REUTERS
TO JE PRAVI DUH

HRVATSKI TANDEM DIVOVA KOJI JE 'SAKRIO' ŠPANJOLCE PORUČIO Pa nismo došli ovako daleko da bismo sad stali!

'Nisam za udaranje, ali ako te netko udari, moraš vratiti da zapamti. To je najbolja poruka. Nema tu finoće'
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. siječanj 2017. 16:51

Španjolci su imali spremnu matematiku za naših 5+1, Raul, dvije brze okolo, pa Aguinagalde i sve je lako. No, ovaj puta smo ih iznenadili način na što nisu računali, jer to protekle dvije godine nisu vidjeli. Tandem koji je nekad žario i palio u mladim selekcijama za svjetske i europske medalje, koji je osvojio tri seniorske medalje, ponovo je skupa. Nakon dvije godine kada je Musa prekrižen u želji za pomlađivanjem, no, silom prilika vraćen jer u sastavu više nema Vorija, Marića, a nije bilo od Katara ni 6-0 obrane, koja nam je silno nedostajala iz taktičkih razloga.

No, taj dobri div Željko Musa nikad nije imao problem s činjenicom da je otišao nakon Katara bez pozdrava, makar je ako vratimo film i tamo igrao dobre obrambene role u 6-0.


Spain vs Croatia 29-30 Handball 2017 World... v

Pohrvali smo se

Uvijek će reći...

- Meni reprezentacija nikad nije bila upitna, da me zovu uvijek bih došao, no doći, pa sjediti, ne igrati, ne znam ima li to smisla u mojim godinama. Vratio sam se i sretan sam, uopće ne razbijam glavu što me nije bilo u Riju, Poljskoj i prije. Ja sam sretan kad mogu igrati u ovom timu.

Kada ga pitate kada mu je u karijeri bilo najteže očekujete, odgovor “zbog Rija”, ali ne.

- Pa lani kada sam ozlijedio rame i mučilo me pet mjeseci. Tada sam se jako zabrinuo, no sve je ispalo OK.

Projurio je kroz miks zonu nakon utakmice sa Španjolcima, a dan kasnije kaže:

- Aha, pa nek’ netko kaže da je Musa spor.

Prije ćemo reći “kako Musa dere jarca”.

- Pa dobro, trebalo se pohrvati s njima, nije bilo lako, iskusni su, no mislim da smo mi odigrali vrhunski svi od prvog do zadnjeg.

Protiv Norveške neće biti baš tako.

- Pa neće, jer igraju drugačije, brži su i morat ćemo i mi biti drugačiji. Sigurno da i oni moraju misliti o nama, imaju razloga, pa nek’ misle.

Nema kod 31-godišnjeg Mostarca straha.

- Ma, nisam nikad s tim imao problema. Nisam za udaranje, ali ako te netko udari, moraš vratiti da zapamti. To je najbolja poruka. Nema tu finoće.

Prijatelj Norvežanin

Novi look nema neko posebno objašnjenje.

- Obrijao sam glavu ne da izgledam opasnije, nego zato što smo izgubili od Njemačke, pa sam odlučio nešto promijeniti. Isplatilo se.

Još neki povez oko glave ili umjetni ožiljak.

- A ne, to bi bilo previše, ovo je sasvim OK.

Sam je priznao.

- Malo sam se opustio, pa su počeli i golovi. Moram priznati da mi je ova sezone u Magdeburgu puno pomogla, da imam dobar tretman, da igram puno naprijed i nazad i to mi daje sigurnost. Bundesliga je prva liga po mojoj mjeri, cijene te po onome što pokažeš na terenu. Prošao sma puno toga, za sve sam se izborio i tako treba biti.

Ima jednog bitnog prijatelja u Magdeburgu?

- Christian O’Sullivan je vrlo važna karika norveške reprezentacije. Dobar momak, odličan obrambeni igrač, ali i napadač. Rekao je još prije SP da će biti opasni, pa me nisu iznenadili.

Stiže li podrška s tribina za vikend u Bercyju.

- Nadam se, očekujem da se priključi obitelj, supruga i kćeri, da dođu tata Miro i mama Nada. Uvijek su samnom - kaže ovaj div, koji djeluje tako da ne bi izvan terena mrava zgazio, a kako je tata bivši zaposlenik “hotela Remetinec”, danas u mirovini, Željko je dobro naučio što znači biti dobar momak.

Obožavaju ga svugdje gdje je igrao, a Poljaci su mu nakon jedne nezgodne noći u Kielcu za koje je igra stalno skandirali “Musa Musa, 1,5 promilusa”. I danas mu po društvenim mrežama šalju poruke da “sakrije” te Norvežane i Francuze, a on kaže:

- Kad smo već tu, pokušat ćemo sigurno.

U petak će biti teže

I nikad ga nećete navući na više.

Jakov Gojun je prvi dio tog para koji je stasao kod Vladimira Canjuge i Slavka Goluže.

- Dobra je to generacija, nas dvojica, Kopljar, Čupić... Bili smo drugi u Europi, treći na svijetu. Željko se vratio, nije nam puno trebalo da se polovimo, jer se tu sve manje-više zna. Činjenica da igramo u jakim bundesligaškim klubovima i da nam to paše olakšava nam posao.

On ne izlazi otkad je ušao u reprezentaciju.

- Ja sam sretan da tako dugo trajemo u vrhu, nekad je to malo više, nekad malo manje, ali to je velika stvar. Opet smo u polufinalu, a to nije nimalo lako.

Teže će biti s Norvežanima?

- To sigurno, jer smo se u to uvjerili već i sami i iz razloga što oni i ovdje pokazuju da su ekstra momčad. Imaju drugačiji stil od Španjolaca, puno trče, jako su dobri u naletavanju na loptu u napadu, posebno Espen Hansen i ovaj novi ljevak (Tangen), pa Tonnesen s kojim imam iskustva iz Bundeslige koji je strašan šuter. Tu treba jaka koncentracija, pravovremenost i spremnost stati pred njih. Ne sumnjam da ćemo se taktički dobro pripremiti.

Poželjeli smo finale

Kad ćemo u finale?

- Pa iskreno i ja sam poželio, jer ga nemamo od Hrvatske, ali pustimo sad to, pokušajmo misliti samo na Norvešku.

Rekli ste poruka onima koji nisu vjerovali u nas...

- Ovo je relativno mlada momčad, ima dosta novih igrača koji nisu bili u rolama kao dosad i treba im podrške svakako. A kod nas je tako, uvijek će netko iskočiti.

Vratio se na Španjolsku...

- Znate koja je najveća stvar iz te pobjede? Obrana dobro, ali činjenica da nismo gubili previše lopti, da nismo imali previše crnih rupa, što pokazuje novu kvalitetu. Naravno, ne idemo u Pariz sudjelovati, samo polako.

Musa i tandem.

- Ma nas smo dvojica kuhani i pečeni u tome od najmlađih dana. Znam samo da nikad nećemo razočarati - zaključio je Jakov Gojun.

Linker
24. travanj 2024 17:02