CROPIX
'NE SMIJEMO NIKOGA ODBACITI'

LINO ČERVAR O SVOM PRVOM POPISU NAKON SEDAM GODINA Vorija sam pozvao da si poslije ne predbacujem

Hrvatski rukometni izbornik na začetku novog mandata okuplja sve pod isti stijeg, a želio bi pojačati reprezentaciju i s Perom Kuterovcem
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. travanj 2017. 22:19

Lino Nazionale je počeo. Povratnik na položaj prvog konjanika među Kaubojima, novi izbornik rukometne reprezentacije odradio je prvi posao, prvi koračić u drugom mandatu na klupi Hrvatske.

Objavio je širi popis od 31 igrača s kojima kani početi raditi na Praznik rada 1. svibnja. Popis sam po sebi, već poradi brojnosti je zanimljiv, a dodatno intrigantan, medijski atraktivan zbog poziva dvojici igrača koji za mandata prijašnjeg izbornika nisu bili u prvom planu - vrataru Mirku Aliloviću i pivotu Igoru Voriju.

Počnimo od Mirka...

- Porazgovarao sam s njim, iznio mu neke svoje ideje, a on se odazvao i rekao da je i njegova želja vratiti se u reprezentaciju, staviti se na raspolaganje - u startu će Červar.

Ne želim više lutati

- To sam već zaključio kao nešto vrlo pozitivno. Dakako, napominjem da je ovo širi popis. U drugom krugu sigurno ću pozvati i nekoga tko nije na ovom popisu. Trebam si vrlo brzo razjasniti situaciju, vidjeti što oni mogu, što svaki pojedinac može, kako to sve ide. Želim to učiniti da bih onda lakše mogao suziti kadar u listopadu kada je rukometni tjedan. Želim dotad imati jasnu situaciju, da ne lutamo više. Želim tada praktički imati ekipu s kojom bismo u prosincu išli na pripreme za EP u Hrvatskoj.

To je izbornikova ideja jer...

- Moram vidjeti u kakvom su stanju igrači. Ipak ih nisam trenirao sedam godina i trebam vidjeti kako će sve to izgledati. Naravno, pratio sam ih svih sedam godina, ali jedno je to činiti sa strane, a drugo trenirati ih, imati cjelokuan uvid.

Počeli smo s Alilovićem, kakvo je stanje Igorom Vorijem?

- Igor je bio moj igrač dugi niz godina. Sada igra u Zagrebu, a hoće li biti na najboljoj razini, hoće li njegovo zdravlje prije svega omogućiti specifične napore koje reprezentacija iziskuje, ostaje za vidjeti. Nema jamstva, ali on je u proširenom krugu i želim ga vidjeti. Čisto da si poslije ne prebacujem, “mogao si nešto, a nisi”.

Razgovor i s Balićem

I još malo pojašnjenje...

- Načelno, sve ide u smjeru stvaranja kemije malo iskusnijih igrača i mladih, koji će uvijek donijeti glad za pobjedom. Stariji će uvijek biti racionalniji. Tko zna, možda nam je i to nedostajalo u proteklom razdoblju. Možda. Gledam kako bih složio najbolju ekipu, a da ona uistinu tako i djeluje. Kao momčad.

Jeste li se od imenovanja na izborničku dužnost čuli s bivšim strategom Hrvatske Željkom Babićem? Ili s Ivanom Balićem?

- S Ivanom sam imao dobrih sat vremena razgovora. Naravno, čuo sam se sa Slavkom Golužom, Babićem od prije još... Gledajte, rekao sam i stojim iza toga da gledam samo pozitivno. Na njihov rad, jer i oni su osvajali medalje, a uz sve to su i mladi, puno mlađi nego ja. Na kraju krajeva, neću ja ovo biti vječno. Tko zna, možda će mi EP u Hrvatskoj biti i posljednje natjecanje. Jednostavno, mislim pozitivno. Drago mi je što su se svi oni skrasili u novim klubovima, dakle, nastavljaju raditi, u kontinuitetu su. Pred njima je velika budućnost.

Ima Červar podosta zamisli, možda još nisu konkretizirane, ali način razmišljanja nam se sviđa.

Pero je jako zanimljiv

- Nikoga ne smijemo odbaciti. Mislim da danas-sutra moramo nastojati polako vratiti Ivana Balića. I sve te dečke koji su krenuli trenerskim stopama, primjerice, Špoljarića, Šolu, sve njih. To me jako raduje, to su sve moji igrači. Jednostavno, tu priču treba nastaviti. Nikoga ne odbaciti, zbog rukometa.

Ima još jedan “igrač” koji je Červaru zapeo za oko.

- Pričao sam s Perom Kuterovcem, kondicijskim trenerom vaterpolske reprezentacije. Jako mi je zanimljiv. Pratim sve, volim i pratim sve sportove, posebno uspješne sportove. Učimo jedni od drugih. To je neprekinuta evolucija.

Još ako završi s pobjedonosnom revolucijom u siječnju 2018. u Areni, nitko sretniji od Hrvata.

Linker
19. travanj 2024 14:25