HEROJ ŠTEF

ISPOVIJEST ZETOVCA KOJI JE SPASIO PUTNIKE ‘Ne mislim tražiti nagradu, samo sam radio svoj posao’

Stjepan Povsud, vozač čiji se autobus u nedjelju zapalio u Sesvetama, priznaje da se ipak malo prepao požara
 Goran Mehkek / CROPIX

Borio sam se da spasim ljude i sebe, no autobus, nažalost, nisam uspio - kaže 55-godišnji Stjepan Povsud, vozač autobusa koji se u nedjelju prijepodne zapalio u Sesvetama.

- Vozio sam se iz smjera Jelkovca prema Dubravi, odnosno Dupcu. Kad sam krenuo iz Jelkovca, primijetio sam dim. Odmah sam stao i rekao putnicima da autobus gori i da ih molim da izađu - priča nam pribrano vozač heroj.

Ni trenutka nije izgubio prisebnost, samo je mislio na to da mora što prije evakuirati ljude. U gorućem autobusu ostao je dok svih 15-ak punika nije izašlo.

- Posljednja je izašla žena s malom bebom u kolicima. Nažalost, bila je zadnja jer su se ostali putnici žurili što prije izaći - kaže Stjepan koji je čim je primijetio dim, ugasio motor autobusa. Isključio je sve sklopke i pokušao spasiti sve što se spasiti da.

Kada su svi putnici izašli, vozač Štef uzeo je aparat za gašenje požara i počeo zaustavljati vatru. Htio je spasiti i svoje službeno vozilo.

- Nažalost, nisam imao velikog uspjeha u gašenju požara. Gasio sam dok nisam ispraznio aparat i onda sam odmah zvao vatrogasce. Iako su dečki došli uistinu brzo, autobusu više nije bilo spasa. Potpuno je izgorio - priča Stjepan kojemu je žao što nije spasio autobus od vatrene buktinje. No, tješi ga to što niti jedan putnik nije stradao.

Iako spašeni putnici hvale hrabrost vozača heroja, skromni Štef otkriva da ipak nije neustrašiv.

- Bio sam malo u panici. Nije mi bilo lako u tom trenutku. Ipak su tu ljudi u pitanju - nastavlja Štef te dodaje kako se boji da ne bi, da je pustio panici da prevlada, stigao niti otvoriti vrata na vrijeme da putnici izađu.

Nakon što su svi putnici spašeni, na mjesto nesreće stigla je Hitna pomoć koja je Štefa prevezla u bolnicu. Nije zadobio nikakve ozljede, no pri pokušaju spašavanja autobusa nadisao se dima. Na pitanje hoće li biti nagrađen zbog svog herojskog čina, Štef je pokazao svoju skromnost.

- Ne bih ja ni tražio bonus, pa samo sam radio svoj posao - kaže vozač heroj.

Podsjetimo, u nedjelju malo prije podneva ZET-ov autobus počeo je gorjeti kod nadvožnjaka u Ulici Ljudevita Posavskog u Jelkovcu. Iako je na teren izašlo 15 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba iz Dubrave i sa Žitnjaka u četiri vozila, autobusu nije bilo spasa. No, svi su putnici spašeni zahvaljujući vozaču Stjepanu koji već 25 godina radi u ZET-u. Požar je izazvao plamen u motoru u stražnjem dijelu autobusa.

- Zahvaljujući prisebnosti iskusnog vozača, nitko od putnika nije stradao. Uzroci požara bit će poznati za nekoliko dana. Trenutačno sve tehničke ekipe rade na tom autobusu kako bi se otkrilo što je prouzročilo požar - rekao nam je jučer glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:46