Joe Raedle/Getty Images / Getty Images
PUNO NEDAĆA

SVA SILA PROBLEMA OLIMPIJSKOG GRADA Službenici štrajkaju, država uskraćuje novac, ...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. lipanj 2016. 20:58

Privremeni guverner Rio de Janeira Francisco Dornelles upozorio je državne vlasti na neispunjene financijske obveze prema Riju šest tjedana prije početka ljetnih Olimpijskih igara. Dornelles je u razgovoru za brazilski dnevnik O Globo naglasio kako Rio još uvijek očekuje isplatu od 855 milijuna dolara.

Taj će novac biti usmjeren na financiranje policijskih postaja koje prema sadašnjim projekcijama mogu normalno funkcionirati samo do kraja ovog tjedna.
- Optimističan sam oko Igara, ali moram prikazati realnost. Možemo imati odlične Olimpijske igre, ali ako neki koraci ne budu poduzeti, može nam se dogoditi veliki neuspjeh - izjavio je 81-godišnji Dornelles, koji je na poziciji guvernera privremeno zamijenio Luisa Fernanda Pezaoa koji je napustio dužnost zbog bolesti.

Negativnu sliku Rija ususret Igrama odražavaju i prosvjedi policijskih službenika. U ponedjeljak je 300-tinjak policajaca prosvjedovalo zbog neisplate prekovremenih sati i neljudskih uvjeta u kojima rade.

Prometni kolaps

Nedostaju im sredstva za gorivo, a 39-godišnji Andre, pripadnik elitne postrojbe koja je ključna za očuvanje sigurnosti u Riju tijekom Igara, ističe teške uvjete rada kao najveći problem:
- U postajama nemamo boje za printere ni papira, nitko ne dolazi čistiti policijske stanice, a opskrba vodom je također obustavljena pa ne funkcioniraju ni kupaonice.
Poražavajući podaci o sigurnosti samih policijskih službenika otkrivaju još jedan veliki problem. Prema napisima O Globa, Denilson Theodoro de Souza, ubijen u nedjelju, 49. je policajac koji je izgubio život u Riju samo u ovoj godini.

Osim sigurnosnih prepreka, Rio se nalazi i u prometnom kolapsu. Grad još uvijek nije dobio 290 milijuna dolara namijenjenih za obnovu linije metroa koji bi trebao spojiti centar grada sa zapadom Rija gdje se nalaze glavni objekti Igara. Projekt je trebao biti završen krajem 2015. godine, no zbog manjka novca posao još nije završen.

Golferi otkazuju nastup zbog zika virusa
Branden Grace četvrti je golfer koji je odlučio otkazati nastup na OI, a razlog je zika virus. Južnoafrikanac, 11. na svjetskoj ljestvici, ženi se u studenom, a navodi kako je zdravlje njegove obitelji u ovom slučaju ispred golfa. Graceov otkaz došao je samo dva dana nakon što je najbolji svjetski golfer Rory Mcllroy objavio kako neće nastupiti u Riju, a razlog je također bojazan od zika virusa.
Golf se prvi put nakon 1904. godine vraća u olimpijski program, a osim Mcllroya i Gracea, još su dva Južnoafrikanca otkazala nastup - Charl Schwartzel (razlog je zika) i Louis Oosthuizen (zgusnuti raspored i obitelj).

Suspendiran antidopinški laboratorij u Riju
Nešto manje od šest tjedana prije početka OI, Svjetska antidopinška agencija (WADA) suspendirala je antidopinški laboratorij za Igre u Riju. Kao razlog suspenzije navodi se “pogrešno interpretiranje rezultata testiranja” i “stvaranje lažnih pozitivnih rezultata”.
Laboratoriju je zabranjeno obavljati bilo kakve analize uzoraka urina i krvi od suspenzije prošle srijede.
Unatoč ulaganju brazilskih vlasti od 60 milijuna dolara u novi antidopinški kompleks, uzorci bi tijekom Igara mogli biti poslani na analizu u jedan od pet najbližih laboratorija s WADA-inom licencom (Salt Lake City, Los Angeles, Bogota, Mexico City i Havana).

Linker
25. travanj 2024 08:05