SJAJNA IZDANJA

VIDEO: FANTELA MAJSTOR LAGANOG VJETRA Hrvatski jedriličari sjajno odradili kvalifikacije i jedrit će u drugom krugu jedne od najjačih regata ikad

Piše: Hrvoje BulešićObjavljeno: 06. prosinac 2016. 11:33

Hrvatski jedriličari sjajno su odradili kvalifikacije na finalu Star Sailors League. Obje naše posade Fantela - Arapović i Stipanović - Šitić jedrit će u drugom krugu jedne od najjačih regata u povijesti.

Bio je to savršen dan za Fantelu i Arapovića. U oba su jedrenja slavili, prvi dio natjecanja su završili kao četvrti j jedini u cijeloj floti imaju tri pobjede. A pričamo o konkurrenciji u kojoj su Scheidt, Grael, Negri, Rohart i ostali majstori klase Zvijezda. Po vrlo laganom vjetru od možda pet čvorova, praktički na granici prekida regate, Šime je bio apsolutni gospodar regatnog polja. Dok su ostali stajali, zlatni olimpijac je pronalazio sitne refule i polako gradio prednost.

- Prije dolaska u Nassau cilj mi je bio ući među deset najboljih. To sam i ostvario. Srce mi je puno. Već sam dosadan s rečenicom kako smo Antonio i ja u procesu učenja, ali to te tako. Svaki dan naučimo neku novu caku. Bio mi je gušt boriti se sa Scheidtom, Rohartom i Negrijem...U drugom je krugu sve moguće. Jedri se na ispadanje, pa će svaka pogreška biti kobna. U ovakvoj konkurenciji nemaš poslije priliku za povratak, ispričao je Fantela.

Dok je rookie Šime glatko osigurao nastup u finalu, Stipanović je kidao živce sebi i svom flokistu Anti Šitiću. U desetom su jedrenju bili četvrti, a potom su lošim taktičkim manevrima pali na začelje. Malo su se oporavili u prvom jedrenju niz vjetar, ali potom su opet zbog "briljirali" u odlukama i završili kao posljednji. U tom su trenutku bili izvan posada koje nastavljaju regatu.

- Ostario sam par godina. Mislio sam da ću dobiti slom živaca, ali držao sam sve u sebi da ne prenosim nervozu na Tončija, ispričao je Šitić.

Bow: 96 // Sail: CRO 8543 // Skipper: Sime Fantela CRO // Crew: Antonio Arapovic CRO

Posljednje jedrenje kvalifikacija vozili su među prvih deset, a ključnu su prednost napravili u drugom krugu niz vjetar. U cilj su ušli osmi što im je bilo dostano za deseto, posljednje mjesto koje vodi dalje. Imali su isti broj bodova kao i 11. plasirani svjetski prvak u Zvijezdi Augie Diaz, ali njegov je najbolji rezultat u 11 jedrenja bilo treće mjesto, a Tonči je imao jedno drugo.

- Sretno i spretno. Prvu sam odvozio kao baba. Užas živi, ali idemo dalje. Drugi krug natjecanja je potpuno nova regata, rekao je Stipanović koji je drugu godinu zaredom osigurao Top 10.

Star Sailors League je jedinstvena jer se završno dio jedri na ispadanje. U četvrfinalu će jedriti posade od trećeg do desetog mjesta, a dalje će proći prvih pet koji jedre polufinale zajedno s drugoplasiranim iz kvalifikacija. U finale odlaze najbolja tri gdje im se pridružuje pobjednik kvalifikacija.

Bow: 96 // Sail: CRO 8543 // Skipper: Sime Fantela CRO // Crew: Antonio Arapovic CRO

Linker
25. travanj 2024 16:36