foto HINA/ Damir SENČAR /ds / foto HINA
RUSKO HAKIRANJE

OSVAJAČ SREBRA IZ RIJA O OPTUŽBAMA WADE 'Prijetilo mi je gušenje, primljen sam na hitni odjel zbog alergijske reakcije i svi su sve znali'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. rujan 2016. 13:45

Hrvatski vaterpolski reprezentativac Ivan Krapić nalazi se na listi sportaša koji su koristili inače zabranjena sredstva u medicinske svrhe uz dozvolu Međunarodne antidopinške agencije.

Krapićevo ime našlo se na popisu 41 sportaša iz 13 država kojima je WADA dozvolila korištenje zabranjenih sredstava u medicinske svrhe. Popis je objavila ruska agencija TASS pozivajući se na informacije hakerske skupine Fancy Bears koja u nastavcima objavljuje dokumente koje je preuzela nakon što je provalila u WADA-inu bazu.

- Znam zašto zovete - odmah će po sinoćnjem pozivu Ivan Krapić iz Rima.

- Dakle, u ožujku ove godine, mimo ikakve utakmice, izvan natjecanja, bio sam u Rijeci primljen na hitni odjel zbog alergijske reakcije, prijetilo mi je gušenje. Liječnici su mi dali dvostruku dozu deksametazona. To sam doslovno istog dana prijavio u Zagreb, Hrvatskom zavodu za toksikologiju i antidoping. Oni su mi to odobrili, potpisali, pečatirali. Odobrila su jasno i obojica klupskih liječnika, dr. Mađarević i dr. Bičanić. Dakako, izviješćena je i WADA, tako da je tu sve čisto. Uostalom, nakon toga sam bio dvaput testiran protiv dopinga i oba su nalaza bila jasno kristalno čista - iz Rima kaže Ivan Krapić.

Na popisu sportaša kojima je WADA dopustila uzimanje zabranjenih preparata nalaze se španjolski tenisač Rafael Nadal, američke tenisačice Serena i Venus Williams, britanski atletičar Mo Farah, britanski biciklisti Bradley Wiggins i Chris Froome, njemački atletičar Robert Harting, češka tenisačica Petra Kvitova, mađarski plivač Laszlo Cseh, srpski košarkaš Miloš Teodosić, švicarski biciklist Fabian Cancellara, njemački stolnotenisač Timo Boll...

Ranije je skupina hakera Fancy Bear objavila četiri dijela podataka iz WADA-ine baze ADAMS, koji svjedoče o tome da su mnogi poznati sportaši od Svjetske antidopinške agencije dobivali dozvole za korištenje zabranjenih preparata. Svi su ti slučajevi baš poput ovog našeg Ivana Krapića. Sasvim legitimni, logični. Sportaš je u nekom trenutku morao ili mora, ovisno o naravi bolesti, primati lijekove.

Linker
24. travanj 2024 09:34