Foto: Vlado Kos/ CROPIX
SVE STRANE ODLUČILE SU ŠUTJETI

SKANDAL U HRVATSKOJ REPREZENTACIJI Srpski trener na mjestu hrvatskog izbornika uznemiravao odbojkašicu! Službeno je otišao zbog problema sa srcem...

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. rujan 2017. 18:14

Hrvatsku odbojku potresa novi skandal, nova afera, novi slučaj. Što ne treba iznenaditi jer, nažalost, već se desetljećima mjeri vrijeme kako ovim svjetski priznatim i velikim te samom po sebi prekrasnim sportom, u nas prevladaju crni tonovi.

Posljednji je primjer ipak posebno dramatičan jer se, prema pisanju Večernjeg lista, spominju optužbe za uznemiravanje jedne od reprezentativki, neprimjereno ponašanje pa i ulazak izbornika u njezinu sobu...

Riječ je o Miroslavu Aksentijeviću, koji je u međuvremenu postao bivši izbornik, dok identitet igračice nitko ne želi otkrivati, što je i sasvim logično i razumljivo s obzirom na delikatnost situacije.

Službeno stajalište Hrvatskog odbojkaškog saveza oko cijelog slučaj jest kako je Aksentijević, koji je od studenog 2015. po drugi puta preuzeo ulogu izbornika ženske reprezentacije, sâm odstupio zbog problema sa srcem.

- Čovjek je bio na pregledima prije koji dan i nalazi su pokazali da ne bi smio biti na klupi - rekao je jučer sportski direktor reprezentacija Dejan Laninović.

To je, dakle, službena verzija koje se HOS drži, iako će malo tko u nju povjerovati s obzirom na okolnosti, dok je na upit za komentar o optužbi za navodno uznemiravanje Laninović ostao potpuno zakopčan.

Pustiti ih na miru

- Ne želimo ništa komentirati o tome. Sve se dogodilo u nezgodnom trenutku jer je curama je Europsko prvenstvo pred vratima. Treba ih pustiti da u miru odigraju natjecanje, pa ćemo poslije toga rješavati stvari - zaključio je Laninović koji je bio na treningu reprezentacije, ali ne i na službenoj tiskovnoj konferenciji reprezentacije na dan kada je cijeli slučaj izašao na vidjelo.

Da će, međutim, imati mira teško je očekivati budući da je sve procurilo u javnost i da će se o tome pričati i pisati, a da će to svakako unijeti nervozu u redove reprezentacije.

Postoje i SMS poruke?

Aksentijevićev mobitel je isključen za iznošenje njegove strane, a oko cijele afere brzo su počele kolati razne glasine. Primjerice, da osim navedenog susreta u sobi navodno postoje i nekakve SMS poruke između Aksentijevića i dotične igračice.

Također, da se navodno uznemiravanje dogodilo još tijekom ovosezonskog Grand Prix natjecanja koje se igralo još u srpnju. Što za sobom povlači dodatna pitanja jer ako je doista tako i ako se sve to dogodilo, zašto je sve eskaliralo tek sada, mjesec i pol kasnije? Zato što je igračica iz nekog razloga šutjela o tome do sada? Ili je HOS imao odmah informacije o cijelom slučaju ali su zatvorili oči pa pokušali sve zavući pod tepih, a kada nisu uspjeli tek onda se išlo na smjenu izbornika?

Ili je nekome odgovaralo da se to tek sada otkrije, pa da se HOS dovede u škripac, izazove potres i da to posljedično donese lančanu reakciju smjena i promjena u savezu?

Puno je pitanja i teorija, ali valja ponoviti kako su sve to nepotvrđene informacije jer su sve strane, za sada barem, odlučile šutjeti pa se neki konkretniji detalji oko ove teme ne mogu doznati.

Aksentijević, cijenjeni srpski trener iz Valjeva, koji od 2004. ima i hrvatsku domovnicu, kao trener već godinama radi u Hrvatskoj i nije iza sebe imao skandale, sigurno na ovakve vrste... Još kao trener odbojkaša Varaždina u 2004. i 2005. osvojio je naslov prvaka Hrvatske prekinuvši dominaciju zagrebačke Mladosti. Svojevremeno je bio u stožeru vrlo jake srpske reprezentacije, a na klupi hrvatske ženske reprezentacije bio je 2009. (EP u Poljskoj) i 2010. (SP u Japanu).

Lovrinov uskočio

U međuvremenu je HOS na mjesto izbornika postavio Igora Lovrinova, iskusnog riječkog trenera kojem će ovo biti već treći mandat seniorskog izbornika.

- Ovo je bilo hitno rješenje, jer se radi o kriznoj situaciji. Budući da sam radio s mlađim kategorijama dobro poznajem te djevojke koje su sada u reprezentaciji pa je bilo logično da je preuzmem - rekao je Lovrinov.

Reprezentativke su također nešto ranije od planiranog završile pripreme u Mariboru, te se preselile u Zagreb odakle će put Azerbajdžana na završni dio priprema. Europsko prvenstvo igra se od 22. rujna do 1. listopada u Gruziji i Azerbajdžanu, a Hrvatice su u skupini s Gruzijom, Bjelorusijom i Italijom.

Linker
20. travanj 2024 08:35