Laszlo Balogh / REUTERS
'MORAMO DOBITI I HRVATSKU I SRBIJU'

UČENIK RATKA RUDIĆA NAJAVLJUJE VELIKI OKRŠAJ UZ PRIJETNJU HRVATSKOJ 'Ovo je Clasico Adriatico! Kao Italija - Njemačka u nogometu, a mi želimo zlato!'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. srpanj 2017. 01:02

Širok osmijeh i zlatan... Ne, ne zub, ne budimo zločesti, već lančić. Tanki mali lančić i poslovično kao svi Talijani, blagoglagoljiv, spreman na razgovor. Alessandro Campagna, izbornik talijanskih vaterpolista. Bio je perfektan, velik igrač. U doba dok ih je vodio Ratko Rudić, Campagna mu je bio kapetan, a onda i pomoćni trener.

Na klupi talijanske vrste je od 2008, s tim da je bio i tri ljeta, od 2000. do 2003. Ona je u biti preporoditelj talijanskog reprezentativnog vaterpola. Nakon odlaska Rudića 2000. Talijani su se dugo tražili, a onda “našli”. S njim.

Ovaj izvjestitelj ima i malu povlasticu. Nakon utakmice u mix-zoni, nakon RAI televizije, Campagna će prvo do SN-a pa potom do talijanskih novinara. Rudićeva ostavština.

- Clasico Adriatico! To je u vaterpolu ovo što nas čeka. Kao Italija - Njemačka u nogometu. Ha, što još drugo ili novo mogu reći? - raspoloženo će Campagna.

Svi će uživati

Možda da krenemo od “lova na 11 razlike” protiv Australije koji vam nije uspio te ste gurnuti na Hrvate. Niste bili ljuti nakon te utakmice?

- Daleko od toga da nisam želio uvjerljivu pobjedu, prvo mjesto u skupini, ali rekao sam svojim igračima, ako žele osvojiti zlato na svjetskom prvenstvu, a mi to želimo, onda nema biranja suparnika. Onda morate dobiti jake momčadi koje vas dijele od vrha. To su svakako Hrvatska, i ako vas dobijemo, Srbija.

Prebacimo se na utorak navečer, 22 sata...

- Siguran sam u jedno. Utakmica će biti vrlo zanimljiva. Obje se momčadi jako dobro poznaju, uvažavaju. Vaterpolski navijači u Budimpešti, ali jednako tako u Italiji, Hrvatskoj i svuda gdje će se gledati utakmica će uživati.

Ove ste godine dvaput dobili Hrvatsku. Jednom uz dosta sreće, petercima u polufinalu Svjetske lige. Drugi put kod kuće, na rodnoj Siciliji, u Siracusi...

- Ništa vam to ne znači sutra. Druge okolnosti, drukčija važnost. Osim toga, to je bilo pripremno razdoblje za obje reprezentacije, a mislim da su rezultati u tom razdoblju sasvim nevažni. Uz to, Hrvatska je obje utakmice igrala bez Sukna. Vi bolje od mene znate što to znači. Dvije dimenzije igre sa Suknom ili bez njega.

Campagna je inače teško predvidljiv, nije mu lako prepoznati poteze. U prve tri utakmice u Budimpešti je Volarević bio prvi vratar. On bi započinjao utakmicu, branio najmanje tri četvrtine, ponekad i malo više. Onda je u osmini finala u vodu ubacio Stefana Tempestija, koji je i kapetan, ali koji se momčadi priključio tek u Budimpešti jer su dotad prvog vratara Marca del Lunga napale ospice. Protiv Kazahstana je Tempesti bio doslovno broj 1. Tko će vam braniti od prve u utorak navečer?

- Jedan od njih dvojice, to vam jamčim, ha, ha.

Jeste li vidjeli nešto novo kod Hrvatske u odnosu na OI u Riju?

- Brzi ste. Puno, puno brži nego u Riju, pa i inače. Brzinu su vam prije davali Sukno i na desnoj strani Joković i Garcia, ali sada vidim i dva mladića, Fatovića i kako se kaže... Vuckov...

Prva iz Budimpešte

Mislite, Vukičevića?

- Da, da. Stalna prijetnja protunapada i mogućnost novih taktičkih zamisli - naglasio je Campagna.

Inače, prva Campagnina izbornička medalja iskovana je upravo u Budimpešti, srebro na EP 2001. Jednako kao što je na Margitszigetu 2014. igrao već jedno četvrtfinale protiv Hrvatske. Opet na EP i dobio je to (8:7). Simpatičan nam je i drag, ali... sad bi bilo dosta.

Linker
19. travanj 2024 17:26