Foto: Marko Todorov / CROPIX
NAPOKON SU DOČEKALI

ČUDESAN PREOKRET PPD ZAGREBA KOJI JE DIGAO ARENU NA NOGE Hrvatski prvak srušio neporaženi Vardar i proslavio prvu pobjedu u Ligi prvaka

Rukometaši PPD Zagreba upisali su premijernu ovosezonsku pobjedu u Ligi prvaka. Protiv dosad neporaženog Vardara slavili su sa sa 28-27 (12-17). Bila je to neviđena drama u Areni.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. listopad 2016. 23:34

PPD ZAGREB - VARDAR 28-27 (12-17)

Gledatelja: 9.200, suci: Marin i Seradilla (Španjolska)

PPD ZAGREB: Stevanović (12+3), Skok; Ereš, Kontrec 2, Vori 1, Cingesar 1, Šebetić 4, Marković 6, Raković, Horvat 4 (1), J. Valčić 3, Jotić 2, T. Valčić, Mandalinić 5, Miklavčić, Markoski.

VARDAR: Milić (4), Šterbik (2); Stoilov, Ferreira 1, Maqueda 2, Dereven 2, Karačić, Dušebajev 5, Abutović, Canellas 1, Cindrić 3, Čupić 4 (1), Dibirov 4, Šiškarjev 1, Borozan 3, Marsenić 1.

--------------------------------

Kakav preokret u Areni. Zagreb je nakon -5 protiv Vardara osvojio prve bodove u Ligi prvaka. Srce čuda radi, a Zagreb je imao srca makar mu ne ide sve od ruke. Kako je samo Kontrec vikao na Mandalinića, pa tko se ne bi u takvoj atmosferi probudio. A tek Stevanović, baš kao prošle sezone... I prva pobjeda, a Vardar je pobijedio u Kristianstadu i Celju. Lakše se diše.

Veselin Vujović nije se došao pozdraviti sa zagrebačkom publikom, koja je lijepo napunila Arenu, čak i preko očekivanja za ono što dobiva za uzvrat ove sezone. Šteta, no, dobro, život ide dalje... U modi je Ivandija.

Na četiri poraza došao je Vardar. Nije baš neki melem na ranu, posebno ne zbog forme, koja je kod zagrebaša vrlo loša. Promjena trenera bila je pokušaj da se nešto pokrene, no, prvi dio utakmice bio je jasan znak da će za to trebati vremena.

Ivandija je u život želio s obranom 6-0, ali ona nije bila dobra, makar ju je Stevanović na početku kompenzirao obranivši penal i nekoliko zicera. Vardar je lako razbijao obranu Zagreba, jednostavno, bili su brži od prednje linije zagrebaša, a kada je tako, ima mjesta za prolaz, za šut. Lako su disali, lako zabijali, pa iako su napravili previše grešaka u prvom dijelu, uspjeli su Makedonci doći do 17 golova i prednosti od čak pet pogodaka razlike.

No, nije samo obrana bila loša, još malo slabiji bio je napad Zagreba. Raul je, po očekivanju, kad je vidio iz prethodnih susreta da se Zagreb muči sa 5-1 obranom stavio na tog prednjeg Dibirova i to je bilo previše za zagrebaše, makar u toj obrani Vardara nije bilo žestine koja je uobičajena. Nije bilo ni velikih obrana Šterbika, kojeg je nakon 20 minuta zamijenio Milić. No, i to je bilo previše za zagrebaše, koji su bili prespori da bi taj problem riješili. Dibirov ispred, iza njega blok, u kojem su bili Abutović, Marsenić, Maqueda, Borozan i Canellas – to izgleda jako dobro i sa 60 posto bilo je dosta za ovakav Zagreb u prvom poluvremenu.

Naravno, bilo je iz Zagrebovih izgubljenih lopti, a bilo ih je previše, puno previše, čistih kontri koje Dibirov i Čupić nisu promašivali. Vardar je i s malo više od pola gasa djelovao presigurno. I ostalo je veliko pitanje što uopće učiniti u tom trenutku, kako ih pokušati usporiti jer, realno, o stizanju -5 malo tko je mogao govoriti.

Vidjela se rotacija Vardara, u kojoj Šiškarjev, Dereven i Ferreira, koji imaju svoje role, nisu ustajali s klupe, a sve je funkcioniralo koliko je trebalo. Raul je dugo gradio sustav i očito ga je uspio postaviti kako je želio.

Ono što je svakako zanimljivo primijetiti je da Vardar u prvih 30 minuta nije imao isključenja, što ponešto i govori o Zagrebu, dok je do jučer žestoki Zagreb imao dvije minute Vorija, koji je odmah na početku "upozorio" Čupića i Karačića da nadigravanja nema, ali oni to nisu ozbiljno doživjeli.

Počeo je Ivandija nastavak sa Skokom na golu, morao je tražiti način kako se približiti Vardaru, jer igrom...

Zagreb je u nastavku zabio dva pa stao. Onda je Šebetić kod jedne realizacije poput bagera pokupio Dušebajeva i ovaj je ostao izvan terena, a bez njega Vardar djeluje sasvim drukčije i to se vidjelo jer se Zagreb za samo sedam minuta spustio na -2, pa je Raul morao zvati time-out dok su Dušebajeva "krpali" iza klupe Vardara.

I da Zagreb nije zaredao sa serijom pogrešaka, koje je odmah naplatio Cindrić, sve bi bilo OK, ovako je za samo dvije i pol minute nakon -2 bio na -5 pa je Ivandija morao zvati time-out. Teško je tako stalno stizati...

Skok se nije sastao s loptom pa se Stevanović vratio na gol i podigao atmosferu obranom penala i zicera Čupiću. Malo se digla i obrana s Velkom Markoskim pa se u 46. Zagreb ponovo našao na -2, a Dušebajeva i dalje nema. Pa -1, pa Raul opet time-out. Panika. I vraća se Dušebajev, naravno.

Suci griješe, isključuju Tončija Valčića na -1 neopravdano i Šiškarjev to koristi za gol koji je možda bio i presudan jer Zagreb je bio u naletu. I uspio je golom Markovića do egala, pa Jose Valčića do plusa. Stevanović je bio lud na golu. Skinuo je i Dibirovu penal i lude tri minute u egalu su ostale do kraja.

I onda završnica, Vardar promašuje, Zagreb gubi loptu i na kraju krajeva Stevanović sa sirenom zaustavlja Dušebajeva. Kakva utakmica, kakav rasplet...

Poredak:

1. Kielce 4 0 0 +25 8

2. Vardar 4 0 1 +17 8

3. Rhein-Neckar Löwen 2 1 1 0 5

4. Meškov Brest 2 0 2 -2 4

5. Pick Szeged 1 1 2 -3 3

6. Kristianstad 1 1 3 -9 3

7. Celje PL 1 1 3 -13 3

8. PPD Zagreb 1 0 4 -15 2

Linker
18. travanj 2024 18:51