HRVATSKA LEGENDA UPOZORAVA

HRVATSKU ČEKA ISPIT POŠTENJA 'Kreću razna kuhanja, tko će koga izbjeći, pa suci... velike su to igre. Babić je pošten čovjek, on se neće tako igrati'

ZDENKO ZORKO Jedan od najuspješnijih trenera vratara svih vremena
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 16. siječanj 2017. 19:26

Kad je iza nas utakmica u kojoj je jedan od naših ključnih igrača bio golman, u ovom slučaju Filip Ivić, onda nije čudo što jedan od naših najvećih trenera vratara Zdenko Zorko kaže “nemam prigovora ni na što”.

- Dobro smo odradili te prve dvije utakmice. Naravno, moglo bi se tu izvući sitnica i ono da ni jednu ni drugu utakmicu nismo otvorili baš jako, ali vidi se da se dižemo. Pa i ne bi bilo dobro da smo u prve dvije utakmice dali sve što imamo, pa se ispuhali - reći će popularni Kokica, kao igrač olimpijski pobjednik 1972, kao trener vratara isto to 1996. i 2004.

Bili smo malo spori

- Ono što mene posebno veseli je što je golman bio odličan protiv Mađara.

U najvećim trenucima našeg rukometa za vrijeme izbornika Velimira Kljaića, a onda i Line Červara, Zorko je bio glavni trener golmana. Danas je u mirovini i u rukometnoj igri uživa preko tv-ekrana.


hungary vs croatia 28-31match highlights...

- Meni to sve izgleda obećavajuće. Nisam se ja brinuo zbog utakmice s Mađarima. Nisu nas dobili 19 godina, i ne budu još toliko. Je, bilo je malo gusto, ali čim smo mi došli na 11:11, znao sam da je to - to. Meni je to malo sporo izgledalo i čim smo se ubrzali, odmah smo ih počeli lomiti. Ivić se u pravom trenutku razbranio, digao i ostale i više tu ništa nije bilo upitno. Ma, nakon što “pojedemo” Bjeloruse i Čile, budemo mi dobili i Nijemce - samouvjereno će Zorko.

- A onda... Do četvrtfinala mislim da smo sigurni, dalje je pitanje kaj će biti. Ne zbog nas, nego onda kreću razna kuhanja, tko će na koga, tko će koga izbjegavati, pa suci... velike su to igre. Babić je pošten čovjek, on se neće tako igrati. Za razliku od Rija, čujem da naši sada imaju i psihologa. To će isto biti dobra pomoć.

Pomogao Losertu

Na mjestu na kojem je Zorko bio dugo godina, danas je njegov veliki učenik Venio Losert. Zorko nema ništa protiv što su Babić i Venio u Francusko poveli tri golmana. Iako je Ivan Pešić trenutačno na tribinama...

- Ako se ima mogućnosti za “ne daj Bože”, uvijek je dobro imati i trećeg. I u moje vrijeme smo često vodili tri golmana. Samo, džaba ti i 10 golmana ako im ne ide. Golman je nekada bio 15-20% momčadi, danas je 50%. Ako golman brani 60 minuta, trebao bi po poluvremenu skinuti 7-8 lopti da bi ta momčad bila za velike stvari. Kaj buš sa 5-6 lopti? Bolje onda da i ne stojiš na golu - u svom stilu će uvijek raspoloženi Zorko.

- Venijev pokojni otac, također golman, nekad je bio moj najveći protivnik, ali i veliki prijatelj. Venija sam trenirao 20 godina, i danas se nađemo, čujemo... Pomogao sam mu i za ove pripreme napisati neke treninge. Pomagao sam i Valteru Matoševiću. Uvijek sam tu da pomognem hrvatskom rukometu. Nema veze što sam u mirovini, ako voliš rukomet i ako netko misli da još nešto imaš u glavi, onda moraš pomoći - poručio je Zorko.

Linker
20. travanj 2024 16:37