Foto Ivana Nobilo / HANZA MEDIA
NEVJEROJATAN PODVIG

SPLIĆANKA POSTAVILA NOVI GUINNESSOV REKORD Preronila 123 metra ispod ledene površine austrijskog jezera: 'Tamo dolje je prekrasno!'

Piše: Merien IlićObjavljeno: 05. ožujak 2017. 11:03

Kada nešto zacrta ona to i napravi, iako su je prethodno vukli za rukav pokušavajući je dozvati pameti. Ali Splićanka Lidija Lijić Vulić nije odustala, već je ovog petka zaronila ispod leda u austrijskom jezeru Weissensee i srušila rekord u ronjenju na dah!

I to za Guinnessa u čiju knjigu će se upisati nevjerojatnih 123 metra umjesto dosadašnjih 120 u kategoriji ronjenja na dah u daljinu pod ledom debljine 30 centimetara. Zaroniti u mrak u vodi od plus dva dok je vani minus dva, zvuči nevjerojatno. Lidiji je to bilo kao reći 'dobar dan', piše Slobodna Dalmacija.

- Ma bilo je super, skroz dobar osjećaj, a i sunce me pratilo tijekom zarona, pa nije bilo ni toliko mračno ni hladno kao što sam mislila da će biti. Uostalom, grijao me neopren od 5 milimetara...Ambijent je prekrasan tamo dolje!

- Ljudima je teško objasniti ovakav zaron, ali moram reći da to nije bio nimalo hazarderski pothvat jer je velika pažnja cijele moje ekipe iz Nemo Adria Rescue Team-a bila usmjerena na sigurnost. Moj zaron pratila su dva ronioca sa skuterom, a svakih 30 metara u ledu je bila probijena rupa, za svaki slučaj.

- Rizik je zaista bio sveden na minimum, na znanje svima onima koji su me odgovarali od ovoga - kroz smijeh nam govori Lidija koja je ove subote navečer stigla u Split. Veli da je pomalo umorna, ali je oduševljena zanimanjem javnosti za ovaj pothvat jer je ronjenje na dah opet došlo u centar pažnje.

Zaron u hladno jezero odvijao se u sklopu projekta "Arctic breath", a bio je najavljen za 1. , no čekalo se da prestane padati snijeg. Inače, ovaj projekt zamišljen je kao pokušaj da se obori nekoliko Guinness rekorda u ronjenju na dah pod ledom na poznatoj lokaciji jezera Weissensee u Austriji te se uspostavi jedan novi rekord.

Foto Ivana Nobilo / HANZA MEDIA

Zajedno s Lidijom, pothvatu se pridružio Vitomir Maričić, kolega ronilac na dah koji je pokušao oboriti muški rekord u istoj kategoriji, od 153 metra, no nije uspio. No, zajedno su napravili novi rekord u ronjenju na dah pod ledom u tandemu prešavši 50 metara.

- To je nešto posve novo. Zajedno zaronimo i prateći konop prevalimo što veću udaljenost horizontalno pod ledom. Bilo je zanimljivo - kazuje Lidija koja se za austrijsko zaleđeno jezero pripremala šest mjeseci tijekom kojih se radilo na psihofizičkoj spremi, tehnikama i .

- smo na Jarunu ispod leda, a za austrijsko jezero smo se pripremali na licu mjesta, dan prije. Fizički taj pothvat nije bio zahtjevan koliko psihički jer je bilo pitanje kako ćemo se u suočiti s temperaturom od tek stupanj, dva, s mrakom i klaustrofobijom, no kažem vam, sunce je izašlo i obasjalo mi put! - kaže nam ova svestrana žena, višestruka svjetska rekorderka u ronjenju na dah, instruktorica ronjenja na dah, arhitektica, planinarka i pilotkinja.

Prilično nemiran duh, priznat ćete.

- Sad ću se malo naspavati, pa idemo dalje. U lipnju je europsko prvenstvo u Italiji, pa me čekaju treninzi. Jedva čekam ljeto jer nema meni do mog mora i njegovog plavetnila!

Linker
20. travanj 2024 09:36