Ronald Goršić / CROPIX
LOVA DO KROVA

SRNA JE DRUGI, MODRIĆ TREĆI, A ZNATE LI TKO JE PRVI S 84 MILIJUNA DOLARA? Ovo je popis 25 najbogatijih hrvatskih sportaša svih vremena

Bojan Bogdanović, koji u Brooklyn Netsima zarađuje 3,5 milijuna dolara po sezoni, sljedeće bi godine mogao postati najplaćeniji hrvatski košarkaš - a možda i sportaš općenito - u povijesti. Dotad, top lista pripada drugima. Magazin Svijet je izračunao koliko su od plaća zaradili oni najuspješniji.
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 13. prosinac 2016. 13:13

Izračunavanje zarade vrhunskih sportaša postao je jedan od škakljivijih zadataka među sportskim novinarima. Zavirivati u tuđi novčanik nije pristojno, a postavljati pitanja je neukusno, iako je razumljiv interes javnosti za detalje višemilijunskih ugovora koji se sklapaju u uredima europskih i svjetskih sportskih giganata.

Najveći problem u priči je manjak transparentnosti, što prije svega vrijedi za europski nogomet, gdje se detalji transfera igrača nastoje sakriti što dalje od medija. Tada na scenu stupaju zviždači poput pokretača Football Leaksa, koji su proteklih mjeseci protresli temelje europskog nogometa.

Zbog toga je pokušaj rangiranja hrvatskih sportaša prema ostvarenoj zaradi tijekom karijere u koji smo se upustili u mnogim elementima osuđen na procjene. U košarci je, doduše, zadatak lakši nego u nogometu jer NBA klubovi javno objavljuju bruto plaće igrača, a ta se praksa prenijela i na neke europske lige. Ni u tenisu nema tajni, nagradni fondovi turnira su općepoznati, a u ATP-u sami zbrajaju zaradu igrača i tako olakšavaju posao znatiželjnicima. Slično je i s utrkama Svjetskog skupa u skijanju, mitinzima atletske Dijamantne lige, velikim boksačkim borbama…

Povod za izračun zarada naših sportaša, umirovljenih i aktivnih, bila je izjava Nevena Spahije koji je nedavno prognozirao da će Bojan Bogdanović sljedeće sezone postati najplaćeniji hrvatski košarkaš u povijesti. Mostarac u Brooklyn Netsima trenutačno zarađuje 3,5 milijuna dolara po sezoni, a sljedećeg ljeta bit će "free agent" i moći ispregovarati puno bolje uvjete. Budući da smo zarade zbrajali s krajem ove godine, Bogdanović nije pronašao mjesto u naših Top 25, u ovom je trenutku još ispod crte, ali ubrzo mu zasigurno slijedi veliki skok prema vrhu.

Osim vremenskog ograničenja, ukupne procjene zarada odnose se samo na plaće u klubovima ili na turnirima, bez sponzorskih ugovora. Nadalje, ne uključuju ugovore koje su sportaši imali s hrvatskim klubovima, jer je do tih brojki u velikoj većini slučajeva nemoguće doći i/ili im vjerovati. Uračunata je i inflacija te je prikazano koliko bi iznosila današnja vrijednost zarade sportaša, a sve smo cifre konvertirali u američke dolare. Konačno, najslobodnije procjene napravili smo u onim slučajevima gdje ne postoje medijski zapisi o vrijednosti ugovora, uspoređujući ih sa sličnim primjerima u istom razdoblju.

Na ljestvici ima iznenađenja, da ne kažemo uljeza, iako su lideri uglavnom očekivani. Moguće je da smo neke sportaše nenamjerno preskočili, ali ovakve liste ionako se ubrzano mijenjaju. Jer sport se nikada u tolikoj mjeri kao danas nije vrtio oko novca.

Zagreb, 260610.
Na igralistu Golf i Country Cluba Zagreb danas i sutra se igra Otvoreno pojedinacno prvenstvo Hrvatske u golfu. Osim nasih golferskih zvijezda igrao je i Toni Kukoc koji je danasnji dan zavrsio sa rezultatom +6.
Na slici: Toni Kukoc.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / HANZA MEDIA

1. Toni Kukoč

Sport: košarka

Procjena zarade: 83,919.330 $

Kraj međunarodne karijere: 2006.

Krenuo je kao pionirski prvak Dalmacije u stolnom tenisu, nastavio među limačima Hajduka, a završio kao jedan od najboljih europskih košarkaša u povijesti NBA lige. Karijera Tonija Kukoča imala je sve elemente za dobar film, koji će jednog dana možda biti i snimljen. Ako ništa drugo, zaslužio je barem knjigu. I deset godina nakon završetka karijere, "Pink Panther" je i dalje naš sportaš s najvećom akumuliranom zaradom.

Samo mu je u Americi tijekom 13 godina isplaćeno 61,4 milijuna dolara, što bi s uračunatom inflacijom danas bilo otprilike 74 milijuna. Dodajte tome dvije godine u Benettonu i dolazimo do gore procijenjenog iznosa. Iako je sâm svojedobno izjavio da je "dovoljno zaradio, ali daleko od onoga što su procjenjivali naši mediji", sigurno je da Kukoča (još) nitko nije dostigao.

Kada je 1994. potpisao prvi pravi ugovor za Chicago Bullse, Splićanin je u tom trenutku bio njihov najplaćeniji igrač u povijesti, skuplji čak i od Michaela Jordana. Za šest godina garantirali su mu 26 milijuna dolara, a on je održao obećanje koje je izrekao prilikom potpisivanja: "Ovdje ću se zadržati dulje vrijeme". Zadržao se, kao što znamo, do 2000. godine, osvojio tri NBA prstena (1996. - 98.), bio najbolji šesti igrač lige i neizostavni kotačić momčadi snova.

Ipak, ono najbolje u financijskom pogledu tek je uslijedilo. S Philadelphijom je dogovorio 29 milijuna dolara za četiri sezone, a za kraj je "pokupio vrhnje" u Milwaukeeju, gdje se i oprostio od parketa. List Nacional je 2005. procijenio njegovu imovinu na 59 milijuna eura, što je otprilike u skladu s brojkama koje su objavili Amerikanci. Kukoč je, u svakom slučaju, i dalje broj jedan.

Lens, Francuska, 250616. 
Stadion Bollaert-Delelis.
Utakmica osmine finala UEFA Euro 2016 izmedju Hrvatska - Portugal. 
Na fotografiji: Darijo Srna.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / HANZA MEDIA
Darijo Srna

2. Darijo Srna

Sport: nogomet

Procjena zarade: 61,000.000 $

Aktivan

"Bila je to ponuda koja se ne odbija", objašnjavao je Srna prije pet godina, kada je sa Šahtjorom produljio ugovor. Najavljivao se veliki transfer, spekuliralo koji će europski klub biti najbrži, no bivši kapetan hrvatske reprezentacije ostao je vjeran "rudarima". A ta se vjernost već godinama itekako dobro valorizira.

Otkad je postao standardan u nacionalnoj vrsti, Srna je nadohvat ruke imao ponude iz liga "petice", ali potpuno je jasno zašto mu se ne ide iz Šahtjora. Zarađuje oko četiri milijuna eura godišnje i tako već dugi niz godina. Vlasnik kluba Rinat Ahmetov još je među najbogatijim Europljanima, iako njegov posao s proizvodnjom čelika posljednjih godina ne cvjeta kao prije. Zov Barcelone, o kojem se ove jeseni toliko piše, možda zvuči primamljivo, no pitanje je bi li se u suton karijere isplatilo otići u novu sredinu i sjediti na klupi ili ostati u klubu gdje ste izgradili kultni status. Kako god odlučio, Srna više ne može pogriješiti.

Zagreb, 121116.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacijska nogometna utakmica skupine I za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018 izmedju Hrvatske i Islanda.
Na fotografiji:  Luka Modric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / HANZA MEDIA
Luka Modrić

3. Luka Modrić

Sport: nogomet

Procjena zarade: 50,217.260 $

Aktivan

Alfa i omega Realove igre jedini je Hrvat koji može prestići Tonija Kukoča, za što će mu trebati još jedan ugovor s kraljevskim klubom. Prema sadašnjem, koji je sklopljen u listopadu, a isteći će 30. lipnja 2020. godine, Modrić zarađuje oko 7,5 milijuna eura godišnje. Iznos ne uključuje sponzorske ugovore ni zaradu od prodaje dresova - kada bi se zbrajale i te stavke, zarada se penje na više od 10 milijuna.

Otkad je krajem ljeta 2012. stigao u Madrid, krivulja Modrićevih primanja vrtoglavo se penje. Zahvaljujući Football Leaksima, znamo da mu je ovo bilo već treće povećanje plaće i samo ta činjenica više od bilo kojeg medijskog napisa ili kurtoazne izjave govori o tome koliko ga u klubu cijene. Real se osigurao klauzulom koja je uobičajena za tako velike ugovore: kada bi naš veznjak samovoljno htio otići prije isteka suradnje, klub bi morao biti kompenziran sa 500 milijuna eura. Taj je scenarij, naravno, nerealan, jer Modriću ni na kraj pameti nije odlazak iz kluba u kojem se etablirao kao jedan od najboljih nogometaša na planetu.

Manaus, Brazil, 180614.
Arena Amazonia.
20. Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. 
Utakmica 2. kola skupine A izmedju Kameruna i Hrvatske.
Na fotografiji: Ivica Olic slavi pogodak.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA
Ivica Olić

4. Ivica Olić

Sport: nogomet

Procjena zarade: 48,000.000 $

Aktivan

Nakon CSKA i HSV-a, ugovor života potpisao je 2009. godine, kada ga je Bayern doveo kao slobodnog igrača. Za tri sezone Olić je inkasirao više od 13 milijuna eura, ali je i višestruko vratio svaki uloženi cent. Dovoljno je sjetiti se golova u sezoni Lige prvaka 2009./10., protiv Manchester Uniteda u četvrtfinalu i Lyona u polufinalu. Bio je najzaslužniji što je Bayern tada došao do Madrida, iako naslov nisu osvojili. U Wolfsburgu je imao neznatno lošije uvjete, iako za igrača iz kluba "30+" i dalje odlične. Neko vrijeme razmišljao je o odlasku u MLS pa zaključio da ga u Europi dovoljno cijene i skrasio se u Münchenu.

Split, 191016
Dino Radja uplatio je novac za otkup dionica Hajduka u sklopu projekta Ili jesmo ili nismo. Novac je uplatio u odjelu za clanstvo koji se nalazi na stadionu Poljud. Uz Radju novac su uplatili ii brojni clanovi.
Na fotografiji: Dino Radja.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkic / HANZA MEDIA
Dino Rađa

5. Dino Rađa

Sport: košarka

Procjena zarade: 43,137.113 $

Kraj međunarodne karijere: 2001.

Ubrzo nakon što su ga Boston Celticsi 1989. izabrali na draftu, krenula je podulja pravna trakavica koja je završila tek u kolovozu 1990., kada je Rađa iz Jugoplastike iznenađujuće otišao u rimski Il Messaggero. Ambiciozni klub s bogatim sponzorom privukao ga je tada najvećim ugovorom u povijesti europske košarke, vrijednim između 15 i 18 milijuna dolara za pet godina. Rađa je u Italiji bio plaćeniji i od Diega Maradone koji je igrao svoju posljednju sezonu u Napoliju. U NBA ligi službeno je zaradio 19,7 milijuna dolara, a poslije se još "osladio" u Panathinaikosu i Olympiacosu.

Zagreb, 030916.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoci utakmice s Turskom.
Na fotografiji: Ivan Rakitic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA
Ivan Rakitić

6. Ivan Rakitić

Sport: nogomet

Procjena zarade: 32,500.000 $

Aktivan

Prema sadašnjem ugovoru s Barcelonom, igra za oko 4,5 milijuna eura godišnje. Među zvijezdama katalonskog kluba to je "minimalac", no Rakitić se postupno penje u društvu najbogatijih hrvatskih sportaša. Kroničari Barcelone već mjesecima najavljuju da mu se priprema novi ugovor (sadašnji istječe 2019.) koji će mu dodatno poboljšati status.

Beograd, 050913.
Dolazak nogometne hrvatske reprezentacije na aerodrom pred sutrasnju kvalifikacijsku utakmicu sa Srbijom za Svjetsko prventstvo u Brazilu 2014.
Na fotografiji: Alen Boksic.
Foto: CROPIX
HANZA MEDIA
Alen Bokšić

7. Alen Bokšić

Sport: nogomet

Procjena zarade: 31,000.000 $

Kraj međunarodne karijere: 2003.

Igrač koji nas je odveo na SP u Francuskoj, ali na njemu zbog ozljede nije zaigrao, najplaćeniji je član generacije "vatrenih". Kada je 2000. stigao u Middlesbrough, dočekala ga je plaća od 3,3 milijuna funti godišnje, odnosno oko 4,8 milijuna dolara. Sa 64.000 funta tjedno bio je, navodno, najplaćeniji igrač Premiershipa. A dotad je već zaradio ozbiljan novac u Serie A (Lazio i Juventus) te prije toga u Francuskoj.

Koprivnica, 270516
Na Gradskom stadionu u Koprivnici igra se utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Moldavije u sklopu priprema za Euro 2016.
Na fotografiji: Vedran Corluka
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / HANZA MEDIA
Vedran Ćorluka

8. Vedran Ćorluka

Sport: nogomet

Procjena zarade: 30,000.000 $

Aktivan

Nikako da se ostvare najave o prelasku u redove nekog europskog diva poput Bayerna, no Ćorluka i bez toga iz sezone u sezonu marljivo povećava svoje depozite. Najplaćeniji hrvatski branič u povijesti ujedno je i na samom vrhu piramide stranaca koji igraju u Rusiji. S Lokomotivom se dogovorio za oko četiri milijuna eura godišnje.

Zagreb, 100915. 
Gajeva ulica.
VIP otvorenje americkog restorana i sport bara Brewdogs, gdje ce se moci pratiti svi sportski dogadjaji.
Na fotografiji: Gordan Giricek.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

9. Gordan Giriček

Sport: košarka

Procjena zarade: 27,869.300 $

Kraj međunarodne karijere: 2010.

Jedini koji se od hrvatskih legionara "preko bare" iole približio brojkama Kukoča i Rađe, premda je ipak ostao daleko. Rekordnu plaću počeo je zarađivati od sezone 2004./05., kada su ga Jazzeri plaćali točno četiri milijuna dolara godišnje. U istom razredu zadržao se kroz sljedeće tri sezone, a potom uzeo još četiri milijuna eura u Fenerbahçeu.

Salvador, Brazil, 060614.
Svjetsko nogometno prvenstvo Brazil 2014.
Prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Australija.
Na fotografiji: Eduardo da Silva.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX *** Local Caption ***
Tom Dubravec / HANZA MEDIA
Eduardo da Silva

10. Eduardo

Sport: nogomet

Procjena zarade: 27,300.000 $

Aktivan

Ozljeda ga je spriječila da ostavi dublji golgeterski trag u Premier ligi, ali u Donjecku su ga znali itekako dobro cijeniti. Konkretno, oko tri milijuna eura po sezoni. Da nije bilo kratkog povratka u Brazil, vjerojatno bi već premašio granicu od 30 milijuna dolara. U suton karijere i dalje zarađuje vrlo dobro, a sadašnji ugovor istječe mu krajem godine.

Umag, 160716. 
Stadion Goran Ivanisevic.
Otvorenje ATP turnira 27. Konzum Croatia Open Umag egzibicijskim mecom izmedju dvije legende, Gorana Ivanisevica i Andre Agassija. 
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / HANZA MEDIA
Goran Ivanišević

11. Goran Ivanišević

Sport: tenis

Procjena zarade: 25,437.219 $

Kraj međunarodne karijere: 2004.

Wimbledon 2001. donio mu je 700 tisuća dolara, a da je istu stvar napravio danas, zaradio bi 2,4 milijuna. Ipak, Ivanišević je još uvijek najplaćeniji hrvatski sportaš koji se nije bavio nogometom ili košarkom. Najunosnija sezona bila mu je 1995., kada je samo na Grand Slam Cupu u Münchenu pospremio u džep 1,6 milijuna dolara.

Zagreb, 300816. 
Stadion u Maksimiru.
Hitrec Kacijan.
Trening Hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Mario Mandzukic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA
Mario Mandžukić

12. Mario Mandžukić

Sport: nogomet

Procjena zarade: 24,500.000 $

Aktivan

To što je u razmaku od pet sezona promijenio četiri kluba nije loše utjecalo na njegova primanja, naprotiv. Prema informacijama koje su objavljivali talijanski mediji, u Juventusu ima neznatno veći ugovor nego u Atléticu. Ako bismo milijune podijelili s golovima, svaki put kad Mandžo zatrese mrežu, bogatiji je za 215.000 dolara.

Zagreb 040615.
Hotel Westin.
Udruga Nogometni sindikat i ovo godine provodi izbor za najbolje pojedince i ekipe 1. HNL za sezonu 2014/2015 pod nazivom nogometni Oscar.
Na fotografiji: Zvonimir Boban.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / HANZA MEDIA
Zvonimir Boban

13. Zvonimir Boban

Sport: nogomet

Procjena zarade: 24,000.000 $

Kraj međunarodne karijere: 2002.

Svojedobno je bio među najplaćenijim europskim veznjacima. Prema konzervativnoj procjeni, na vrhuncu karijere zarađivao je najmanje tri milijuna dolara godišnje, uključujući bonuse vjerojatno i više. Status mu nije pao ni kada je krajem karijere otišao na posudbu u Celtu; Milan mu je te sezone isplatio dvije trećine, a Španjolci trećinu ugovora.

Bec, Austrija, 200608.
Ernst Happel Stadion. Cetvrtfinalna utakmica europskog nogometnog prvenstva u Austriji i Svicarskoj izmedju Hrvatske i Turske. Ivan Klasnic.
Foto: Robert Belosevic / CROPIX
Robert Belosevic / HANZA MEDIA
Ivan Klasnić

14. Ivan Klasnić

Sport: nogomet

Procjena zarade: 22,500.000 $

Kraj međunarodne karijere: 2013.

Da nije bilo zdravstvenih problema, "Killer" bi se sigurno nazabijao više golova, osvojio više trofeja, ali i ostvario veću zaradu. Ovako se može pohvaliti da je u Top 10 među nogometašima, iako se tu neće zadržati još dugo - Sammir, Perišić, Lovren i ostali pušu mu za vratom. Najbolji ugovor imao je u Boltonu.

Zagreb, 310516.
Kongresni centar FORUM.
Konferencija za medije Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj su sudjelovali predsjednik HNS-a Davor Suker i generalni direktor Favbet grupacije Andrii Matiukha koji su na kraju potpisali ugovor u sponzorstvu Favbet grupacije HNS-u.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Boris Kovacev  / CROPIX
Boris Kovacev / HANZA MEDIA
Davor Šuker

15. Davor Šuker

Sport: nogomet

Procjena zarade: 21.750.000 $

Kraj međunarodne karijere: 2003.

Sevilla je bila samo predjelo za tri madridske sezone (1996. - 99.), tijekom kojih je svoj bankovni račun podebljao za devet milijuna dolara. U istoj valuti to bi danas vrijedilo oko 13 milijuna. Ugovori s Arsenalom i West Hamom također su iznosili više od milijun dolara po sezoni, a na kraju karijere nešto je zaradio i u Münchenu.

Zagreb, Buzin, 020614.
Hotel Aristos.
Okupljanje nogometasa hrvatske nogometne reprezentacije dan uoci odlaska na Svjetsko prvenstvo 2014 u Brazil.
Na fotografiji: Sammir.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / HANZA MEDIA
Sammir

16. Sammir

Sport: nogomet

Procjena zarade: 21,500.000 $

Aktivan

Bivši veznjak Dinama trenutno je najplaćeniji sportaš s hrvatskom putovnicom. Prvi transfer iz snova bio je iz Getafea u Jiangsu, a nakon godinu i pol stiglo je novo povećanje. U Hangzhou Greentownu zarađuje basnoslovnih osam milijuna dolara godišnje.

Zagreb, 060915.
Arena Zagreb, Laniste.
Utakmica 2. kola C skupine Eurobasketa 2015 izmedju Grcke i Hrvatske.
Na fotografiji: Stojko Vrankovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / HANZA MEDIA
Stojko Vranković

17. Stojko Vranković

Sport: košarka

Procjena zarade: 20,922.762 $

Kraj međunarodne karijere: 2001.

Novi predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza svoju je NBA priču zaključio lukrativnim ugovorom s Minnesotom. Wolvesi su mu za prvu sezonu (1996./97.) isplatili tri milijuna dolara, a nakon što je proslijeđen Clippersima, "kapnulo" je još osam.

Beograd, 160311.
Polufinale kupa Srbije u nogometu, susret Partizana i Crvene Zvezde.
Na slici: Robert Prosinecki, trener Crvene Zvezde.
Foto: CROPIX
Foto: CROPIX / HANZA MEDIA
Robert Prosinečki

18. Robert Prosinečki

Sport: nogomet

Procjena zarade: 20,000.000 $

Kraj međunarodne karijere: 2002.

Zlatne godine proveo je u Španjolskoj, a posljednji značajan ugovor dobio u Portsmouthu (700.000 dolara). Kada bismo računali i zaradu nakon umirovljenja, bio bi u vrhu jer u Azerbajdžanu radi za 1,2 milijuna eura godišnje.

Lens, Francuska, 250616. 
Stadion Bollaert-Delelis.
Utakmica osmine finala UEFA Euro 2016 izmedju Hrvatska - Portugal. 
Na fotografiji: Ivan Perisic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Cropix
Ivan Perišić

19. Ivan Perišić

Sport: nogomet

Procjena zarade: 19,800.000 $

Aktivan

U Bundesligi je godinama zarađivao i više nego dobro, a odlaskom iz Wolfsburga na San Siro, plaća mu je porasla za više od 50 posto pa trenutno prima između tri i tri i pol milijuna eura godišnje. Još jedan zvučni transfer lansirao bi ga u orbitu.

Split, 071112.
Nikola Vujcic kosarkas KK Split  i novinar Damir Sarac u hotelu Park.
Na fotografiji: Nikola Vujcic.
Foto: Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babic / HANZA MEDIA
Nikola Vujčić

20. Nikola Vujčić

Sport: košarka

Procjena zarade: 19,500.000 $

Kraj međunarodne karijere: 2011.

Prvi igrač koji je u Euroligi ostvario triple-double postao je ikona Maccabija, gdje je i prvi put prekoračio granicu od milijunske zarade po sezoni. Najviše je, ipak, zarađivao u Olympiacosu (2008. - 2010.). I danas je u Tel Avivu, u ulozi glavnog menadžera.

Zagreb, 110309.
Kosarkaski centar Drazen Petrovic.
Kosarkaska utakmica TOP 16 Eurolige 6. kolo skupina H, Cibona - CSKA Moskva 63 - 73.
NA slici : Zoran Planinic.
Foto: Nenad Dugi / CROPIX
Nenad Dugi / HANZA MEDIA
Zoran Planinić

21. Zoran Planinić

Sport: košarka

Procjena zarade: 17,060.445 $

Kraj međunarodne karijere: 2015.

Premda je u prosjeku igrao desetak minuta po utakmici, u tri sezone u NBA-u zaradio je oko četiri milijuna današnjih dolara. Nakon toga je otišao u Španjolsku, a od 2008. do 2013. bankovni račun podebljao u Rusiji (CSKA, Himki).

Zadar, 180916.
Sportska dvorana Kresimira Cosica. Prvi mec treceg dana polufinala Davis Cup-a, Hrvatska - Francuska. Mec izmedju Marina Cilica i Richarda Gasqueta.
Na fotografiji: Marin Cilic.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / HANZA MEDIA
Marin Čilić

22. Marin Čilić

Sport: tenis

Procjena zarade: 16,855.537 $

Aktivan

Samo osvajanje US Opena 2014. donijelo mu je tri milijuna dolara. Ta je sezona za Čilića bila i najunosnija. Ove godine uzeo je gotovo milijun u Cincinnatiju. Budući da u tenisu zarade stalno rastu, sigurna je oklada da će nadmašiti Ivaniševića.

Zagreb, 281016.
Zagrebacki Velesajam.
Na Zagrebackom velesajmu u tijeku je odrzavanje Football festa.
Na fotografiji: panel diskusija, Dario Simic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / HANZA MEDIA

23. Dario Šimić

Sport: nogomet

Procjena zarade: 16,500.000 $

Kraj međunarodne karijere: 2010.

Najbolji potez karijere bio je prelazak u Milan, koji je baš u to vrijeme bio na vrhuncu moći - kako sportski, tako i financijski. Šimić je kapital uložio u pokretanje biznisa s vodom, barovima i dokazao se kao uspješan poduzetnik.

Salvador, Brazil, 060614.
Svjetsko nogometno prvenstvo Brazil 2014.
Prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Australija.
Na fotografiji: Dejan Lovren.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX *** Local Caption ***
Tom Dubravec / HANZA MEDIA
Dejan Lovren

24. Dejan Lovren

Sport: nogomet

Procjena zarade: 15,000.000 $

Aktivan

Otkad je otišao iz Dinama, 27-godišnji branič uspinje se kroz platne razrede. U Liverpoolu zarađuje između tri i tri i pol milijuna eura godišnje, a s obzirom na to da je tek stigao u najbolje igračke godine, još će dobro unovčiti svoj talent.

Zagreb, 080314.
Arena Zagreb, Laniste.
Borilacki spektakl Glory 14.
Na fotografiji: Filipovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

25. Mirko Filipović

Sport: UFC

Procjena zarade: 15,000.000 $

aktivan

Najslobodnija od svih procjena. Svojedobno je The Sports Daily procijenio da je Cro Cop od honorara za borbe zaradio najmanje dva milijuna dolara, ali to je vrlo konzervativna kalkulacija i ne uključuje zaradu od TV prava.

Ispod „crte“:

Ante Tomić (košarka, 14,450.000 $), Dražen Petrović (košarka, 12,849.788 $), Roko Ukić (košarka, 12,721.856 $), Mateo Kovačić (nogomet, 12,500.000 $), Bojan Bogdanović (košarka, 12,363.510 $), Mario Kasun (košarka, 11,816.395 $), Ivan Ljubičić (tenis, 10,719.235 $), Bruno Šundov (košarka, 9,233.505 $), Ivo Karlović (tenis, 8,120.303 $), Žan Tabak (košarka, 7,951.642 $), Marcelo Brozović (nogomet, 7,900.000 $), Dalibor Bagarić (košarka, 7,220.608 $), Krešimir Lončar (košarka, 6,800.000 $), Iva Majoli (tenis, 5,640.158 $)…

Ovaj tekst objavljen je u 66. broju magazina Svijet. Sljedeći broj Svijeta naći će se na kioscima 8. siječnja 2017. u paketu s Nedjeljnim jutarnjim.

Linker
18. travanj 2024 07:45