Marko Pjaca
 Damir Krajac / CROPIX
PIŠE T. ŽIDAK

ČAČIĆ I BILIĆ SU POGRIJEŠILI S PJACOM, OVAJ TROJAC NIJE 'Marko će biti simbol Juventusa'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 27. srpanj 2016. 20:53

Kada u Dinamu sumnjaju u igrača, gurnu ga, kao vrući krumpir, u ruke Stjepana Deverića. Prije 12 godina dali su mu Luku Modrića i poslali ih zajedno u bosansku ligu, nadajući se da su ih se zauvijek riješili, a Štef im je vratio igrača, kojega su poslije prodali za 21 milijun eura.

Jednom su ga s Tomislavom Šokotom poslali “na kaljenje” u Zagorec iz Krapine, da bi Šokota kasnije igrao u Benfici i Portu. Prije pet godina doveli su mu još jednog otpisanog, Marka Pjacu, i taj duboko podcijenjeni Deverić izbrusio im je igrača za 23 milijuna eura. Za školovanje igrača, na kojima je Dinamo zaradio 44 milijuna eura, Stjepan Deverić je “bogato” nagrađen, dogurao je do pozicije skauta u Lokomotivi...

- Pjacu mi je, mislim da je bila 2010. godina, doveo Jurica Čabraja i rekao - obrati pozornost na maloga. Brzo sam shvatio da je “mali” vrlo talentiran, fizički nadmoćan, bio je poseban. Izražen smisao za suradnju, prvoklasni dupli pas, svaki sustav igre mu je odgovarao, a glava rijetko normalna. Iako je odskakao od vršnjaka, ni po čemu se nije izdvajao, uvijek je bio na zemlji - govori Deverić i nastavlja:

- Kada sam ga davao Ivkoviću za neku prijateljsku utakmicu, rekao sam mu: “Igraj što hoćeš, driblaj dok možeš...”

Eksperti kažu da su tako nogomet igrali samo Ribery i Robben?

- Dobra usporedba, imaju sličnosti, nezaustavljivi su u igri jedan na jedan, egzekutori...
Hoće li igrati u Juventusu, gdje je konkurencija izuzetna; Higuain, Dybala, Mandžukić?
- Pjaca će snagom talenta “prisiliti” Allegrija da ga stavi u prvu postavu. Možda će ga u početku dozirati, dok ga ne upozna, ali to neće dugo trajati...

Stjepan Deverić ponosan je što je bio trener koji je sudjelovao u razvoju dvojice najskupljih Dinamovih nogometaša i nada se da će mu jednom netko ponuditi mjesto pomoćnika prvog trenera u Lokomotivi ili Dinamu. Ništa više...

Jurica Čabraja, direktor omladinske škole u Lokomotivi, možda je i najzaslužniji što se Pjaca vratio ozbiljnom nogometu.

- Nakon što su ga otpisali u Maksimiru, zatekao sam ga u ZET-u, bio je na putu prema NK Zagrebu! U tom malom zagrebačkom klubu vježbali su ga Dean Vranješ i Dino Franičević, ali moj team i ja u njemu smo prepoznali veliki potencijal i mjesec dana smo ga lomili da dođe u Lokomotivu. Gledao sam ga na Jelenovcu, gdje je dvaput bio proglašen najboljim igračem, i više nisam bio u dvojbi, toga dečka treba zgrabiti. Dao sam ga u ruke Deveriću i rekao - forsiraj ga! Nakon nekoliko treninga Štef mi je rekao: “Pjacu ne treba gurati, taj će se sam izgurati!” Jednom je nanizao četvoricu igrača, nesebično gurnuo loptu suigraču, koji je promašio prazan gol, a Deverić je poludio: “Ako još jednom dodaš loptu, kaznit ću te...”

Za razliku od “napumpanih” Dinamovih zvijezda, nogometaš, za kojega Čabraja tvrdi da će za koju godinu biti najbolji napadač u Europi, Pjaca je skroman dečko. Kada su ga vratili u Dinamo, kupio je staru Corsu, nije opsjednut Mercedesima i plišanim Audijima.

- Očekujem da će procvasti u Juventusu jer iza leđa u Miralemu Pjaniću ima novog Pirla, bit će to ubitačna kombinacija.

Marku Naletiliću, menadžeru koji je Pjacu transferirao u Juventus, Pjaca nije samo jedan od poslova. Prodavao je Marija Stanića za 24 milijuna iz Parme u Chelsea, Christopha Dugarryja iz Milana u Barcelonu za isti novac, Miloša Krasića iz CSKA u Juventus. Potječe iz poznate nogometne obitelji, tata je u Dinamo iz Maribora doveo Štefa Lamzu, a devedesetih je transferirao u AC Milan Zvonimira Bobana i Dejana Savićevića.

- Preuzeli smo brigu o Pjaci kada je počeo igrati u prvoj momčadi Lokomotive. Doista je ugodno surađivati s tim urbanim ljudima. Tata profesor, mama doktorica, Marko je odrastao na Borovju. Nije tipični nogometaš, što se vidjelo i po prvom nastupu pred novinarima, nakon što je potpisao ugovor s Juventusom, perfektan engleski. Uvjeren sam da će napraviti veliku karijeru, jedan je od najjačih igrača koje sam vodio. Da, neću pogriješiti ako kažem da Juventus opet ima Bokšića - rekao je Marko Naletilić, koji je vodio ovaj transfer bez prevelikog medijskog bubnjanja.

- Da je ambiciozan, shvatio sam kada je vagao između Milana i Juventusa. Iako je ponuda Milana u novčanom smislu bila bolja, odlučio se za ambiciozniji klub, makar zna da će put do prvog sastava biti trnovitiji. Za godinu, dvije bit će simbol Juventusa, Pjaca ima gard velikog igrača...

Ovo su priče ljudi koji su utjecali na karijeru Marka Pjace, kojega vidim i kao lidera novog vala u hrvatskoj reprezentaciji. On ima gard lidera. A Jurica Čabraja, koji ga je našao na igralištu ZET-a, Stjepan Deverić, koji ga je tesao, i Marko Naletilić, koji ga je odveo u Juventus, imaju pravo biti ponosni na svoje procjene.

Dvojica trenera pogriješili su s Pjacom. Ante Čačić jer mu nije dao adekvatnu minutažu u Francuskoj i Slaven Bilić, trener West Hama, koji po svijetu traga za rasnim napadačem, a mogao je dobiti Pjacu. Kod Mamića bi dobio popust, stari su prijatelji...

Linker
21. travanj 2024 04:24