REUTERS/Charles Platiau / REUTERS
PIŠE VALTER MATOŠEVIĆ

NAJBOLJE ZNA KOLIKO JE OBRANA VAŽNA Od početka turnira imamo problem s tim, ali srećom imamo Duvnjaka, njegova volja i srce ponovno su učinili svoje

Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 17. siječanj 2017. 12:00

Konačnih 31-25 lijepo zvuči, ali ukupno gledano, naša igra nije bila tako dobra kako se to iz rezultata može naslutiti. Imali smo previše crnih rupa u utakmici. Iako smo konstantno imali prednost, bilo je previše razdoblja igre u kojima jednostavno nismo bili na razini koju ova ekipa može držati. To se prije svega odnosi na obranu. Od početka turnira imamo problema. Stojimo previše široko, ostavljamo previše prostora i ne zatvaramo liniju, što je protiv Bjelorusije ostavljalo previše prostora koje su njihovi pivoti znali iskoristiti.

U prvom dijelu u igri nas je držao Luka Cindrić. Moram priznati da dugo nisam vidio vanjskog igrača koji je nakon 30 minuta igre imao 8 od 8. Cindrić je uistinu bio fenomenalan i odigrao savršeno prvo poluvrijeme, u kojem je zabijao sa svih pozicija, asistirao i vukao je cijelu ekipu za sobom. Znali smo da on to ima u sebi, jer iza njega je odlično odigrana sezona u Vardaru.

U drugom dijelu tu je ulogu preuzeo Domagoj Duvnjak. Izbornik Željko Babić pokušao je poštedjeti ga, ali nakon što se naša igra doslovno raspadala u prvih desetak minuta nastavka, nije bilo drugog rješenja. Duvnjak fizički možda nije u savršenoj formi, ali njegova volja i srce ponovno su učinili svoje. Unio je dodatnu snagu u obranu, a u napadu pokazao svu raskoš svog rukometnog znanja. Njegov učinak bio je odlučujući i njegov ulazak osigurao nam je mirnu završnicu i treću pobjedu na turniru.

No, razloga za opuštanje nema. Čile treba shvatiti ozbiljno, ali tu utakmicu treba iskoristiti i za veću minutažu Stipe Mandalinića i Luke Stepančića. Vanjskih igrača koji će nam itekako trebati u nastavku natjecanja jer realno Saudijska Arabija, Mađarska i Bjelorusija nisu suparnici koji spadaju u prvu ligu, kao što to nije ni Čile, iako su pobijedili Bjelorusiju. Naš prvi pravi ispit bit će Njemačka, i ta će utakmica pokazati vrijednost ove reprezentacije.

Imamo problema, osobito u obrani, jer ovako velika razdoblja igre u kojima primamo olako golove, teško ćemo pokrpati protiv snažnijih reprezentacija. Uvijek se može dogoditi pad. Nije lako cijelu utakmicu odigrati u punoj koncentraciji, i 5 minuta bezidejnosti može se nadoknaditi, ali ako se to razvuče na 15 kao protiv Bjelorusije, onda to postaje veliki problem. Ipak, pomaci na bolje su vidljivi i vjerujem da će ova reprezentacija iz utakmice u utakmicu rasti. Mislim da smo protiv Bjelorusije osigurali drugo mjesto, ali treba pucati na prvo. Osim što će nam to olakšati start u drugom krugu, unijet će i dodatnu dozu uvijek potrebnog samopouzdanja.

Linker
23. travanj 2024 16:50