CROPIX
'OPIRU SE POJAČANOM RADU'

TRENER NAJTROFEJNIJEG HRVATSKOG KLUBA OSUO OŠTRU PALJBU PO SVOJIM IGRAČIMA 'Premalo treniraju, a stalno kukaju! Moramo se naučiti biti profesionalci!'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. rujan 2017. 16:31

Kada trener ospe paljbu po momčadi, to obično ne završi dobro za njega. Ako mu momčad okrene leđa, onda tu pomoći nema. Povijest uči da nikad nije smijenjena momčad, nego trener. No, Kasim Kamenica se odlučio zaštititi od nekih stvari jer tvrdi da promjene ne idu onako kako su se dogovorili i kako je zamišljeno.

I trener je zakasnio

Treneri su posebne biljke, nekad puno puta nacrtaju utakmicu i prije početka, pa ako nešto krene loše, ne mijenjaju ili opasno kasne s izmjenama. Kamenica je u nekim stvarima definitivno zakasnio, dao preveliko povjerenje dijelu momčadi, ali treba biti realan i reći da se preokret dogodio samo zato što ga je ponudio Szeged i da je ta utakmica u nekim realnim okolnostima po viđenom trebala završiti deset razlike za Mađare. Minus pet je nagrada, a -1 i lopta su bili fatamorgana.

Ovako je neposredno nakon utakmice Kasim Kamenica objasnio neke stvari vezane uz obranu...

- Težimo primiti 10-13 golova u poluvremenu, a primili smo 17 u prvom, što je za dobiti ovakav meč previše. Osim toga, njihov tandem vratara bio je na višoj razini od našeg cijelu utakmicu. Mandalinić je čuvao Buntića zato što smo postavili princip da svatko treba igrati obranu, da nema dijagonalnih izmjena. Buntić je odličan, ali nije bauk, ne zabija sa 12 metara, nego s devet, a to je stvar koncentracije.

Zabrinjavajuće je bilo čuti iduće rečenice:

- Neki su igrači imali čudan pristup utakmici. Ne mogu reći što se dogodilo, ali nismo svi ušli u utakmicu da je dobijemo onako kako smo dogovarali. Čim smo bili brži, bili smo opasniji, ali još ne možemo napraviti neke stvari, još nismo spremni.

Želio bih da se prepuste

Koji su to neki?

- Mislim da se to vidjelo na igri Mandalinića, Kontreca, Jose Valčića, recimo... Uz miran pristup, koncentraciju, bez pritiska sami na sebe mogli bi puno bolje. Ne možemo bez pojedinačnih učinaka sklopiti cjelinu kakvu bismo željeli.

I onda se otvorio...

- Tu je glavni proces da otmem igrače od njih sebe. Smatram da još uvijek nismo dovoljno pripremljeni. Imam otpor da se prepuste boljem, većem i kvalitetnijem radu. Kad uspijem to napraviti, moći će igrači izdržati u visokom ritmu kvalitetno igrati barem 30 minuta. Ovako ne ide. Ne treba mi više od 30 minuta jer onda rotacijama možemo čuvati igru da ne bude raubanje, na koje se stalno žale. Oni, pak, misle da treniraju puno, stalno kukaju da je puno. Onda nam tako šuterski izgleda završni dio utakmice. Što znači da sada to trebamo trenirati tri sata, a ne sat kao sada. Želio bih da mi se igrači prepuste i da trener bude odgovoran za količinu rada i vođenje momčadi. Onda će stvari biti jasnije svima. Ovdje nikad ne čujete da igrač govori o sebi, svojoj igri. Sve ostalo čujete. Moramo se naučiti biti profesionalci, da svaki bude odgovoran u svom dijelu posla.

Razočarani ste?

- Jesam, očekivao sam više za ovakvu utakmicu. Mislio sam da su Kristianstad i Celje potrošeni u nešto da bismo napredovali. Umjesto da to pokažemo, mi primimo 17 golova u prvom dijelu. Mi smo uz sve to i malo stara momčad, teretna, imamo nekolicinu starijih igrača i teško možemo kvalitetno trčati. Još smo u nekom procesu. Glavni adut nam zato mora biti obrana. Zašto smo u nastavku bili bolji? Zato što smo primili 11, a ne 17 kao u prvom dijelu.

Nešto je kriv i Szeged, njegova obrana?

- Ma, nije to bio pritisak koji nismo očekivali, sve je to bilo široko, ali na startu nismo imali protok lopte, nismo napadali između dva igrača, gušili smo se u nepotrebnim faulima. Znači, ako ti obrambeni igrač produži izlaz, trebaš i ti produžiti, a ne ostati mu u zagrljaju, što je Mandalinić radio. Kada je taj dio popravljen, popravljena je efikasnost, ali smo puno zicera promašili u važnim momentima, pa penal...

Tjedan do Skoplja

Puno, previše da bi se uspjelo. Sada imaju tjedan dana rada do Skoplja, gdje ih kao lani čekaju Vardar u Ligi prvaka, pa Metalurg u SEHA ligi. To je prošle godine loše završilo, ali valjda su svladali neke stvari sami sa sobom da ne bi kao i lani pričali da je za lošu sezonu kriv loš start. Popravite se!

Za te utakmice vratit će se vjerojatno Bičanić i Božić-Pavletić.

Linker
19. travanj 2024 18:53