Foto: Duje Klaric / CROPIX
PREOKRET U FINIŠU

VELIKI VINCENZO NIBALI POBJEDU U HRVATSKOJ POSVETIO TRAGIČNO PREMINULOM PRIJATELJU 'Moje srce je samo uz njega!'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. travanj 2017. 13:35

Jaime Roson ušao je u posljednji dan Toura of Croatia s dvije sekunde prednosti nad Vincenzom Nibalijem, od kojega je bio bolji na oba brda. I na Biokovu i na Učki. No, biciklizam je momčadski sport i koliko je to činjenica, možda će najbolje posvjedočiti detalji posljednje etape vožene od Samobora do zagrebačkog Markova trga, duge 145 kilometra.

Naime, odmah po startu, nakon samo 3,8 kilometra bio je sprint u Svetoj Nedelji. Koji se računa u bonifikaciji. Onaj tko prođe prvi, dobiva tri sekunde u odnosu na konkurenciju.

Nije išlo po ‘kockicama’

Bahrain Merida napravila je plan uoči utrke, Nibali je poguran do čelnih mjesta, trebao je sprintati, pokušati sprintati. S druge strane, ostatak njegove momčadi trudio se u pelotonu zatvoriti Jaimea Rosona.

Sve su napravili savršeno, jer tu se radi o World Teamu, a Caja Rural ipak je stepenicu iza. Nisu računali na ovu strategiju Bahrain Meride, Nibali je sjajno sprintao, uhvatio je Rosona i njegovu momčad na spavanju i tek što je krenula posljednja etapa, nakon samo sedam-osam minuta vožnje, Nibali je već imao sekundu prednosti nad Rosonom jer je zaradio bonifikaciju od tri sekunde.

- Nisam ništa vidio, bio sam zatvoren - priznao je kasnije Jaime Roson, vidno utučen što mu je ukupna pobjeda pobjegla kroz ruke.

- A što se tiče završnog sprinta, tu je bilo teško išta napraviti, cesta je puna kocki, nisam se snašao - objasnio je 24-godišnji Španjolac.

Bio je tu, naravno, i plan B za Bahrain Meridu, a on je bio posljednji uspon Mesničkom prema Markovu trgu. I tu je Nibali potegao, stigao je u cilj posljednje etape uguran među sprintere, na četvrtom mjestu, a Roson je zaostao nakon toga za Nibalijem dodatnih sedam sekundi.

Iz Hrvatske na Giro

Ukupno je za osam sekundi pobijedio Vincenzo Nibali, iako je izgubio oba brda, boljim sprintovima u posljednjoj etapi ostvario je ukupnu pobjedu!

- Dobra je ovo stvar i za mene i za momčad, ali moje srce je samo uz Michelea Scarponija, mojeg najboljeg prijatelja - odmah je kazao Nibali kome je posvećena ova pobjeda.

Bilo mu je grozno u subotu kad je uoči starta pete etape čuo strašnu vijest o smrti prijatelja, ali je morao na bicikl. Sada je osvojio i za njega.

Samobor, 230417.
Trg kralja Tomislava.
Posljednja etapa biciklisticke utrke Tour of Croatia, s ciljem na Trgu svetog Marka u Zagrebu.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX

- Hvala momčadi, koja je odradila savršen posao u nedjelju, ali moram reći da su bili takvi čitav tjedan. Ovo je i prva ukupna pobjeda za Bahrain Meridu, u dobroj formi čekamo Giro. To je najvažnije - dodao je Nibali.

Posljednja etapa pripala je, kao i ona uvodna od Osijeka do Koprivnice, Sachi Modolu, sprinteru Emiratesa, koji bi vjerojatno uzeo majicu najboljeg sprintera da u Zadru nije pao manje od tri kilometra prije cilja, a onda se oporavljao i u etapi od Crikvenice do Umaga. A te dvije etape osvojio je Nicola Ruffoni iz Bardianija, koji je na koncu odnio pobjedu kod sprintera, ali i izborio odličnim nastupima na Touru of Croatia nastup na Giru u svojoj momčadi. Kod penjača je slavio Jaime Roson, barem je nešto pripalo Španjolcu, a najboljim vozačem do 23 godine proglašen je Michal Schlegel iz CCC-a Polkowice, koji su i ukupno najbolja momčad.

I Valverde je proplakao

Bio je to kraj jedne odlične utrke, svakako najdramatičnije od sva tri izdanja, utrke u kojoj su se majice vodećih mijenjale iz dana u dan, da bi sve rezultiralo fantastičnim preokretom u posljednjoj etapi.

Završni krugovi po Zagrebu, uz sunce koje je pobijedilo oblake dali su konačni pečat utrci, kao i vrlo lijepo proglašenje najboljih na Markovu trgu.

Što se tiče hrvatskog biciklizma, mi smo svoju veliku šansu propustili odustajanjem Kristijana Đuarseka nakon pada u Pakoštanima u trećoj etapi. Iskusni Radoslav Rogina ispao je najbolji Hrvat, 38-godišnjak iz slovenskog Adria Mobila zauzeo je konačno 11. mjesto, a lanjski pobjednik Matija Kvasina, koji se trudio nešto napraviti i u završnim kilometrima u Zagrebu, završio je utrku na 17. mjestu.

Hrvatska tako prvi puta u tri izdanja utrke nema čovjeka u najboljih deset, što dovoljno govori o tome dao je ovogodišnji Tour of Croatia bio najkvalitetniji do sada.

Naravno, već vijest o tome da je pobjednik utrke isti onaj koji će biti jedan od najvećih favorita Gira d’Italia Vincenzo Nibali, reći će dovoljno o kakvom se tu obračunu radilo ove godine.

Nibali, međutim, nije pretjerano slavio, emocije oko pogibije Michelea Scarponija još uvijek vrište. Nibali je s njime bio posebno blizak, a koliko je ta vijest uzdrmala svijet biciklizma, sugerirat će i suze Španjolca Alejandra Valverdea, koji je nešto nakon okončanja Toura of Croatia slavio na legendarnoj utrci Liege - Bastogne - Liege u nedjelju.

I Valverde je plakao za Scarponijem. Nibali nije plakao, barem ne pred novinarima, ali bilo je to u cilju u Zagrebu daleko od slavlja...

Linker
26. travanj 2024 17:46