LASER U SPLITU

PEH ZA NAJVEĆU HRVATSKU UZDANICU NA SVJETSKOM PRVENSTVU Stipanović morao odustati zbog bolesti, Kontides preuzeo vodstvo

Piše: HinaObjavljeno: 18. rujan 2017. 22:50

Cipranin Pavlos Kontides vratio se na vrh nakon uzbudljivog predzadnjega dana Svjetskog prvenstva olimpijske klase Laser u Splitu, dok je srebrni splitski olimpijac Tonči Stipanović odustao od natjecanja zbog bolesti.

Stipanović je u ponedjeljak imao velikih zdravstvenih problema, dobio je virozu i dugoočekivano prvenstvo u svom Splitu završilo je za njega i prije samog kraja.

"Još u nedjelju navečer osjetio sam nekakvu virozu, a sve to poremetilo me u prvom plovu ponedjeljka. Osjetio sam da nemam snage, potom su me uhvatili i grčevi kao i prije neki dan. No, još sam taj osmi plov uspio nekako i završiti te sam bio 23. U devetom plovu, primjetio sam da je vjetar okrenuo desno, pa sam išao po toj strani i dobar dio utrke bio sam vodeći. U jednom trenutku Kontides me je pretekao, a onda su me suci kaznili s drugim kaznenim okretom, pa sam s obzirom na cjelokupno zdravstveno stanje i u dogovoru s trenerom odlučio odustati", rekao je Tonči Stipanović, koji nakon desetog plova zauzimao 29. mjesto u ukupnom poretku, sa 114 negativnih bodova.

"Još ujutro vidio sam da je Tonči na 50 posto svojih mogućnosti. Očito mu se sve ovo što se događalo posljednje vrijeme, odrazilo na njega. Ipak je i on samo čovjek, a s obzirom na sve ostvareno, počev od Rija, mislim da mora imati još kredita. Sada mu preostaje desetak dana da se što bolje pripremi za Europsko prvenstvo', zaključio je Stipanović trener Jozo Jakelić.

O ukupnom pobjedniku odlučivat će se u zadnjem plovu u utorak jer je u čak tri plova drugog dana finalnih jedrenja, uz maestral jačine 12 čvorova održana ispred otoka Čiova, bilo podosta iznenađenja.

U osmom je plovu pobijedio Britanac Nick Thompson, dok je dotad vodeći Francuz Jean-Baptiste Bernaz bio tek 30. Drugi u osmom plovu bio je Cipranin Kontides, koji je briljirao i u devetom plovu te se tim uspjehom popeo na četvrto mjesto, odnosno samo devet bodova zaostatka za Francuzom.

U desetom plovu došlo je do potpunog preokreta. Cipranin Kontides, čiji je trener Jakelić i odlično poznaje splitski akvatorij, zauzeo je peto mjesto, a kako je Bernaz bio tek 40., ciparski jedriličar vratio se na vrh, s 15 bodova prednosti ispred drugoplasiranog olimpijskog prvaka Australca Toma Burtona. Treći uoči posljednjeg dana prvenstva je još jedan Australac, Matthew Wearn (37 bodova).

Drugi hrvatski predstavnik u zlatnoj skupini, Filip Jurišić bio je solidan, no s 20., 15. i opet 20. mjestom, nije napravio pomak u ukupnom poretku u kojem zauzima 18. poziciju (85 bodova).

Prvenstvo završava sa zadnja dva plova u utorak.

Linker
20. travanj 2024 07:29