Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
NEKAD NA VRHU

BILA JE NAJSJAJNIJA OŠTRICA AUSTRIJSKOG SKIJAŠKOG KOPLJA, A ONDA JE KAO I JANICA REKLA - ZBOGOM 'Da nisam to učinila, moglo je postati opasno'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. siječanj 2017. 17:59

Žena koja je nadmašila Janicu u ranom odlasku iz Bijelog cirkusa! Naša snježna kraljica to je učinila sa 24, Petra Kronberger bila je godinu mlađa. To je bila tada velika vijest. Ujedno, za Austrijance šok. Nije poanta u tome što je dignula ruke od skijanja vrlo mlada, bila je austrijski ponos i njihova najveća uzdanica, koju su čekali puno desetljeće. Jedanaest godina bili su, naime, Austrijanci bez ukupne pobjednice u Svjetskom kupu, još od Annemarie Moser-Pröll.

Onda se 1990. pojavila 20-godišnja djevojka koja je vratila skijaški ponos u Austriju. Pa je onda isto ponovila još dvaput u Svjetskom kupu i “usput” osvojila naslov svjetske prvakinje u spustu i dva olimpijska zlata (slalom i kombinacija 1992).

Na vrhu svijeta

Bila je na vrhu, najsjajnija oštrica austrijskog skijaškog koplja kad je rekla “odlazim”.

Samo po sebi nameće se pitanje zašto? Zašto tako rano?

- Upravo zato što sam bila na vrhu svijeta. Tako sam se i osjećala. Mislila sam da mogu sve ležerno osvajati, a dotad sam i osvojila sve te ostvarila sam sve sportske ciljeve. Imala sam osjećaj da je to možda najbolji trenutak za stati jer bi inače moglo postati opasno. Opustila sam se podsvjesno. Na vrhu sam, nitko mi ništa ne može. Takav osjećaj. Koncentracija i motivacija više nisu bile prave.

Je li tome kumovao, ubrzao odluku i pritisak javnosti, novinara, cijele nacije?

- Pritisak je bio stalno prisutan i bio je strašan. Kad sam osvojila sve, olimpijska zlata, svjetsko zlato, tri ukupne pobjede Svjetskog kupa, pitala sam se, “što ljudi još žele od mene?” Pritiska je bilo, ali on nije bio ključan u odluci o prestanku karijere. U normalnim okolnostima odradila bih sezonu do kraja i onda rekla “to je to”, ali ja sam to učinila u prosincu 1992. Jednostavno, osjetila sam da sam suviše ležerna i da to može biti opasno za mene, da se povećava mogućnost ozljeđivanja - prisjetila se četvrt stoljeća kasnije Petra Kronberger, koja tada ne samo da je skinula skije i pancerice, već se sasvim udaljila od snijega i skijanja.

Krenula je studirati povijest umjetnosti i njemačku književnost, diplomirala oboje, počela raditi.

- Bila sam asistentica na jednom sveučilištu, bavila sam se poviješću umjetnosti...

Očarana sam

I onda jednako tako neočekivan povratak skijanju nakon dva desetljeća. Trenutačno je zaposlena u Austrijskom skijaškom savezu na dužnosti koordinatorice za žensko skijanje. Kako je izgledao povratak sportu, sada u sasvim drugim okolnostima?

Petra Kronberger
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media

- Zanimljivo, uzbudljivo. Puno se toga promijenilo...

Čini li vam se današnje skijanje fizički zahtjevnijim?

- Uvijek je teško procjenjivati nešto u čemu se sami niste ogledali, isprobali. Makar, složila bih se da je danas potrebno biti više ili jače pripremljen, fizički snažniji nego u moje vrijeme.

Za dolazak u Zagreb nije ju trebalo previše nagovarati.

- Ne, uopće! Odmah sam pristala. Vedran Pavlek mi je toliko emotivno predstavio i ideju na jednom FIS sastanku u Zürichu da sam to morala vidjeti, doći ovdje. Ono što sam vidjela dosad, najblaže rečeno me očaralo - zaključila je Petra Kronberger.

Žena sa samo četiri sezone Svjetskog kupa, a tri Globusa. Legenda u punom smislu te riječi.

Linker
18. travanj 2024 08:54