Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
65. IZBOR SPORTSKIH NOVOSTI

SANDRA PERKOVIĆ I DAMIR MARTIN SPORTAŠI GODINE Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić najbolja ekipa, braća Sinković najbolja momčad!

Godina 2016. je definitivno bila za pamćenje kada je u pitanju hrvatski sport. Godina u kojoj smo slavili čak 10 olimpijskih medalja, u kojoj nas je razveselilo 5 paraolimpijskih, u kojoj je Jug CO osvojio pet trofeja, pet?! Godina u kojoj si izbor najboljeg ili najbolje ne možete olakšati čak ni bojom olimpijskih medalja jer i Sara Kolak i Sandra Perković su zlatne, a zlatni su i braća Sinković te Šime Fantela i Igor Marenić... Tko evo tko je od njih bio malo bolji?
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. prosinac 2016. 09:00

Sandra Perković je najbolja sportašica Hrvatske, Damir Martin je najbolji sportaš, Anđelka Mužinić i Helena Dretar Karić su ponijele nagradu za najbolju ekipu, a Valent i Martin Sinković nagrade za najbolju momčad u 65. izboru Sportskih novosti za najbolje sportaše u 2016. godini.

Najboljom ekipom proglašene su Anđelka Mužinić i Helena Dretar Karić koje su na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojile srebrnu medalju, prvu ekipnu medalju na POI za Hrvatsku. Njih su dvije osvojile 180 glasova, 57 više od karate reprezentacije Hrvatske, dok je treća bila samostrel reprezentacija sa 52 osvojena glasa.

"Ovo je povijesni dan za nas dvije, ali i za paraolimpijski sport i sve paraolimpijce jer smo prvi put u konkurenciji s ostalim sportašima", kazala je nakon primanja nagrade Helena Dretar Karić.

Braća Valanet i Martin Sinković, pobjednici Svjetskog kupa u dvojcu na pariće, europski prvaci i na kraju i olimpijski pobjednici najbolja su momčad Hrvatske sa 65 više glasova od drugoplasiranih Igora Marinića i Šime Fantele, također zlatnih s Olimpijskih igara u Rio de Janieru. Trećeplasirana je bila momčad VK Jug.

Za Sinkoviće je ovo četvrta nagrada za najbolju momčad, a treća koju osvajaju sami kao dvojac.

"Medalja je slađa kada je tijesno osvojena. Napravili smo sve što smo mogli u veslanju i došli smo na ideju da promijenimo disciplinu", rekao je Valent Sinković.

Nagradu za najbolju sportašicu osvojila je Sandra Perković kojoj su konkurencija bile zlatna iz Rija u bacanju koplja Sara Kolak i zlatna u stolnom tenisu na Paraolimpijskim igrama Sandra Paović.

Sandri Perković je ovo peti put zaredom da je proglašena najboljom sportašicom Hrvatske, a novinari su je ove godine nagradili zbog osvojenog zlata na OI u Rio de Janeiru, naslova europske prvakinje te pobjednice Dijamantne lige.

Drugoplasirana u izboru Sara Kolak je dobila 148 glasova manje od Perković.

"Jednako je teško i osvojiti i obraniti bilo koji naslov. Kada braniš naslov veži je pritisak, ali je onda pobjeda slađa", rekla je Sandra Perković.

Veslač Damir Martin proglašen je najboljim sportašem, a iza njega je ostao osvajač zlatne medalje na OI u Riju u trapu Josip Glasnović te kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić. Martin, koji je u Rio de Janieru osvojio srebrnu medalju u samcu, imao je 77 glasova više od Glasnovića.

"Ovo mi je najveće priznanje u životu i sportskoj karijeri. Konkurencija je bila velika i hvala svima što su prepoznali trud, odricanje i muku koju sam prošao kroz tu utrku u Riju", rekao je Martin zahvaluivši svima dok je primao nagradu.

Nagrada za fair play pripala je Branku Radičeviću, nogometaš kluba Budainka Kolonija koji je namjerno promašio jedanaesterac prosvjedujući na taj način protiv lošeg suđenja u 4. kolu 2. ŽNL. Zbog tog svog poteza izbačen je iz kluba.

Nagrada Sportskih novosti za najbolje sportaše Hrvatske dodjeljuje se već 65 godina, a u izboru sudjeluje 355 novinara iz 57 redakcija.

---------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

12.55 Uoči proglašenja najboljeg sportaša godine riječ je uzeo Zlatko Mateša i malo podsjetio na godinu na izmaku kada su u pitanju naši sportaši. Kandidate u izboru za najboljeg sportaša godine najavila je najbolja hrvatska tenisačica, Ana Konjuh. Nagradu je odnio Damir Martin.

U trenucima u kojima bi malotko podnio način na koji je završio olimpijski finale u samcu, Martin je na najljepšem borilištu u Rio de Janeiru ostao stajati uspravno kao vukovarski vodotoranj. Viteški je podnio dosad nezabilježenu razliku od “dva milimetra” između pobjednika utrke i drugoplasiranog. Neizostavni “puzzle” slavnog CRO-express četverca uvijek je imao svoj put. Zvijezde doseže u najtežoj disciplini, samcu, u kojem kada dođu krize nemate nikoga tko će vas povući.

2016 Rio Olympics - Rowing - Final - Men's Single Sculls Victory Ceremony - Lagoa Stadium - Rio De Janeiro, Brazil - 13/08/2016. Silver medalist Damir Martin (CRO) of Croatia reacts. REUTERS/Carlos Barria   FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Carlos Barria
Damir Martin

- Želim se svima zahvaliti, ovo mi je najveće priznanje u životu i sportskoj karijeri. Konkurencija je bila velika i hvala svima što su prepoznali trud, odricanje i muku koju sam prošao kroz tu utrku u Riju. Svaki put kad gledam tu utrku otpočetka ponosan sam na skavi zaveslaj.

12. 50 Ponovno je na pozornicu izašla Nina Badrić, a nakon nje Slavko Goluža i Adrian Milićević, mladi rukometaš koji su najavili kandidate za najbolju sportašicu godine. Nagradu je odnijela Sandra Perković. Najbolja hrvatska sportašica gotovo besprijekorno odgovara na svaki izazov koji se nađe pred njom. Hrvatska je, eto, dočekala još jednu olimpijsku prvakinju, u konkurenciju su joj stigle i zlatne paraolimpijke, ali Sandra Perković je sakupila dovoljno argumenata za novu, petu uzastopnu pobjedu. Nagradu je uručio glavni urednik Sportskih novosti, Mario Zorko.

AMSTERDAM, NETHERLANDS - JULY 08:  Sandra Perkovic of Croatia in action during the final of the womens discus on day three of The 23rd European Athletics Championships at Olympic Stadium on July 8, 2016 in Amsterdam, Netherlands.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images / Getty Images

- Jednako je teško i osvojiti i obraniti bilo koji naslov.

12. 34 Na pozornicu je izašla Iva Radoš, europska prvakinja u taekwondou koja je pobjednika u konkurencii za Fair play proglasila Branka Radičevića.

Bio je to potez zbog kojeg je Budainka Kolonija trebala postati hit klub Hrvatske. Potez o kojem će se pisati, pričati i snimati reportaže. Potez koji bi klubu iz šestog ranga hrvatske nogometne zbilje možda donio i koju sponzorsku kunu. No potez Branka Radičevića, koji je u 4. kolu 2. ŽNL namjerno promašio penal, jer mu je dozlogrdilo biti dio pokvarenog sustava, klub je umjesto zvijezda, doveo na - rub propasti!

Zagreb, 130916.
Amaterski nogometas koji je namjerno promasio poklonjeni penal i dobio otkaz u svome klubu.
Na fotografiji: Branko Radicevic
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX / CROPIX

- Bila je to jedna instinktivna odluka. To što su kasnije odlučili u klubu je njihov izbor, a ja se u to ne želim uvlačiti. Ali, nikada nisam zažalio zbog tog poteza.

12. 27 Nakon nastupa Nine Badrić, Franjo Arapović i nadamo se budući svjetski prvak u sportskom penjanju, Borna Čujić najavili su kandidate za momčad godine, a titulu su ponijeli braća Martin i Valent Sinković.

Nepobjedivi dvojac na pariće svoju je vladavinu zaokružio zlatnom olimpijskom medaljom, prvom nekih hrvatskih veslača od 1952. godine. U laguni iznad koje su ih svojim mrkim pogledom motrila brda znakovitog imena "Dois Irmanos" (Dva brata) nisu iznevjerili ničija očekivanja. Ni vlastita ni hrvatske javnosti. Nagradu je braću uručio novinar Sportskih novosti Tvrtko Puljić.

Alexander Hassenstein/Getty Images
Alexander Hassenstein/Getty Images / Getty Images

- Hvala na nagradi, zahvalio bih se svim novinarima koji su glasovali za nas. Bilo je teško odnijeti nagradu u ovoj konkurenciji. Lijepo je uzeti nagradu, ali više smo navikli biti u čamcu - kroz smijeh je rekao Martin Sinković.

12.15 Miroslav Ćiro Blažević i Kristina Beroš uručili su nagradu za najbolju ekipu godine. U konkureniciji su bili stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, Valentina Pereglin, Sanja Komar i Maja Grdiša u samostrelu, te karate reprezentacija. Nagradu su odnijele stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koju im je uručio novinar Sportskih novosti Dražen Pinević.

- To što smo samo uopće bile nominirane je bio upjeh - kazala je kratko Anđela Mužinić.

Split, 081113.
Hrvatski reprezentativci u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom nedavno su nastupili na Europskom prvenstvu. Andjela Muzinic i Helena Dretar Karic osvojile su zlatnu medalju u parovima, a Dinko Obilinovic osvojio je broncu u paru s Pavlom Jozicem.
Na fotografiji: Andjela Muzinic, Dinko Obilinovic i Helena Dretar Karic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkić / Cropix
Na fotografiji: Andjela Muzinic, Dinko Obilinovic i Helena Dretar Karic.

12.10 Uvodnu riječ uzeo je glavni urednik Sportskih novosti, Mario Zorko.

- Hvala vam svima što ste s nama na 65. izboru SN-a. Posebno hvala vama, sportašima, zbog kojih smo okupkljeni u ovo božićno vrijeme. Bila je ovo godina za pamćenje. Prvi put smo u izbor potpuno ravnopravno uključili i osobe s invaliditetom, kao što to odavno već drugi čine. Sportaši su istinska inspiracija svima. Iza svakog uspjeha kriju su velike priče, a mi ih pokušavamo što bolje prezentirati ljudima.

Nakon uvodnih nekoliko riječi, Zorko je okupljenima poželio blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu.

12.00 Mila Horvat i Marko Šapit otvorili su 65. dodjelu nagrada Sportskih novosti za najboljeg sportaša godine. Nakon kratkog uvoda mogli smo se prisjetiti svega što su naši sportaši učinili ove godine, od Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, pa sve do Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

------------------------------------------------------------

Linker
14. travanj 2024 17:39