SRBIJA

Čak 19 banaka vraća novac od nezakonitih kamata

Prema podacima Narodne banke Srbije, devetnaest banaka je umanjilo glavnice kredita kod kojih su od izbijanja svjetske financijske krize neopravdano povećali kamate, koje su u nekim slučajevima i utrostručene.

Banke su to učinile na preporuku Narodne banke Srbije, pa će klijentima vratiti preplaćene iznose i za prethodne godine, prije stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika financijskih usluga, kojim je bankama zabranjeno korištenje neodredljivih elemenata promjenljive kamatne stope, odnosno samovoljno povećanje kamata.

- Na kraju listopada, kod 5.502 kredita, koji su imale ugovorene odredbe neodredljivih elemenata promjenljive kamatne stope, a čiji je ukupni iznos 11,3 milijarde dinara, banke su po osnovu prijevremene otplate glavnice, a u skladu sa odredbama preporuke, umanjile glavnice u ukupnom iznosu od 583 miliona dinara - objavili su iz NBS.

Večernje novosti pišu da su neke banke, uglavnom one koje su imale manje iznose ovakvih kredita, jednokratno obračunale razliku, dok su se druge, koje imaju značajniji iznos ovih kredita, odlučile u ratama obaviti preporučeno umanjenje.

Piraeus banka je jedina objavila da je svojim klijentima do sada vratila 3,5 milijuna eura. Banke u Srbiji su s izbijanjem svjetske krize 2008. godine naglo podigle kamate, odnosno svoje marže na sve indeksirane kredite. Na udaru su se najviše našli građani sa stambenim kreditima u švicarskim francima, kojima su kamate bile utrostručene. Uz to je naglo porastao i švajcarski franak. U Srbiji ima 22.000 kredita u švicarcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 19:22