REUTERS/Fadi Al-Assaad / REUTERS
POGLED BIVŠEG IZBORNIKA

SLAVKO GOLUŽA O SP-U I RUKOMETAŠU KOJEGA JEDNOSTAVNO OBOŽAVA 'Da sam ostao izbornik, on bi odavno bio kapetan'

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 18. siječanj 2017. 09:16

Trebali smo ga malo nagovarati, bilo je “a što da ja pričam, ima onih kritičara koji više vole pričati”. No bivši izbornik Slavko Goluža, koji je s Hrvatskom osvojio olimpijsku (2012), svjetsku (2013) i europsku broncu (2012) te mediteransko srebro (2013), kojem je današnji izbornik Željko Babić bio pomoćnik, ipak je nešto rekao o Hrvatskoj u Francuskoj. Pogotovo o jednom igraču.

- Priznajem, ja sam slab na Duvnjaka - smije se Goluža.

- O njemu je možda i suvišno govoriti, on je čudesan igrač i to svi znaju. Kada je ušao u drugom poluvremenu utakmice s Bjelorusijom, kada je kao i milijun puta dosad preuzeo odgovornost, po stoti je put pokazao tko je Domagoj Duvnjak - bivši je izbornik pun riječi hvale za današnjeg kapetana Hrvatske.

- Da sam ostao izbornik, ja bih ga odmah po povlačenju Igora Vorija u reprezentativnu mirovinu stavio za kapetana. Uz dužno poštovanje Marku Kopljaru, kojeg uistinu jako poštujem. Duvnjak je taj vođa i trebao je i prije biti kapetan.

Ovo je loše prvenstvo

Kaže, “on je igrač s kojim sam se ja kužio pogledom”.

- Rekao je jednom prilikom da je i meni zahvalan što je svojedobno proglašen najboljim rukometašem svijeta. Lijepo je to čuti. Domagoj je jednostavno igrač kojeg samo treba pustiti da igra. Ne treba ga ograničavati. I sve te priče o njemu, da je umoran, ovo, ono, te priče ne stoje. Duvnjak je umoran od tih priča.

Nakon prvog dijela i 11:11, na Duvnjakov pogon sredili smo Bjelorusiju. Iako, ne treba zanemariti ni osam golova Luke Cindrića u prvom poluvremenu.

- Cindrić je igrao odlično, ali, osobno, ja ne mislim da je ta utakmica trebala poslužiti da Cindrić zabije osam golova, nego da se s po četiri-pet raspucaju i Stepančić, Mandalinić, da Božić-Pavletić odigra pola sata... Ja bih to tako napravio, ali ja nisam tamo.

Doći će u Francusku u završnici Prvenstva kao navijač.

- Iskreno, po meni je ovo jedno od najlošijih prvenstava dosad. Kvaliteta, ozljede i smjena generacije utjecale su na to. Pa u svakoj reprezentaciji fali popriličan broj igrača. Poljacima pet-šest, pa Španjolcima, Šveđanima, Kataru, pa i nama Marić, Slišković...

Ne bih kalkulirao

Što Hrvatska može u cijeloj priči?

- Ako riješimo problem gustoće u obrani, možemo daleko dogurati - smatra Goluža.

- Nemamo se mi tu koga bojati, sa svima možemo igrati, svakoga možemo pobijediti, ali isto nas tako i mali kiksevi mogu odvesti u provaliju.

Je li pratio kostur ždrijeba? Krenule su kalkulacije o eventualnim povoljnijim protivnicima u eliminacijama...

- Ja nikada nisam kalkulirao, a ne bih to nikome ni preporučio. Kad-tad ti se to vrati i obije o glavu. I nikada se nisam bojao tih Francuza, o kojima se jučer priča treba li ih pokušati izbjeći u polufinalu ili ne. Kao prvo, polako, daleko je polufinale. Ali, ponavljam, ja ne bih kalkulirao. Pa ja sam Francuze pobjeđivao i s pola ekipe. Hrvatska kad je gubila od njih, gubila je s gol-dva razlike. Kad smo pobjeđivali, razvaljivali smo ih. Zašto tako ne bi bilo i sada?

Linker
20. travanj 2024 02:24