AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND / AFP
TRI RENOMIRANE REPREZENTACIJE

PREDSTAVLJAMO PROTIVNIKE KAUBOJA Švedska opet na starom tragu, Island autsajder, a Srbija ima visoko mišljenje o sebi i - rezultatske frustracije

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. lipanj 2017. 12:29

ŠVEDSKA

Sjećate se Švedske kako je igrala nekad, sad je opet na tom tragu. Već na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj bili su dobri, stigli su do četvrtfinala, a priželjkuju da Europsko prvenstvo u Hrvatskoj bude njihov veliki povratak u rukometni vrh. Što se europskih prvenstava tiče, u Poljskoj su lani bili osmi, dvije godine ranije u Danskoj sedmi, a zadnji put su medalju uzeli na domaćem terenu 2002. godine, bilo im je to treće europsko zlato u nizu.

Izbornički dvojac Staffan Olsson - Ola Lindgren prepustio je svoje mjesto Christianu Anderssonu, koji je suvereno prošao kroz kvalifikacije za Europsko prvenstvo, nanizali su pet pobjeda, a jedini poraz doživjeli su na gostovanju u Crnoj Gori kad su već osigurali plasman. Promijenili su dosta stvari, imaju dobru obranu i pouzdane vratare, a mnogi će ustvrditi da im je polukontra savršena.

Definitivno će nam biti najopasniji suparnik u skupini, ali isto tako predstavljat će opasnost i ostalima. Ako treba nekoga izdvojiti, 24-godišnji srednji vanjski Jim Gottfridsson iz Flensburga svakako je prava zvijezda, kreator i realizator.

Spl
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

-------------------------------------------------

SRBIJA

U kvalifikacijama nisu imali lagan posao, bili su u skupini s Rumunjskom i Poljskom, no uspjeli su i jedne i druge ostaviti iza sebe te se uz Bjelorusiju plasirati na europsku završnicu. No, baš se i nisu proslavili, osobito ne protiv Bjelorusije. Evidentno su pali nakon osvajanja srebra na Europskom prvenstvu kojem su bili domaćini, dvije godine kasnije u Danskoj su bili tek 13. a lani u Poljskoj 15. Isto tako, nije ih bilo u Riju, a ni na posljednja dva svjetska prvenstva u Kataru i Francuskoj.

Izborničku je poziciju nakon Dejana Perića preuzeo Jovica Cvetković, igračku kvalitetu imaju, isto tako i visoko mišljenje o sebi, ali problem je što to ne pokazuju na terenu. Zapravo, najkraće rečeno - nemaju momčad i to je izvor svih rezultatskih frustracija. No, tako je bilo nekad, morat će se prilagoditi novim realnostima. Predvodi ih 30-godišnji Petar Nenadić, koji igra za Füchse Berlin, a on sam može napraviti dosta i svakako će na njega trebati posebno pripaziti.

Naravno, tu je i uvijek prisutan nacionalni naboj koji će u utakmici sa Srbijom posebno doći do izražaja. Ipak, igramo doma...

---------------------------------------------------

ISLAND

Do europske smotre Island se probio kao najbolja trećeplasirana reprezentacija. Izborniku Kristjanssonu, koji je zamijenio Sveinssona, trebalo je neko vrijeme da sredi situaciju pa su propustili Olimpijske igre u Riju. Već sam plasman na Euro za njih predstavlja velik rezultat, stoga je teško očekivati da će u Hrvatskoj kreirati senzaciju. Međutim, mogu biti opasni i svakako ćemo s njima morati biti oprezni da nam se ne bi dogodio krivi korak.

Pamtimo ih iz vremena dok su ih Stefansson na terenu i Gudmundsson na klupi vodili do olimpijskog srebra i europske bronce, što su njihovi najveći uspjesi. Sad je lider na terenu postao Aron Palmarsson, odličan vanjski igrač mađarskog Veszprema, opasan strijelac i prva zvijezda, a momčad im svakako ima potencijal.

Što se europskih prvenstava tiče, 2010. u Austriji uzeli su broncu, u Srbiji su bili deseti, u Danskoj peti, dok u Poljskoj prije dvije godine nisu uspjeli proći skupinu te su zauzeli 13. mjesto. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj došli su do osmine finala i na kraju zauzeli 14. mjesto.

Linker
25. travanj 2024 14:47