Tonči Stipanović
 Daniel Smith
SP LASER

STIPANOVIĆ NAPREDOVAO NAKON TREĆEG PLOVA Cipranin Kontides i dalje vodeći, hrvatska uzdanica trenutno na 14. mjestu

Piše: HinaObjavljeno: 15. rujan 2017. 21:25

Cipranin Pavlos Kontidos i dalje je vodeći nakon trećeg plova Svjetskog prvenstva klase Laser radial u Splitu, dok je hrvatska uzdanica i srebrni olimpijac Tonči Stipanović napredovao na ukupno 14. mjesto.

Koliko je jedrenje zahtjevan sport, ali ne samo sportašima, već i u organizacijskom smislu, vidjeli smo ovog petka. Naime, od jutra se čekao povoljni vjetar i mogućnost izlaska jedriličara na regatno polje. A vrijeme se 'smilovalo' tek u poslijepodnevnim satima, kada je zapuhao jugoistočni vjetar jačine od 10 do 12 čvorova, na polju ispred Žnjana. Nažalost, zbog kasnog isplovljavanja, jedriličari su u petak uspjeli okončati tek jedan plov, pa će im subota, naravno, ovisno o vjetru donijeti tri preostala plova do okončanja kvalifikacija. U nedjelju, ponedjeljak i utorak na rasporedu su finalni plovovi za odličja.

U ovim vremenskim uvjetima, opet se je odlično snašao Cipranin Pavlos Kontides, koji je i u petak bio pobjednik svoje skupine. Povezao je dakle tri pobjede u tri plova.

'Uspio sam i ovog puta prvi stići kroz cilj, ali ne zanosim se ulogom favorita jer ovdje je jako puno dobrih natjecatelja, a do kraja prvenstva ima i puno utrka.Moram ići dan po dan, utrku po utrku. A o pobjedniku će se ionako odlučivati vjerojatno tek u utorak', rekao je Kontides, kojeg trenira Stipanevićev trener Jozo Jakelić,a koji je Cipraninu pomogao u osvajanju olimpijskog srebra u Londonu 2012. godine.

'Da, u Splitu boravim puno vremena. I osjećam se kao da mi je ovdje drugi dom. Poznajem more, ali najvažnije mi je da treniram s odličnim jedriličarima, poput Tončija Stipanovića i Filipa Jurišića'.

Inače, s Kontidesom u žutoj skupini jedrio je i naš Jurišić, koji je u trećem plovu osvojio peto mjesto. Odličan je bio i Rus Sergej Komisarov koji je napredovao na treće mjesto ukupno.

'U petak je bilo bolje nego u četvrtak, ali se nadam da će u subotu u preostala tri plova, kada se očekuje i puno jači vjetar, biti još bolje. Želim odjedriti ove kvalifikacije sa što manje pogrešaka odnosno bez puno riskiranja', poručio je Filip Jurišić.

Hrvatski jedriličar, jedan od favorita za osvajanje medalje na ovom svjetskom prvenstvu, Tonči Stipanović, u plavoj je skupini osvojio četvrto mjesto, te napredovao za četiri mjesta u ukupnom poretku. Francuz Jean Baptiste Bernez bio sedmi, a Tonko Kuzmanović također je ostvario zapažen rezultat te je u istoj skupini zauzeo 14. mjesto.

U crvenoj skupini ovog puta priliku da odmjere snage imali su osvajači olimpijskih medalja iz Rija, Tom Burton i Sam Meech, a uspješniji je bio Novozelanđanin Meech, koji je osvojio drugo mjesto dok je Burton bio šesti.

U ukupnom poretku trenutno je vodeći Pavlos Kontides, drugi je Sam Meech, treći Sergej Komisarov, dok su hrvatske uzdanice, Tonči Stipanović i Filip Jurišić, na 14. odnosno 24. mjestu.

Linker
25. travanj 2024 11:26