Janica Kostelić i Matija Sloup
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
MITING NA MLADOSTI

SERIJA SJAJNIH REZULTATA NA CROATIA OPENU Postavljen svjetski, europski i nekoliko hrvatskih rekorda!

Piše: HinaObjavljeno: 29. svibanj 2017. 14:38

Proteklog vikenda na zagrebačkoj Mladosti održano je 20. izdanje Croatia Opena, međunarodnog atletskog mitinga sportaša s invaliditetom na kojem je ostvaren jedan svjetski, jedan europski, te nekoliko hrvatskih rekorda.

Najbolji rezultat natjecanja ostvario je Matija Sloup koji je u bacanju diska u kategoriji niskih rastom postavio novi svjetski rekord, 25,62. Član Odiseja iz Kutine je za više od metra popravio dosadašnji rekrod Iračanina Ahmeda Naasa koji je u veljači ove godine disk bacio 24,41 metara.

Odličan rezultat ostvario je i srebrni s paraolimpijskih igara u Londonu i Rio de Janeiru Zoran Talić koji je postavio novi europski rekord u skoku u dalj skočivši 7,23 m. Talić je popravio dosadašnji rekord za jedan centimetar. Atletičar zagrebačkog AKOSI Agrama je skočio i 7,32 metara, ali uz nedozvoljeni vjetar.

Zlatna s posljednjih POI u Rio de Janeiru Mikela Risotski uvjerljivo je pobijedila u skoku u dalj s rezultatom 5,52m što je najbolji ovosezonski rezultat.

Na Croatia Openu je postavljeno i nekoliko novih hrvatskih rekorda. Ivan Katanušić je u kategoriji F44 (potkoljena amputacija) postavio novi državni i osobni rekord u bacanju kugle (16,52m). Albin Vidović je u kategoriji F36 (cerebralna paraliza) postavio hrvatski rekord u bacanju kugle (12,62m), Miroslav Petković je u kategorija F57 zabilježio novi državni i osobni rekord u bacanju diska (45,64m), dok je Jelena Vuković postavila hrvatske rekorde u bacanju diska (20,28) i bacanju koplja (14,96).

Podijeljena su i posebna priznanja osvajačima odličja s paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru i njihovim trenerima te izborniku reprezentacije. Na Croatia Openu je nastupilo 112 natjecatelja iz 12 zemalja.

"Bilo je ovo vrlo uspješno natjecanje. Naravno, uvijek ima prostora za napredak no možemo biti zadovoljni organizacijom i rezultatima," kazao je direktor mitinga Goran Žeželj.

Ovaj bivši atletičar i paraolimpijac je naglasio kako je Croatia Open jedini miting u regiji s kojeg Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) priznaje rezultate.

"Želja nam je jednog dana ući u Grand Prix seriju, što je nešto kao Dijamantna liga. Grand Prix serija je pokrenuta 2013. godine, u sezoni se održava 10 mitinga, a finale je u Londonu. Za iduće dvije godine termini su popunjeni. Bilo bi sjajno za hrvatsku atletiku i paraolimpijski pokret kada bi Grand Prix doveli u Hrvatsku," poručio je Žeželj.

Linker
19. travanj 2024 04:03