CROPIX
NADA UMIRE POSLJEDNJA

SJETITE SE PROŠLE GODINE, ZAGREB SPREMA NOVO ČUDO U EUROPI Mi smo nadoknadili čak -11, zašto Zagreb ne bi sada -1?

UOČI UZVRATA U VESZPREMU Zagrebaši su i prošle sezone uspjeli domaći zaostatak preokrenuti u gostujući plus, a najveći preokret izveli su prije 22 godine, čiji je akter bio i Valter Matošević
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. ožujak 2017. 22:07

Zagreb je u dvadesetak europskih sezona puno puta bio u teškim situacijama i minusima, ali se u dosta navrata uspio izvući. Zbog tih priča Ledena dvorana postala je pojam. Protivnici su vrlo često gubili u toj nezaboravnoj atmosferi u Domu sportova.

Većinom su ta izvlačenja iz minusa bila nakon gostovanja, sve do prošle sezone kad su u osmini finala prvi puta u povijesti okrenuli domaći minus u veliki plus u Mannheimu. To daje nadu da tako nešto nije nemoguće ni u Veszpremu nakon -1 u prvom susretu osmine finala ove sezone.

Najluđa noć u Ledenoj

Bilo je i obrnutih situacija kad se prednost nije uspjela sačuvati, a neke su posebno teško pale, kao, recimo, kad su u sezoni 2006/07. prosuli +6 sa -7 protiv Ademara u Leonu, ili kada su u osmini finala Lige prvaka 2005/06. +2 s Flensburgom prosuli u -4 u Njemačkoj.

Pamte se, naravno, posebne stvari, a najposebnija je ona iz sezone 1994/95. kad su s Vinkom Kandijom preokrenuli -11 u +14 u najluđoj utakmici ikad u Ledenoj dvorani. Ta utakmica ide u top tri najluđih preokreta u Ligi prvaka svih vremena. Preostale dvije su preokret iz finala Lige prvaka 2002/03. kad je San Antonio +8 prosuo sa -12 u Montpellieru, a top je svakako preokret Celja protiv Ademara od -13 do +13 iz sezone 2003/04. u osmini finala, kad je presudio veći broj golova u gostima. A zanimljivo, Celje je te sezone otišlo do naslova prvaka Europe.

Damir Skomrlj / Novi list / CROPIX
CROPIX

Zaslužili barem egal

Posebnost Zagreba je i kompletna sezona 2004/05. iz Kupa kupova kada su sve do finala dostizali Valladolid, Partizan i Vardar, ali na kraju nisu uspjeli protiv Ademar Leona. Pobjeda protiv Valladolida iz te sezone jedina je u kojoj je Zagreb prošao na više golova zabijenih u gostima. Inače, bio je to nakon CSKA najveći minus ikad koji su zagrebaši dostigli. Te sezone Vori je bio senzacija, Lino trener, a pojavljivao se sve češće i talentirani 20-godišnji Zlatko Horvat.

Valter Matošević bio je akter i rušenja CSKA i rušenja Valladolida, pa iz današnje perspektive kaže:

- To su utakmice strašnog naboja, u koje se ne ulazi ako sumnjaš da je nešto nemoguće. Mi ni nakon -11 nismo sumnjali da ćemo dostići CSKA, a kada vjeruješ, onda se neke situacije mogu početi i otvarati. Sva ta podrška s tribina, koja je bila nezaboravna čak i u maloj dvorani Doma sportova kada smo izbacili Valladolid. Naravno, u takvim situacijama obrana diktira puno, a mi smo je igrali savršeno i obrane su to nadopunile. Branio sam samo uzvrat jer mi je mišić puknuo i nisam igrao prvu utakmicu, a Valladolid je bio strašan, Pastor na klupi, Sierra, Julio Fis... Nisu imali sreće ha, ha...

Ima li Zagreb šanse u Veszpremu?

- Ima, šansa uvijek postoji, ali teško, bit će pritisak sa svih strana. Zagreb je puno puta pokazao da može, pokazala je to i prva utakmica s Veszpremom, kao i ona lani s Löwenom i šteta što nije bio barem egal jer to su zaslužili. Zato mislim da ništa nije gotovo, makar je Veszprem i golom plusa i s domaćim terenom u znatnoj prednosti. Velik im je pritisak nakon onoga kako su izgubili lani finale Lige prvaka, sve će učiniti... - zaključio je Valter Matošević.

Linker
19. travanj 2024 23:43