CROPIX
POVRATAK U HRVATSKU METROPOLU

HRVATI NOSE MAĐARSKI RUKOMET Cijela jedna hrvatska momčad 'drma' u susjedstvu: 'Ne žalim što sam otišao iz Zagreba'

Dojučerašnji zagrebaš na posudbi u mađarskom Szegedu, subotnjem (20.00) protivniku u Areni u drugom kolu Lige prvaka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. rujan 2016. 18:16

Dva mađarska kluba Veszprem i Szeged u ovom trenutku prednjače po broju hrvatskih igrača u svojim redovima. Imaju ih po četvoricu. Veća je promjena kod Szegeda, koji je od ovog ljeta uz Našičanina Alena Blaževića dobio još tri hrvatska igrača - Sandra Obranovića na posudbu iz Zagreba te tandem iz europskog prvaka Kielca Marina Šegu i Denisa Buntića.

Šego je prvi vratar

Szeged je inače momčad koja je u prijelaznom razdoblju najviše promijenila izgled jer čak je 11 igrača došlo u sastav, koji je “resetirao” španjolski stručnjak Juan Carlos Pastor. Zato im je start Lige prvak bio mala nepoznanica, no činjenica da su držali u šahu prvaka Njemačke RN Löwen govori da se priča za Pastora slaže znatno brže od očekivanja.

U tome veliku ulogu ima spomenuta hrvatska četvorka, svaki u svojoj roli. Šego se prometnuo u prvog vratara, Buntić je uvijek sigurna varijanta kada treba zabiti gol, Blažević je prvi igrač obrane, a Obranović, uz Skubea, igrač koji daje ritam igri Szegeda.

Sandro Obranović proveo je posljednje tri godine u Zagrebu, a proteklog ljeta otišao je na posudbu u Szeged. Lani je u velikom stilu počeo Ligu prvaka, ali ga je kasnije mučila ozljeda, igrao je sve manje, preskočio ključne utakmice pa je umjesto da postane reprezentativac, postao pomalo zaobiđen. Vujović ga kao takvog nije vidio u perspektivi pa ga je Zagreb stavio na tržište. Szeged se javio da preuzme posao, makar Obranović još dvije godine ima važeći ugovor sa Zagrebom.

Moramo priznati da ga protekle tri godine tako pričljivog nismo čuli. Dojam na prvu je da je živnuo u Szegedu i to je svakako dobra stvar jer se radi o potencijalu koji može puno više nego što je pokazivao dosad.

Niste li prerano otišli iz Zagreba?

- Nisam, ne žalim ni za čim. Ovdje mi je sjajno, iznad svih očekivanja. Teoretski sam još igrač Zagreba i sljedeće godine, no to je stvar o kojoj diskutiraju klub i menadžer. U svakom slučaju, nisam pogriješio.

Želim u reprezentaciju

Obrazložio je...

- Igrački je to sasvim drukčije iskustvo. Rad s trenerom Pastorom drukčiji je od svega što sam dosad radio. To je španjolski stil rukometa, trener inzistira na taktici, detaljima. Dugo traju treninzi, vraćaju se akcije, gleda se video, planira, ništa se u igri ne događa slučajno. Pokušavam sve poloviti, nije još sve leglo, ali bude. Gdje me trener vidi? Na svakoj poziciji u obrani gdje treba, a u napadu na sredini sa Stašom Skubeom. Zasad svaki igra 15 minuta po poluvremenu, no to nije princip, princip je da igra onaj koji je u tom trenutku bolji.

Bilo je problem na početku sezone?

- Je, dobio sam po nosu, slomio mi ga je pivot laktom, ali sve je OK. Zbog toga sam preskakao prijateljske utakmice. Sada je sve u najboljem redu, i oni problemi od lani.

U Zagreb dolazite pobijediti?

- Svugdje idemo pobijediti. Postavili smo se visoke ciljeve, težit ćemo što višem plasmanu u skupini. Uvjeren sam da možemo protiv svakoga, makar na papiru Vardar, Kielce i RN Löwen izgledaju kao prvi favoriti.

PPD Zagreb ne spominjete?

- I Zagreb, svakako. Vrlo slično kao mi. I oni imaju nekolicinu novih igrača, a treba vremena da kliknu.

U Celju si nisu kliknuli?

- Celje je jako ozbiljna momčad. Uostalom, Löwenu, koji nam je odnio bod, vodili su tri razlike 15 minuta prije kraja. Ne bih ih nikako podcijenio zbog toga što su mladi. Zagreb je htio, ali nije mu išlo. To što je bilo protiv Celja je 40 posto mogućnosti Zagreba ove sezone. Obrana je bila problem, ali siguran sam da će protiv nas biti barem duplo jači. Zagreb je kod kuće svima posebno opasan i nitko, pa ni mi, u Zagrebu neće biti favorit.

U toj borbi morat ćete na prijatelja Stipu Mandalinića koji izgleda nezaustavljivo.

- To vidimo, sigurno ćemo spremiti nešto za njega, a tko će koga nadigrati, vidjet ćemo. No, nitko ne misli da je Stipe jedina opasnost.

Razmišljate li o reprezentaciji?

- Svakako, volio bih i nadam se da ću se igrama ove sezone nametnuti. Ostalo ne ovisi o meni.

Linker
19. travanj 2024 14:45