Screenshot
POMEO KONKURENCIJU

ZAVRŠEN ZG STRONG U ZAGREBAČKOM WESTINU Glavni hrvatski grad četvrtu godinu zaredom ugostio najbolje obarače ruku, pobjeda ide u Bugarsku

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 02. srpanj 2017. 12:47

Zagreb, točnije hotel Westin, u nedjelju je ugostio neke od najboljih svjetskih obarača ruku. Gosti hotela pomalo su u čudu gledali krupne obarače, dok su se u predvorju hotela pripremali za borbe. Iako su podijeljeni po težinskim kategorijama, čak i oni koji se natječu u nižim kategorijama izgledaju krupno. No, pobjedu je, unatoč nižem rastu i manjoj kilaži, odnio bugarski višestruki europski i svjetski prvak Sasho Dimitrov Andreev.

Prvo je "pomeo" konkurenciju u svojoj težinskoj kategoriji na lijevu i desnu ruku, a zatim je slavio i u kategoriji Open (natječu se pobjednici svih težinskih kategorija). Kući će se Bugarin vratiti bogatiji, osim za novčanu nagradu, i za dijamant Yakutski, koji su dobivali ukupni pobjednici. Hrvatska je također imala svog predstavnika, Viktorio Sović ispao je u četvrtfinalu kategorije Open, ali je njegova borba s Kazahstancem Karsabyevom vjerojatno bila i jedna od najatraktivnijih, jer je dvoboj potrajao gotovo pola minute, iako prosječna borba završi u samo nekoliko sekundi.

- Šteta, dugo sam ga držao, a onda je ipak snaga popustila. Nisam se htio predati, ali nije išlo, govori nam Viktorio, koji je jedan od perspektivnijih hrvatskih obarača, no u sport je došao sasvim slučajno.

- Počeo sam prije sedam godina, svidjelo mi se. Krenuo sam u srednjoj školi u teretanu, ali mi je nakon nekog vremena to postalo monotono. Sada dva puta tjedno radimo treninge obaranja, a ostalim danima uglavnom treniramo snagu u teretani. Bench, mrtvo dizanje, čučanj... Ljudi misle da je to samo snaga ruke, ali vi cijelim tijelom vučete u borbi, istaknuo Sović te objasnio kako nije sve u sirovoj snazi obarača:

- Postoje tri vrste tehnike kojima se obarači služe. Prva je tzv. kuka, to je da plastično objasnim, nađu se dva momka i potežu. Top roll je igra prstiju i zgloba, kada postavljate šaku iznad protivnikove i želite mu je otvoriti kako biste pobijedili. Presa je potisak iz ramena i tricepsa, cijelim tijelom uprete u protivnikovu ruku, no ona je najrizičnija, zaključio je Sović.

Linker
19. travanj 2024 14:22