnira u Rio de Janeiru, Rudić se vratio tamo gdje mu je i mjesto.

Iako je u Riju u četvrtfinalu ispao baš od svog nasljednika na klupi “barakuda” Ivice Tucka (6-10), Rudić je zadovoljan učinjenim s Brazilcima od 2013. kad ih je preuzeo:

- Bilo je lijepo, vaterpolo se u Brazilu digao i imao sam jako pozitivno iskustvo. Nažalost, oni su se zasad zadovoljili učinjenim, ne nastavljaju isti program razvoja. No, to više nije moj problem nego njihov izbor.

Rudić se nakon više od 35 godina trenerske karijere još uvijek nije umorio. Premda će u lipnju sljedeće godine napuniti 70:

- Poslije ovog iskustva u Brazilu prirodno je da sam se vratio tamo gdje pripadam. Mislim da mogu biti jako koristan na ovoj funkciji, iako je reprezentacija i dalje odlično vođena. Mogu znanjem i iskustvom pridonijeti nastavljanju pozitivnog rezultatskog niza reprezentacije. Nastavljam tamo gdje sam započeo od povratka iz SAD-a 2004...

2016 Rio Olympics - Water Polo - Classification - Men's Classification 5th-8th Place Hungary v Brazil - Olympic Aquatics Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 18/08/2016. Head Coach Ratko Rudic (BRA) of Brazil talks to his players. REUTERS/Laszlo Balogh FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Laszlo Balogh / REUTERS

Sve je osvojio

Nakon mandata Ratka Rudića ipak nije tako dobro kao ranije. Rudić je, za podsjećanje, od 2005. do 2012. osvojio, između ostalog, svjetsko, europsko i olimpijsko zlato:

- Nije se otad osvojilo zlatno odličje, no nemamo se zbog čega žaliti. Reprezentacija ima olimpijsko i svjetsko srebro i to je odličan rezultat. Ne može se uvijek biti na vrhu.

Čini se da je tako nešto teško izvedivo jer je Srbija trenutačno nedodirljiva:

- Ne mislim da je tako, u narednom periodu pokušat ćemo se dodatno popraviti i opet otići do nekog najsjajnijeg odličja. Možemo parirati Srbima, to se može ostvariti zajedničkim snagama svih nas koji radimo u hrvatskom vaterpolu. Srebra na EP-u u Srbiji i na OI u Brazilu su odlični rezultati, idemo pokušati još bolje...

2016 Rio Olympics - Water Polo - Preliminary - Men's Preliminary Round - Group A Brazil v Serbia - Maria Lenk Aquatics Centre - Rio de Janeiro, Brazil - 10/08/2016. Head Coach Ratko Rudic (BRA) of Brazil celebrates his team's victory. REUTERS/Laszlo Balogh FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Laszlo Balogh / REUTERS

Ratko Rudić: Hrvatska može skinuti Srbiju s trona

Veliki Rudić najavio je da će hrvatska reprezentacija u sljedećem periodu parirati Srbiji koja je trenutačno nedodirljiva jer je objedinila sva tri velika naslova. Naši susjedi su i inače najtrofejnija reprezentacija u povijesti uključujući uspjehe iz vremena Jugoslavije. Oni sada imaju olimpijski naslov iz Rio de Janeira kojim su nadopunili svjetski i europski naslov koje su osvojili u ruskom Kazanju 2015. i Beogradu 2016.

Po tom su dosegu srpski vaterpolisti izjednačili ono što su napravili francuski rukometaši na SP-u u Kataru 2015. kad su svjetski naslov dodali onom europskom iz 2014. iz Danske i olimpijskom zlatu iz Londona.

Neka se to dogodi već na EP-u sljedeće godine u Barceloni. Tada se mora osvojiti barem neko odličje, ako već ne i zlato. Naročito zato jer se na EP-ima nakon zlata u Zagrebu 2010. nije osvojilo ništa na EP-ima u Eindhovenu 2012., Budimpešti 2014. i Beogradu 2016. Naravno, još prije - na SP-u ovog ljeta u Budimpešti - očekuje su također dobar rezultat kao i na zadnjem SP-u u Kazanju kad je osvojeno srebro. Ne treba sumnjati da će naš vaterpolo s Rudićem “u pozadini” nastaviti sa “žetvom” odličja.

Linker
20. travanj 2024 04:05