IPAK KREDIT BILIMA

FOTO, HAJDUK SPAŠEN Gradsko vijeće jednoglasno za jamstvo, tisuće navijača slavile ispred Banovine!

Gradsko vijeće grada Splita izglasalo je danas nogometnom klubu Hajduku jamstvo za zajam u visini od 30 milijuna kuna. Takvu je odluku jednoglasno donijelo svih 16 prisutnih vijećnika od 25 koliko ih broji vijeće. Na sjednici se nije pojavilo devet vijećnika SDP- a, HNS-a, HČSP- a i HGS-a
 Duje Klarić/CROPIX

NOVO 11:24 Članica nadzornog odbora Hajduka Branka Ramljak izjavila je da je klub "ovim današnjim činom dobio slamku spasa". "Krećemo dalje. Puno nas posla još čeka. Danas je navijačima poslana poruka da Hajduk živi vječno. Ovo danas moramo ozbiljno shvatiti i izvući klub iz krize, i ovo je poruka svima, a posebno sponzorima koji su imali povjerenje u Hajduk da se isplati uložiti u njega", dodala je.

10:34 Predsjedniku Hajduka Marinu Brbiću kamen je pao sa srca nakon što je izglasana odluka: - Ovo nam je prva pomoć koja će nas dovesti do bolnice, bez ovoga sigurno ne bismo preživjeli! Sada ćemo poplaćati najnužnije - kazao je Brbić.

10.04 - Gradsko vijeće na jutrošnjoj sjednici izglasalo je jamstvo za kredit Hajduku. Sjednici je nazočilo 16 vijećnika, koji su bili jednoglasni u glasanju za davanje jamstva za kredit Hajduku.

Ispred Banovine bilo je nekoliko tisuća torcidaša koji su u mirnom prosvjedu čekali odluku Gradskog vijeća. Navijači su najavili da će prosvjedovati sve dok gradonačelnik Željko Kerum na potpiše jamstvo.

Umjesto Keruma koji se opet nije pojavio jamstvo je potpisala dogradonačelnica Anđelka Visković.

09.40 - Zaiskrilo je na sjednici Gradskog vijeća, HDZ-ova vijećnica Sanja Bilač je nakon otvaranje rasprave žestoko napala kolegu vijećnika Luku Podruga, prozvavši ga čak i zbog navijanja za Dinamo. No nije bila niti manje milostiva prema gradonačelniku Željku Kerumu koji po njenom razmišljanju drži cijeli grad kao - taoca. Dodala je kako smatra da bi stalnu punomoć trebali imati njegovi zamjenici jer njega nigdje nema, a grad je u kaosu.

- Odgovor Luke Podruga je nečuven, još se nije dogodilo da vijećnik u pisanom obliku obrazlaže svoj ne dolazak. Neka isto ovako na pisani način zahtjeva smjenu Bandića i Mamića u Dinamo za koji navija.

- Inzistiram da kažete kada će se i u kojem roku potpisati ovo jamstvo, zašto gradonačelnik Željko Kerum nije ovdje i zašto nije nekoga od vrlih dogradonačelnika ovlastio za potpis. Izvolite reći kada će se potpisati ovo jamstvo. Četvrti put nećemo sudjelovati u ovom igrokazu - napala je Bilač žestoko iz svih oružja.

- Gradonačelnik će mene ovlastiti da potpišem svu potrebnu dokumentaciju, to se upravo priprema i biti će gotovo do kraja tjedna. Prije svega treba pričekati da Agencija za tržišno natjecanje da svoju suglasnost. Svi smo u stanju pripravnosti, ja ću potpisati jamstvo - odgovorila je dogradonačelnica Visković.

Za sada je sve primirio Vinko Radovani potvrdivši kako dogradonačelnica Visković može dobiti punomoć, ali da će se jamstvo potpisati nakon odluke Agencije za tržišno natjecanje

09.05 - Više od pet stotina navijača je sada sigurno već pred Banovinom, a iz pravca centra grada stižu i dalje navijači u grupama. Pripadnici specijalne policije su raspoređeni oko zgrade u koju je ograničen ulaz. Navijači potpuno mirno čekaju početak sjednice koja bi trebala početi u devet sati, sve protiče u zaglušujućoj tišini koju je u jednom trenutku prekinula jedna ispaljena raketa. Kao da to posebno naglašava važnost ovog trenutka za klub.

Stigli su u zgradu Banovine i vijećnici HDZ-a, a njihova gradska vijećnica Sanja Bilač stigla je obučena u bijelo i sa šalom Hajduka. Dolaze i ostali vijećnici, HGS-ovci na čelu s predsjednicom GV-a Nevenkom Bečić, nezavisni vijećnici Igor Boraska, Luka Roguljić.

Predsjednica GV Nevenka Bečić otvorila sjednicu i konstatirala kako je nazočno 16 od 25 vijećnika. Kroz prozore se čuje skandiranje Torcide sa ulice.

08:40 - Sve je veći broj navijača koji su pred Banovinom, te uz skandiranja iščekuju početak sjednice o sudbini Hajduka. Navodno su prvi navijači Hajduka, pojedinci, viđeni pred zgradom još i u šest ujutro. Stižu i prvi gradski vijećnici, nezavisna vijećnica Ljubica Vrdoljak, Pero Čenić iz HGS-a..., prenosi Slobodna Dalmacija.

08:20 - Hoće li Torcida spasiti Hajduk? Ostalo je 40 minuta do najavljenog početka sjednice splitskog Gradskog vijeća na kojoj se ponovno odlučuje o jamstvu grada Splita za kredit Hajduku u iznosu od 30 milijuna kuna. Kako su i najavili navijači 'bijelih' su stigli pred Banovinu, zasad njih po slobodnoj procjeni oko 200-300, ali stalno pristižu. Navijači mirno uz poneku pjesmu iščekuju razvoj događaja pod budnim okom policije koja zgradu Banovine drži u okruženju.

08:00 -Već od rane zore ispred Banovine su se počeli okupljati navijači, istina još u malom broju, ali ih se očekuje podosta. Tijekom noći Torcida je imala svoju "akciju" i izvjesila je transparente sa svojim porukama na nekoliko najvažnijih gradski prometnica. Nešto prije osam sati stigli su i treneri iz Hajdukove omladinske škole.

Policijska Uprave Splitsko-dalmatinska se dobro pripremila za ovo jutro, rasporedili su svoja vozila u prstenu oko Banovine, od Zvončaca prema gradu, a postavljene su i zaštitne ograde oko zgrade Gradske uprave gdje će u 9 sati započeti sjednica Gradskog Vijeća, piše Slobodna Dalmacija.

-----------------------------------------------

Gradski vijećnici splitskog SDP-a i HNS-a neće doći na današnju ponovljenu sjednicu Gradskog vijeća koja ima samo jednu točku dnevnog reda - jamstvo za kredit Hajduku od 30 milijuna kuna. S druge strane, dogradonačelnik Jure Šundov potvrdio je kako će HGS-ovi vijećnici glasovati za jamstvo, dok vijećnik HČSP-a Luka Podrug svoj glas uvjetuje ostavkom Uprave Hajduka.

Splitski SDP-ovci priopćili su kako nema više potrebe za sudjelovanjem u političkoj farsi organiziranoj od strane HDZ-a i HGS-a, odnosno upravo onih koji su Hajduk i doveli u ovakvu situaciju.

Bez populizma

“Naglašavamo da smo u proteklom razdoblju više puta predlagali različite načine pomoći Hajduku, ali vladajući HDZ i HGS nisu imali sluha za naše konstruktivne prijedloge”, navodi se u priopćenju predsjednika splitskog SDP-a Marina Jurjevića.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i HNS-a i kandidat za gradonačelnika, Ivo Baldasar, rekao je novinarima kako njegovi vijećnici ne žele sudjelovati u populizmu pa makar mu to i naštetilo u predizbornoj kampanji.

- Moguće je da mi takva situacija našteti u predizbornoj promidžbi za gradonačelnika, ali ja se neću baviti političkim populizmom jer situacija u Splitu je toliko gospodarski dramatična da nema mjesta populizmu - rekao je za Hinu Baldasar.

Baldasar je, inače, jedini iz redova SDP-a i HNS-a bio suzdržan kod glasovanja na posljednjoj sjednici Vijeća u petak, gdje se odlučivalo o tome da Grad bude jamac za kredit Hajduku koji bi nogometni klub spasio od trenutačnog bankrota. Svi ostali SDP-ovci i HNS-ovci su bili protiv, a vijećnici HGS-a su također bili suzdržani. To je izazvalo nezadovoljstvo među navijačima Torcide koji su prosvjedovali ispred zgrade Gradskog poglavarstva, a nove prosvjede najavili su i za danas.

Susret u zoru

“Pozivamo sve naše članove, navijače i građane Splita da nam se pridruže ujutro u 8 sati ispred Banovine na mirnom prosvjedu za spas Hajduka. Mole se sudionici da ne napuštaju prosvjed do konačnog potpisa gradonačelnika Željka Keruma na jamstvo za kredit”, navodi se u poruci objavljenoj na Torcidinoj Facebook stranici.

Što ako Hajduk ode u stečaj: Pad u zadnju ligu i odlazak svih igrača

Stečaj, koliko se god činio katastrofalnim rješenjem, ipak ne bi označio propast. U slučaju stečaja klub ne bi automatski izgubio prvoligaški status niti bi pao u najnižu ligu (slijedi mu oduzimanje deset bodova), ali bi ostao bez najvrednije imovine, igrača koji bi postali slobodni za odlazak iz kluba.

I dioničari bi ostali bez svog uloga. To znači da bi Grad Split izgubio 100 milijuna kuna, država 50 i pojedinačni dioničari sav novac koji su uložili, a ukupno je riječ o 80 milijuna kuna.

Jedno od mogućih rješenja je prodaja većinskog paketa dionica.

Iako je Kerum najavljivao da će Grad staviti na prodaju većinski paket dionica, ta ideja nikad nije provedena u djelo. Navijači okupljeni oko projekta “Naš Hajduk” nisu skloni ideji da Hajduk završi u rukama privatnog vlasnika. Oni zagovaraju projekt “a la Barcelona”, ali tu se javlja problem što nitko ne ulaže novac, a klub ne može opstati samo od osnovne djelatnosti, kako to stoji u posljednjem financijskom izvješću. ( A. Orlić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:30