Vlado Kos / CROPIX / CROPIX
FINALA SVJETSKOG KUPA

VELIKI COMEBACK HRVATSKE GIMNASTIČARKE Plesačica, spasiteljica mačaka, voditeljica bistroa i sutkinja oduševljava nakon dugačke pauze

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 20. svibanj 2017. 01:00

Prije dvije godine rekla je “dosta”. Ozljede su napravile svoje, priključili su se i problemi s bubrezima, umor i iscrpljenost bili su sve jači i odlučila se povući u 26. godini. Posvetila se studiju, zaposlila kao knjigovotkinja u Nacionalnom gimnastičkom centru Aton, u kojem čak vodi i bistro...

Bubrezi su sad dobro

- Uvijek sam obožavala životinje, ali tek kad sam prestala s gimnastikom, uspjela sam se više posvetiti tome. Volontiram u Skloništu dobrote, Udruzi za zaštitu mačaka.

U međuvremenu je stasala i u odličnu gimnastičku sutkinju. Od prije dva mjeseca sutkinju 2. kategorije, koja može suditi sva velika gimnastička prvenstva. No, prva ljubav očito nije prestala i dugogodišnja hrvatska reprezentativka Tijana Tkalčec odlučila je toj ljubavi dati još jednu priliku.

- Kako mi se stanje sa bubrezima popravilo, kako sam sve manje osjećala umor, u rujnu sam se počela vraćati treninzima. U početku sam radila samo na snazi, izdržljivosti, a onda su lagano krenuli i pravi gimnastički treninzi.

Da joj i te kako dobro ide, ova simpatična djevojka, koja paralelno radi i kao trenerica gimnastike u Plesnom studiju Korak, a i sama pleše, potvrdu je dobila proteklog vikenda na Svjetskom kupu u Kopru. U povratničkom nastupu nakon dvije godine bez gimnastike, ne samo da je izborila finale, nego je u njemu bila peta na preskoku. Na svojoj najjačoj spravi. Spravi na kojoj je 2013. u Moskvi postala prva Hrvatica koja je izborila europsko finale. Prije toga je dva puta bila ukupna pobjednica Svjetskog kupa...

U Sloveniji se pojačao apetit

- Iskreno, iznenadio me rezultat u Kopru, ali i pojačao moje apetite za Osijek.

Toliko da je i u tom Osijeku jučer bila još bolja. I sa 13,550 bodova kao šesta izborila subotnje finale preskoka.

- Ovo je povratak iznad očekivanja - zadovoljno će lijepa Čakovčanka.

- Ne znam, čak se bolje osjećam sada nego prije gimnastičke pauze.

Svi su primijetili, “pola je fali”.

- Recimo - nasmijala se.

- Valjda kad prođe ta uobičajena kriza, pubertet, onda sve sjedne na svoje mjesto. I glava i kilogrami. A meni je puno lakše s ovim kilama. Tetive, zglobovi, leđa, koljena, sve manje trpi. Iskreno, nisam si postavljala neke velike ciljeve za ovaj povratak. Nisam ja nezadovoljna otišla u mirovinu. Bila sam finalistica EP-a, osvajala sam svjetske kupove, ostvarila sam puno ciljeva. Jednostavno, vratila sam se da vidim mogu li stvarno još uvijek biti dobra, ali i da vidim kako je to doći na natjecanje mirnije glave, staloženije, bez pritiska.

Jučer je to najbolje vidjela. Opuštena, mirna, zrela...

- Baš uživam u gimnastici.

Tijana je inače kći dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog gimnastičkog saveza Steve Tkalčeca. Čovjeka koji je s obitelji prije nekoliko godina izgradio vrhunski gimnastički centar Aton. Tijana ne krije da u nekim trenucima nije bilo lako biti “predsjednikova kći”.

- Bilo je predrasuda, ali roditelji i treneri uvijek su me nastojali zaštitili, tako da to nisam baš osjetila - otovoreno kaže Tijana i nastavlja:

- Da, čudno je kad možeš reći da imaš vlastitu dvoranu, ali ja nisam odgojena na taj način. Ta dvorana moja je jednako kao i Udeova ili bilo kojeg drugog djeteta u našoj gimnastici. Roditelji me nikada nisu gurali da nešto moram. Otišla sam iz gimnastike uz njihovu potporu, baš kao što je imam i sada kada sam se vratila. Koliko ću se zadržati, to ne znam. Vidjet ćemo što će tijelo reći.

Linker
14. travanj 2024 22:59