Vlado Kos / Cropix / CROPIX
VRIJEDNO ULAGANJE

VELIKA INVESTICIJA ZA HRVATSKI SPORT Osijek dogodine dobiva moderni gimnastički centar vrijedan 20 milijuna kuna

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 08. prosinac 2016. 16:52

Za nešto malo manje od godinu dana, točnije na Dan grada 2. prosinca 2017., Osijek će napokon dobiti moderan gimnastički dom. Sokol centar, kako će se zvati obnovljeni sadašnji dom Gimnastičkog društva Osijek-Žito i nova dograđena dvorana s pripadajućim vanjskim sportskim terenima uključujući i novo klizalište hokejaških dimenzija, tada bi trebao otvoriti svoja vrata, što se u ovom gradu čeka već gotovo 100 godina.

Sokolski dom, koji je danas i zaštićeno kulturno dobro, izgrađen je davne 1928. godine, ali nikada nije dovršen prema prvotnom planu. I ova ideja "kuhala" se punih sedam godina unatoč volji i spremnosti Marka Pipunića, vlasnika osječke tvrtke Žito i glavnog sponzora osječkih gimnastičara, ali i atletskog i plivačkog kluba, da uloži novac u izgradnju modernog centra. Trebale su se promijeniti tri gradske vlasti da se napokon nađe model JPP-a s aktualnom Gradskom upravom na čelu s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, kako bi krenula realizacija dugoočekivanog projekta.

Podsjetimo, brojne generacije uspješnih osječkih gimnastičara desetljećima su trenirale u skučenoj i neuvjetnoj dvorani koja nije imala ni parter regularnih dimenzija. Doduše, dio osječkih gimnastičarki i gimnastičara posljednjih je desetak godina imao pravi parter u privatnoj dvorani GK Inova-gim, jednog od rodonačelnika moderne osječke pa i hrvatske gimnastike Nenada Solara, a sada će zahvaljujući Pipuniću i Žitu dobiti i moderan gimnastički centar vrijedan oko 20 milijuna kuna.

- Kako ja nisam gimnastičar, ne mogu ni donijeti medalju, ali mogu napraviti dodanu vrijednost, poligon na kojem će se rađati nove generacije sportaša, ne samo iz gimnastike, jer je ona baza za sve sportove. Nakon što smo sedam godina samo pričali, sada mogu garantirati da gradnja počinje već u veljači, odnosno čim vremenski uvjeti dopuste. Osijek će dobiti ono što je bilo planirano prije gotovo 100 godina, a taj dio grada će dobiti novi vizuru, ali i poželjnu lokaciju za profesionalne sportaše, kao i za druženje, rekreaciju, slobodno vrijeme svih građana. Pozivam i druge gospodarstvenike u gradu i regiji da krenu ovim putem pa da se na taj način natječemo i dokazujemo u tome tko će dati više ovom gradu i regiji, vratiti dio viška kojeg zaradimo zajednici u kojoj živimo - rekao je Pipunić na predstavljanju projekta, čime je stavio izazov pred osječke gospodarstvenike. On, inače, nije rođen u Osijeku u koji se doselio iz bosanske Posavine, ali je posljednjih godina postao možda i najveći mecena osječkog sporta, prvenstveno bazičnog, s čime se može pohvaliti jako malo "rođenih Osječana".

Njegova tvrtka dobila je od Grada Osijeka, koji nije imao novca da ovaj projekt samostalno izgura, pravo upravljanja kompleksom na maksimalno 40 godina, pri čemu se za svakih pola milijuna kuna investicije stječe godinu dana upravljanja, ali ne i vlasništva kako na obnovljenoj staroj zgradi, tako i na novoizgrađenima. Vlasništvo ostaje gradsko. Ukupna površina cijelog kompleksa bit će 2300 kvadratnih metara, a u Osijeku se nadaju da će u njoj stasati neki novi Seligman, Marković, Ude, Možnik ili Korosteljev.

Linker
20. travanj 2024 17:00