Zagreb, 300717. Trg bana Josipa Jelacica.
Svecani docek vaterpolista osvajaca Svjetskog Prvensta u Madjarskoj.
Na fotografiji: Ratko Rudic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

'OČEKIVANO ZLATO'

LEGENDARNI BRK HRVATSKOG VATERPOLA JASNO PORUČIO 'Imamo i prošlost i sadašnjost i budućnost. Ne treba strahovati za budućnost hrvatskog vaterpola'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 31.07.2017. u 12:11

 • Prije deset godina Ratko Rudić osvojio je naslov svjetskog prvaka u Australiji. Danas više nije na klupi, ali je blizu, “uvijek na dispoziciji”, kaže. Naravno da je dočekao prvake iz Budimpešte na Trgu bana Josipa Jelačića, zadovoljna, nasmiješena brka.

  - Očekivano, apsolutno očekivano zlato. Bio sam jedan dio priprema s njima u SAD-u, već su tada pokazivali želju za dokazivanjem, da naprave rezultat i dali su naslutiti da je ovo godina u kojoj možemo osvojiti svjetsko zlato.

  Imali smo najteži put do finala, puno teži od Mađara?

  - Nije pitanje puta, ali reprezentacija mora imati tu kvalitetu i čvrstinu da dođe na tu poziciju. Oni su sami odlučili, “moramo ići na prvo mjesto”. Prelomili su, tako se stvara mentalitet pobjednika.

  Melbourne prije deset godina i danas?

  - Bilo je slično na neki način, iako smo tada bili manje favoriti nego ova reprezentacija danas. Mi smo tada imali dosta problema, praktički bez većeg rezultata prije smo uzeli zlato. I tada smo pokazali želju i čvrstinu.

  Dva su igrača tu još opstala iz te generacije.

  - Joković i Bušlje tada su bili mladi igrači, ali koji su i tada odigrali zapaženu ulogu, o ovoj sada ne treba ni trošiti riječi. Sada spadaju među iskusnije.

  Uvijek ste imali sjajna pomoćnike Damjanića, Kobešćaka, Fatovića, Asića, Tucka, koji su kasnije postali vrhunski treneri. Kako birate pomoćnike?

  Dubrovnik, 310717.
Svecani docek na Stradunu za dubrovacke vaterpoliste, osvajace Svjetskog vaterpolskog prvenstva u Madjarskoj.
Na fotografiji: Sandro Sukno, Marko Bijac, Maro Jokovic, Andro Busije, Marko Macan, Loren Fatovovic, Luka Loncar i Xavi Garcia.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

  - Biram najbolje što u tom trenutku Hrvatska ima i nastojim u stožeru imati najbolje stručnjake u svakom pogledu. Uvijek sam volio oko sebe imati ljude koji imaju vlastiti kritički odnos. Što je odlično s obzirom na to da kao trener radim pod velikim opterećenjem pa uvijek je dobro saslušati i nekoga sa strane koji možda bolje vidi neke stvari. Ti savjeti i sugestije su uvijek zlata vrijedni i zato sam volio imati oko sebe ljude koji razumiju problematiku. Svi su moji pomoćnici imali veliku i zapaženu ulogu u pripremi utakmice. Pomagali su mi u svakom pogledu, mislim da je to dobar način organiziranja rada u stručnom stožeru.

  Zagreb, 300717. Trg bana Josipa Jelacica.
Svecani docek vaterpolista osvajaca Svjetskog Prvenstva u Madjarskoj.
Na fotografiji: gradjani cekaju dolazak vaterpolista.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
   

  Niste više izbornik, ali ste i dalje “dobri duh” ove reprezentacije. Koliko vas Tucak koristi kao savjetnika?

  - Razgovaramo, ali morate znati da je Tucak potpuno autonoman i da ima svoj plan i sustav. Ako je što potrebno, tu sam, ali ću vam isto tako reći da nisam bio previše prisutan sada.

  Hoćemo li još dugo trajati na vrhu svjetskog vaterpola?

  - Trajemo već deset godina u kontinuitetu, osvajali smo medalje na svim natjecanjima, a to je dokaz kvalitete. Imamo i prošlost, i sadašnjost, i budućnost. Ne treba strahovati za budućnost hrvatskog vaterpola, doista...

  Iz drugih medija