Foto: Matej Druznik / Delo / CROPIX
PIŠE V. ZRINJSKI

STEFAN KRAFT - SVJETSKI REKORDER I OSVAJAČ SVJETSKOG KUPA U SKI-SKOKOVIMA ZA JL 'Ne znam hoću li dočekati let od 300 metara'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. ožujak 2017. 14:34

Svijetu skijaških skokova predstavio se zvučno, trećim mjestom u Bischofshofenu 2013. Malo tko se, međutim, tada bavio tinejdžerom Stefanom Kraftom. Sva svjetla reflektora bila su usmjerena prema Gregoru Schlierenzaueru, a četiri godine kasnije uloge su okrenute.

U vitrini 23-godišnjaka od nedjelje su dva Kristalna globusa, veliki za ukupnu pobjedu i mali za letove, zajedno s dva zlata sa svjetskih prvenstava, Zlatnim orlom za pobjedu na “Četiri skakaonice” (2015.), kao i pobjedom na premijernoj Raw Air turneji. Nakon što je na Planici sletio na 250 metara, mladić iz okolice Salzburga se više puta morao penjati na postolje, što je za Austrijance, koji su prošle sezone tako rijetko bili u naslovnim ulogama, pravo osvježenje. Nomen est omen, kaže uzrečica - Kraft (“sila”) je konkurenciji pokazao mišiće.

- Da ću u jednom danu triput stajati gore i slušati austrijsku himnu, to nisam očekivao. Naježio sam se, nikad nisam bio toliko emotivan. Dosad sam plakao samo u lošim situacijama, ali ovaj put se nisam mogao suzdržati. Trebalo mi je pet minuta da dođem k sebi - opisivao je najsretniji dan u životu.

Dva sata nakon što je spušten zastor na sezonu, novoustoličeni vladar skokova i letova još uvijek je strpljivo odgovarao na pitanja austrijskih novinara. Nekoliko minuta izdvojio je i za Jutarnji list, jedini hrvatski medij na Planici.

Sada kad ste osvojili praktički sve što se moglo, kako ćete se odmoriti?

- Prvo moram odraditi sve obaveze prema medijima, a sljedećih dana bit će ih dosta. Čuo sam i da se sprema doček u mojem rodnom mjestu Schwarzachu, jako sam uzbuđen. Nakon toga idem na skijanje u austrijske Alpe, a krajem travnja slijedi još jedan pravi odmor, iako još ne znam gdje.

Jeste li razočarani što niste imali još jednu priliku za napad na svoj svjetski rekord od 253,5 metara?

- Malo i jesam. Osjećao sam se jako dobro, bio sam pun snage i više uopće nisam osjećao pritisak. Zato sam počeo razmišljati o rekordu, ali vjetar je bio prejak. Mislim da bi bilo opasno da smo ponovno išli skakati. Nema veze, ni ovako nije loš kraj. Još jednom sam otišao preko 250, uživao sam u tome i presretan sam raspletom.

Matthias Hangst / Getty Images
Stefan Kraft

U završnici sezone svjedočili smo novoj “bitki” između Vikersunda i Planice. Hoće li u Sloveniji opet padati svjetski rekordi?

- Možda. Vidjeli ste da je danas granica od 250 metara bila itekako dostižna. Kada se svi preduvjeti ostvare, u savršenoj situaciji, svjetski rekord je moguć. Vikersund ima takve uvjete da ga je tamo očito lakše popravljati, ali na Planici su natjecanja uvijek zabavna, svi su nekako više motivirani. Letaonica je odlična i ne bih prekrižio mogućnost da će opet imati rekord.

Sve češće se mogu čuti tvrdnje da ćemo jednog dana gledati letove preko 300 metara.

- Ne znam hoću li se ja još uvijek natjecati kada se to dogodi, ali kako napreduju sport, tehnologija i sve ostalo, sigurno je ostvarivo. Možda ne za pet godina, ali za deset - tko zna?

Imate sve trofeje osim olimpijske medalje. Znači li to da će sljedeće sezone fokus biti na Pyeongchangu?

- Apsolutno. U Sočiju 2014. nisam bio jer sam kao šesti ostao izvan reprezentacije i tada mi je to bilo veliko razočaranje. Zato će pripreme biti usmjerene na Pyeongchang, gdje bih htio osvojiti olimpijsku medalju u momčadskom ili pojedinačnom natjecanju. To bi bilo ispunjenje sna.

REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS

Konkurencija će se sada usredotočiti na vas, pogotovo Peter Prevc koji je imao razočaravajuću sezonu…

- Peter je jedan od najboljih skakača u zadnjih pet ili šest godina. U svakoj sezoni uspio je završiti u Top 10, što dokazuje koliko je konstantan. Siguran sam da će tijekom ljeta naporno raditi i na najbolji način se pripremiti za novu sezonu. Kada bih se kladio, prognozirao bih da će ponovno biti u Top 3 i kandidat za osvajanje velikog globusa.

Rekli ste da još niste izabrali destinaciju za odmor. Jeste li posjetili Hrvatsku?

- Naravno, prošlog ljeta bio sam na odmoru u Biogradu. Išli smo s kamp-kućicom i bilo je jako zabavno. Repriza ove godine? Možda, ovisi o rasporedu, ali nadam se da ću u kolovozu doći na tjedan dana.

A. Matejak

Linker
16. travanj 2024 02:56