Marko Todorov / CROPIX
POVIJESNI DOSEG

IZ ZADRA PREKO MIAMIJA DO RIO DE JANEIRA Hrvatska dobila prvu skakačicu u vodu ikad na OI

Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 07. srpanj 2016. 17:02

Nikad još Hrvatska nije na olimpijskim igrama imala skakačicu ili skakača u vodu. Nikad do - Marcele Marić. Jučer je do Zadra došla vijest da je Marcela u kvoti od 29 skakačica u disciplini trometarska daska.

- Nemam što reći osim da smo presretni! - uzbuđen, sa suzama radosnicama, bio je Velimir Friganović, predsjednik KSV Zadar.

Marcela će u Rio, u posljednji je trenutak postala član hrvatske olimpijske obitelji. Naravno da je Friganović imao još nešto reći. Kad su se suze osušile.

- Prije 15 godina imali smo projekt da Jurica Kurjak i Šime Perić postanu olimpijci. Nije prošlo, stjecajem okolnosti. Potom smo se nadali da će Šime Perić na OI u London, opet nismo uspjeli iz niza objektivnih razloga. No, klub nije posustao, Marcela Marić izbila je u prvi plan i zato sad plačem i neka plačem, Zadar je dao prvu svoju i prvu hrvatsku olimpijku u skokovima u vodu.


Sportska psihologija

Emotivni Friganović dobro zna što je sve trebalo proći dok nije došla i takva vijest, vijest o olimpijki Marceli. I Marko Sutlović, njezin trener od prvoga dana, od 2004. kad je prvi put došla na bazen.

- Nestrpljivo smo čekali izračune, cijeli mogući i komplicirani postupak određivanja tko može na OI. Marcela je cijelo vrijeme radila u Miamiju, nije posustajala ovih mjeseci, duboko je vjerovala da će joj vrata prema Riju biti otvorena. Tako je i bilo - govori Marko Sutlović.

Trometarska daska Marcelina je najjača disciplina.- U ovom trenutku ona je sposobna ostvariti nekih 280 bodova, a takvo postignuće jamčilo bi joj polufinale. Za finale (12 natjecateljica) trebalo bi nešto više, no, za hrvatske uvjete i okolnosti, polufinale bi bilo golema stvar - zaključuje Sutlović.

A tamo, preko bare, Marcela skače li ga skače...
- U Miamiju mi je izvrsno - smije se.
Trener Marko već je otkrio da ste vjerovali u plasman na OI.
- I te kako. Na velikim natjecanjima napravila sam sve što sam mogla da bih ostvarila što bolje rezultate i u Svjetskom kupu došla sam do granice, milimetar do OI. Vjerovala sam da će se sve posložiti tako da ću otići na Igre.

Kažu u KSV Zadar da najvjerojatnije nećete na PH u Zagrebu od 24. do 27. srpnja.
- Imam program ovdje, radimo naporno. Sad čekam da mi jave detalje oko toga kad treba doći u Rio, kako će sve to ići. Naravno da sam uzbuđena, ali nužna je koncentracija na treninge.
Sa 19 godina na OI, sjajno je to...
- Punih 11 godina sustavno treniram i nastupam. U Zadru skokovi u vodu imaju dugu tradiciju, puno odličnih skakača i skakačica, ali dok nije otvoren bazen na Višnjiku, radilo se samo na Kolovarama ljeti, na suho zimi, uz poneko natjecanje u unutrašnjosti. Zarobili su me skokovi u vodu, nisam htjela odustati nikad.

Poslije srednje škole Marcela se uputila u SAD.
- Izabrala sam studij psihologije i sad ću završiti prvu godinu. Poslije četverogodišnjega studija usmjerit ću se na polje sportske psihologije, to me silno zanima. Malo mi je u Miamiju bilo teško u početku, bez obitelji, ali navikla sam se, imam puno obveza, treninga...

Predavanja, učenje, treninzi, putovanja... Sve Marcela stigne.
- Treniram svaki dan 2 do 3 puta, nedjelja je slobodna. Zahtjevno je usklađivati učenje s treninzima, ali je daleko od nemogućeg.
Natjecanja u SAD-u, kaže, puno su pomogla.
- Bilo ih je oko 15 i za Svjetski kup sam dobila iskustvo, ali se i navikla na osjećaj nervoze, što se javlja kod svakoga sportaša.


Amerikanci je cijene

Bivši skakač, danas trener Randy Abelman uzeo je Marcelu u svoju ekipu.
- U svojoj karijeri imao je 15 olimpijaca, drže ga za jednog od najboljih stručnjaka za skokove u vodu u SAD-u. Eto, ušla sam i ja u njegov klub olimpijaca!

Marceli silno nedostaje Zadar...
- Ajme, sve bih dala da mogu nekoliko puta godišnje “skoknuti” do Zadra, ali...
Doći će i to, makar nakratko, poslije Rija i prije jesenskoga odlaska u Miami. Zadar je uvijek na svom mjestu, Marcela...

-----------------------------------------------------------------------------------------

Marcela, knjiga Čežnja još te čeka!
Izvrsna srednjoškolka bila je Marcela, učenica Gimnazije Franje Petrića, opći smjer.
- Marcela, tvoja knjiga “Čežnja” (Leonard Cohen) još te čeka u školi! - govori ravnateljica Blanka Pedišić.
“Čežnju” je Marcela dobila za nagradu.
- Ponosni smo, cijela škola. Bila je uzorna učenica, škola joj je za natjecanja i treninge izlazila u susret, ona je sve vratila. Presretni smo svi što se plasirana na OI, znamo da je to silno željela i pokazala je da se ustrajnim radom i odricanjem sve može.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Linker
18. rujan 2024 12:28