Šime Fantela i Igor Marenić
 REUTERS/Brian Snyder
MIJENJANJE KLASA

TUŽAN DAN ZA HRVATSKI SPORT! RAZLAZ PO MNOGIMA NAJBOLJEG DVOJCA KOJEG SMO IKAD IMALI Šime Fantela i Igor Marenić krenuli svojim putem: Život ide dalje

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. srpanj 2017. 19:39

Najuspješnija hrvatska posada u povijesti jedrenja odlučila je okrenuti novu stranicu i iskušati nove izazove. Naime, osvajači zlatne olimpijske medalje u Riju u klasi 470 te višestruki svjetski i europski prvaci, jedriličari zadarskog Svetog Krševana, Šime Fantela i Igor Marenić razilaze se, javlja Radio Zadar.

Šime će karijeru nastaiti u olimpijskoj klasi 49-er zajedno s bratom Mihovilom, dok Igor još uvijek nije odlučio u kojem će smjeru krenuti njegova karijera.

"Došao je i taj veliki dan u našim karijerama. Mijenjamo klasu. Ja odlazim u 49-er s bratom Mihovilom, dok Igor još traži soluciju za dalje i ima neke druge planove. Eto, novi je izazov ispred mene, gledam prema Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, odnosno gledamo svi skupa kao cijeli tim. Osvojili smo zlatnu medalju u Riju i neću biti skroman pa ću reći kako je cilj još jedna medalja u Tokiju. Znamo dobro što je za to potrebno jer na veliku sreću prošli smo mnogo toga kroz ovaj posljednji olimpijski ciklus. Ja stavljam taj teret još jednom ispred sebe jer stvarno volim jedrenje i uživam u njemu. Jedrenje je moj poziv i veselim se ovom novom izazovu u kojem ću probati osvojiti još jednu olimpijsku medalju. To je rijetkost u olimpijskom jedrenju i malo je njih uspjelo osvojiti dvije medalje u tako zahtjevnim klasama kao što su 470 i 49-er. No, ne bojim se ničeg, treba raditi i nadati se najboljem", rekao je Šime Fantela na kojeg se nadovezao i Igor Marenić:

2016 Rio Olympics - Sailing - Final - Men's Two Person Dinghy - 470 - Medal Race - Marina de Gloria-Rio de Janeiro, Brazil - 18/08/2016. Sime Fantela (CRO) of Croatia and Igor Marenic (CRO) of Croatia celebrate gold medal. REUTERS/Brian Snyder  TPX IMAGES OF THE DAY FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Brian Snyder

"Što se mojih planova tiče, ja bih stvarno volio nastaviti karijeru u olimpijskom jedrenju za koje smatram da je vrhunac jedrenja. No, imam zasad mali problem u pronalasku partnera ili partnerice za nastavak jedrenja. Najrealnija opcija za mene je nastavak jedrenja u klasi 470, ali ne isključujem niti opciju jedrenja u mješovitoj posadi. To su u biti jedine dvije opcije koje imam. Vjerujem da uz pravog partnera i obećanu potporu Hrvatskog jedriličarskog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora te potencijalnih sponzora, mogu na jednak način predstavljati Zadar, naš klub i hrvatsko jedrenje u budućnosti."

Izbornik Hrvatske jedriličarske reprezentacije, Edo Fantela otkrio je kako je ovakva odluka spremana već dugo vremena.

"Ovu priču ne zaokružujemo već idemo dalje. Sve ide po planu i ništa ovo nije iznenađenje. Sve smo ovo planirali iako, naravno, ne možete isplanirati baš svaki detalj. Već iza Londona smo razmišljali o ovoj odluci koju vam otkrivamo danas. Život ide dalje i sve je ovo jedan logičan slijed. U jedrenju su zakoni fizike jako važni i moramo ih poštivati. Nama je uvijek bio cilj medalja, odnosno vrhunski rezultat i napraviti sve što treba da se to ostvari ma koliko to koji put izgleda nemilosrdno i teško. Tehnologiju za novu klasu znamo, znanje, kontakte i potporu imamo i nadamo se samo kako će nas poslužiti zdravlje i da neće biti nikakvih povreda. Idemo za Tokio s mislima na Pariz gdje će se 2024. godine održati sljedeće Olimpijske igre. Kao što smo se ja i Šime vratili u Rio, gdje smo bili 2000. godine na prvenstvu Južne Amerike u klasi optimist, vjerujem da ćemo se 2024. vratiti i u Marseille gdje će biti regatno polje, a gdje smo po prvi put nastupili na svjetskim jedriličarskim igrama. Tamo se nadamo završiti drugi krug nakon što smo prvi završili u Riju."

Linker
23. travanj 2024 06:30