Issei Kato / REUTERS
UPLAKANA MIKICA DOBILA OVACIJE

SVJETSKA SENZACIJA SE NASTAVLJA, MORATE JU VIDJETI KAKO IGRA Mirjana Lučić-Baroni u 34. godini herojski izborila polufinale Australian Opena!

34-godišnja hrvatska tenisačica Mirjana Lučić-Baroni radi svjetsku sportsku senzaciju na drugoj strani svijeta. Mikica je u četvrtfinalu Australian Opena za sat i 47 minuta pobijedila favoriziranu petu igračicu svijeta, Čehinju Karolinu Pliškovu sa 6:4, 3:6, 6:4 i u velikom stilu, herojski, unatoč ozljedi izborila polufinale prvog Grand Slama sezone u Melbournu.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. siječanj 2017. 04:03

Gotovo 18 godina nakon što je po prvi put na Grand Slam turnirima prošla do polufinala u Wimbledonu, gdje je 1999. poražena od legendarne Njemice Steffi Graf, Lučić-Baroni se ponovno našla među najbolje četiri tenisačice na jednom Grand Slamu.

Ovoga puta na drugoj je strani bila još jedna moćna udaračica, deset godina mlađa Karolina Pliškova (5), ali niti ona nije uspjela zaustaviti sjajnu seriju Hrvatice koja postaje sportska priča tjedna u svjetskim okvirima.

Prije svega, bio je to fenomenalan tenis, vrhunski meč s pravim holivudskim raspletom zbog kojega se isplatilo ostati budnim.

Ponovno je Mikica na teren Rod Laver Arene izašla sa zavojem na ozlijeđenoj lijevoj nozi, ali i još važnije, s dobro ugođenim nišanskim spravama i s onim poznatim nadmoćnim topom u ruci. A kada je takva, znamo da je nedodirljiva.


Australian Open 2017- Mirjana Lucic beats...

Krenula je beskompromisno u svom stilu napadajući svaku loptu, osvojila prvi servis-gem, odmah došla do break-lopte na servis Pliškove, pa nakratko stala. Loptice su 'zujale' van terena sve do 3:1 za Čehinju, a onda je uslijedio sjajan niz hrvatske veteranke i preokret do 4:3, a potom i dva završna gema u kojima je Makaranka protivnici prepustila svega dva poena.

'Bombardiranje Pliškove' nastavilo se i početkom drugog seta. Povela je Mirjana 2:0, ali onda su krenuli problemi. Prvo je izgubila servis-gem za 3:0, a Pliškova je u tom trenutku pozvala liječničku pomoć očito tražeći izgubljeni ritam igre i izlaz iz teške situacije. I uspjelo joj je. Okrenula je na 3:2, Lučić se uspjela nakratko vratiti na 3:3, a prijelomni trenutak drugog seta dogodio se na Mirjaninom servisu kada je jedan rutinski smash zabila u mrežu i poklonila protivnici sedmi gem. Pliškova je u tim trenucima zaigrala sigurnije i s nekoliko sjajnih poena u ključnim trenucima prelomila set na svoju stranu (6:3).

Koliki je borac, pokazala je naša heroina u trećem, filmskom setu, potvrdivši još jednom na terenu sve ono što je proteklih dana pomalo otkrivala javnosti u svojoj životnoj filozofiji 'nikada se nemojte predavati'.

Finalni set počeo je serijom izgubljenih servis-gemova na obje strane, ali i nizom fantastičnih poteza i preokreta praćenih uzdasima divljenja TV komentatora. Mirjana je povela s 3:1, Pliškova okrenula na 4:3, a naša je tenisačica u tom trenutku (sat i pol od početka meča) šepajući napustila teren tražeći liječnički time-out.

Kada se vratila, i dalje vidno šepajući, sve se odvrtilo kao na filmu. U preostala tri gema prepustila je protivnici jedan jedini poen (12-1). Izašla je na teren i opalila tri asa osvojivši gem za 4:4 bez izgubljenog poena. Potom je na servis Pliškove uzela zaredom nova četiri poena (za 5:4), a zatim samouvjereno odservirala za meč i krunu karijere u 34. godini. Kad je osvojila taj zadnji, prekrižila se i u suzama pala na teren Rod Laver Arene koja ju je nagradila više nego zasluženim ovacijama.

Na kraju - 42 winnera protiv tenisačice koja će od sljedećeg tjedna biti treća na svijetu, sedam iskorištenih break-lopti od ukupno 11...

Mikice, ti si naš ponos!

-------------------------------------------------------------------------

Pobjedu je donio - retern

Za ovaj, još jedan nevjerojatan podvig, Lučić-Baroni je odservirala devet aseva, četiri od njih u posljednja dva gema na servisu. Imala je 42 izravna poena, 19 više od suparnice, ali je riskirajući napravila i 35 pogrešaka, 14 više nego Pliškova. No, ono što joj je donijelo pobjedu bio je retern. Pod pritiskom tog udarca, Pliškova je osvojila svega 55 % posto poena na prvom servisu i samo 37 % na drugom.

Vremena za odmor neće imati mnogo, jer ju već u noći sa srijede na četvrtak čeka polufinalni okršaj, a za suparnicu će imati najbolju tenisačicu svih vremena, Amerikanku Serenu Williams, koja lovi rekordni 23. trijumf na Grand Slam turnirima te osmi na Australian Openu.

Linker
18. travanj 2024 11:19