Foto: Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
SVEČANOST U LISINSKOM

FRANCUSKA I NORVEŠKA NA PUTU DO POLUFINALA 'Želimo biti europski prvaci, za to moramo dobiti sve. Pa, ništa - dobit ćemo ih!'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. lipanj 2017. 10:03

Spektakularnim ždrijebom u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski počele su svečanosti 13. eura rukometaša, kojem će od 12. do 28. siječnja biti domaćin Hrvatska. Bila je to dobra zabava u svakom pogledu, jer ždrijeb nam je donio takvu zabavu da će siječanj vjerojatno biti nezaboravan.

Imat ćemo paklenu grupu u Splitu, iz koje će trebati prenijeti što više od maksimalna četiri boda, a onda će nam na putu prema polufinalu u Zagrebu smetati finalisti Svjetskog prvenstva iz siječnja ove godine zlatna Francuska i srebrna Norveška.

Veliki korak naprijed

Po izboru reklo bi se gore nije moglo, no, to je doista relativna stvar jer Euro nosi 16 ekstra jakih sastava koji su u stanju svaki pobijediti svakoga. Ključ će biti spremnost, odlučnost, iste glave, a svega nam je toga nedostajalo u posljednje vrijeme. I bolje da je teže jer barem znamo na čemu smo, nema kalkuliranja, a kada ga nema, onda smo jedino jaki. U svemu drugom se gubimo, to je jednostavno tako.

Ovaj ždrijeb bio je velik korak naprijed. 2000. godine prvi euro-ždrijeb bio je u maloj dvorani u Panorami, 2003. za žensko SP u Sheratonu, 2009. opet u studiju, pa onda 2017. Lisinski. Svečano. Vani stolovi, koktel, garda na konjima, dobrodošlica, toalete, sve je izgledalo vrlo posebno kako baš i nije svaki dan i zaključak je - napredovali smo.

Velika dvorana Lisinskog puna, vidjelo se i na licima čelnika EHF-a da su ugodno iznenađeni, a to je svakako plus jer da nije bilo nas, teško bi i oni bili toliko uspješni.

I sam predsjednik EHF-a Michael Wiederer je u pozdravnoj riječi zaključio:

- Prvi puta da jedna zemlja drugi puta organizira euro u ovih 13 pokušaja od 1994. u Portugalu. I to dovoljno govori samo po sebi.

Došli su i mnogi uzvanici iz svih 16 zemalja koji će igrati, a bilo je i posebnih gostiju. Recimo, Tomislav Mađar bio je izaslanik predsjednice Republike, bila je tu Janica Kostelić državna tajnica za sport, Milan Bandić zagrebački gradonačelnik...

U umjetničkom programu vidjeli smo plesnu koreografiju Larise Lipovac, nastup Maksima Mrvice i u konačnici koncert Nine Badrić. Vidjeli smo i film o Hrvatskoj, gradovima domaćinima. Poreču, Varaždinu, Splitu i Zagrebu.

Prvi je bubanj bio broj 4 i vukao ga je Kristian Saeveras, mladi norveški vratar, velika buduća zvijezda europskog rukometa. Imao ja najlakši zadatak samo dvije kuglice, Island i Austriju jer su Slovenija i Mađarska svoja mjesta našla ranije kao nositelji u Zagrebu i Varaždinu. Saeveras nam je poslao u Split Islanđane, dok je Austrija otišla u Poreč. I tako ćemo mi prvu utakmicu Eura igrati s Islanđanima u Spaladium Areni 12. siječnja.

Srbija u Spaladiumu

Drugi je vukao Gergely Harsany. Mađarskom desnom krilu pripao je bubanj 3. Norveška je već bila parkirana u Poreč, a on je prvo Crnu Goru poslao u skupinu C u Zagrebu, a onda nama u Split ni manje ni više ni Srbiju, što će sasvim sigurno biti nezaboravan spektakl. I na kraju su Česi otišli u Varaždin, no, to neće bitno utjecati na isto.

Pomladili smo se

Gašper Marguč, slovenski pakleni krilni igrač iz Veszprema, vukao je elitu iz bubnja 1. Kako smo mi već u Splitu od prije, bitno je bilo doznati tko će nam doći iz skupine B u drugom krugu kada se spajamo. Nijemce je Marguč poslao u skupinu C, Španjolce u Varaždin, a nas je počastio dolaskom Francuske u Zagreb, pa kad je bal, nek’ je bal. Bolje i tako nego da se moramo sresti kasnije jer, htjeli ne htjeli priznati, traume su ostale.

I na kraju je na red došao Igor Vori, koji je vukao četiri kuglice iz bubnja 2. To je bio ključni bubanj.

- Rekli su da smo pomladili reprezentaciju, pa sam se i ja pomladio, hvala Bogu - počeo je u svom stilu Vori, koji je mijenjao kapetana Duvnjaka, ali i Čupića, koji je izostao zbog krštenja djeteta, a bio je prvi u planu EHF-a kao dvostruki europski klupski prvak u posljednje dvije godine.

Ključ je bio po mogućnosti promašiti Dansku i Švedsku, poslati ih u drugi dio ždrijeba. Prvo je Vori izvukao Makedoniju u skupinu C i donio nam lagani problem, a on se pokazao većim kada je u sljedećem pokušaju izvukao Švedsku u Splitu, pa će skupina biti doista teška. No, tako je, kako je.

Sretna okolnost je što su Danci otišli u skupinu D, a Bjelorusija u naš dio ždrijeba u Poreč, pa se tako može reći da smo bili relativno dobre sreće. Dosad smo bili dobre kada je bio ždrijeb, a loše kada je se događao rasplet, a sada će biti drukčije. Uopće ne sumnjamo.

Želimo biti europski prvaci, za to moramo dobiti sve. Pa, ništa - dobit ćemo ih!

Linker
25. travanj 2024 12:00