Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
PRAVI ISPIT

SPEKTAKL U LEDENOJ, MEDVEŠČAK DOČEKUJE ZASTRAŠUJUĆE RUSE Imaju pregršt bivših NHL igrača, protivnike lome u serijama, a naši su ih pobijedili jednom

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 01. listopad 2016. 18:52

Od 30 igrača koliko ih trenutno ima na raspolaganju trener SKA iz Sankt Peterburga Oleg Znarok, njih čak 12 ima iskustvo igranja u najjačoj hokejaškoj ligi svijeta NHL-u. Upravo će tu momčad sutra u 17 sati ugostiti zagrebački Medveščak.

Osvajači Gagarinova trofeja 2015. u Ledenu dvoranu dolaze kao druga momčad Zapadne konferencije sa 35 bodova, odnosno tri manje od velikog rivala CSKA, koji u Zagreb dolazi u utorak. Prošle je sezone družini iz Sankt Peterburga putu prema obrani naslova zapriječio upravo moskovski div, koji je u konferencijskom finalu "pomeo" Iliju Kovaljčuka i njegovu momčad s visokih 4:0.

SKA u Ledenu dvoranu dolazi s pet uzastopnih pobjeda, a hokejaši Medveščaka u pripremi za ovaj susret vjerojatno ne bi trebali gledati međusobni omjer. Zašto? Zbog činjenice koja govori da je Znarokova momčad slavila u sedam od osam susreta protiv Medveščaka, puleni Gordieja Dwyera slavili prije gotovo tri godine na domaćem terenu nakon izvođenja kaznenih udaraca.

U redovima druge momčadi Zapada igraju samo tri stranca, jedan Amerikanac i dva Finca, a okosnicu čine stari lisci poput Ilije Kovaljčuka i Pavela Dacjuka.
Dacjuk se nakon 15 godina NHL-a vratio u domovinu s dva Stanley Cupa, tri naslova najboljeg obrambenog igrača te četiri nastupa na All-Star utakmici. Ipak, momak iz Sverdlovska nije toliki mamac za navijače kao njegov mlađi kolega i prvog picka NHL drafta 2001. Ilja Kovaljčuk.

O njemu dovoljno govori da se sa 30 godina i unatoč još 12 godina ugovora s New Jersey Devilsima, u kojima je trebao zaraditi 77 milijuna dolara, odlučio vratiti u KHL i redove SKA. Razlog je opet bio samo novac. Ilja prema navodima ruskih medija u Sankt Peterburgu zarađuje puno više no što je dobivao u NHL-u.

O popularnosti vojnoga kluba dovoljno govori podatak da su 2012. postali prva momčad koja je na utakmicama u prosjeku imala više od 10.000 posjetitelja. Prije samo godinu dana u njihovim je redovima igrao Artemij Panarin, koji je 2016. proglašen najboljim novakom NHL lige kao prvi Rus kojemu je to pošlo za rukom.

Bez obzira na sve to, zagrebačka škvadra ima se čemu nadati protiv ruskih zvijezda, pogotovo nakon visoke pobjede protiv Slovana (6:0).

- SKA je najbolja momčad u KHL-u. Imaju napadački najbolju momčad lige i četiri odlične linije. Nemaju puno mana i moramo biti na razini, odigrati čvrsto. Bit će to uzbudljiva večer za navijače, a mislim da se i moji igrači jako vesele izazovu koji je pred njima - kazao je trener Gordie Dwyer.

Zagreb, 020916.
Dom sportova
Hokej 5. kola Kontinentalne hokejske lige, KHL Medvescak - Spartak Moskva.
Na fotografiji: Butler Bobbi.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX

Junak prošlog susreta, vratar Danny Taylor najavio potpuno drukčiju utakmicu od one protiv Slovana.

- Oni su najbolja momčad, ne samo u KHL-u, već i izvan lige. Mi ćemo igrati sjevernoameričkim stilom i mislim da im se to neće svidjeti. Bit ćemo čvrsti cijelu večer i otežat ćemo im posao - podvukao je Taylor, kojega od 17 sati čeka vjerojatno najteži posao.

- Ne očekujemo dvoboj kao protiv Slovana. Moramo biti realni, neće biti 6:0 za nas, ali čekamo ih, dobili smo dvije za redom, moral je puno bolji. Nakon mjesec dana smo na domaćem ledu i drukčija smo ekipa - zaključio je najstariji u domaćoj momčadi, Splićanin Goran Bezina.

Linker
20. travanj 2024 13:12